Как Москва открадна руския бизнес на "Карлсберг" Снимка: © Carlsberg

Датският бирен гигант "Карлсберг" се опитва да продаде бизнеса си в Русия, както направиха повечето западни компании след началото на войната в Украйна.

Но след като през юни компанията съобщи, че е намерила купувач за бизнеса си, руският президент Владимир Путин разпореди временното изземане на дела на "Карлсберг" руското дъщерно дружество Baltika, припомня агенция „Ройтерс“.

Новият изпълнителен директор на "Карлсберг" Якоб Оруп-Андерсен определи действията на Кремъл като кражба и заяви, че няма да предприемат никакви действия, чрез който биха могли да я узаконят.

"Фактът, че те откраднаха бизнеса ни, не може да бъде отречен и ние няма да направим така, че това да изглежда законно", заяви Оруп-Андерсен, който зае поста на главен изпълнителен директор през септември.

Carlsberg разполага с осем пивоварни и 8400 служители в Русия и заради Baltika, компанията-майка е 1,4 милиарда долара от активите си.

Оруп-Андерсен посочи, че поради липсата на комуникация с местните мениджъри на Baltika и с руското правителство от юли досега, "Карлсберг" не е в състояние да намери решение на ситуацията.

"Няма да осъществим каквато и да е трансакция с руското правителство, която да направи така, че изземането на нашия бизнес да изглежда законно", каза Оруп-Андерсен пред журналисти след обявяването на резултатите на "Карлсберг" за третото тримесечие.

"Карлсберг" e поредната западна компания, която се изтегля от Русия. Това вече направиха Heineken, British American Tobacco и др.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024
GEN Z дневници

VOL.22: Как изкуственият интелект разбуни Евровизия, не плюйте абитуриентите и Гала ще става баба

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на “Булевард България”?

09:41 - 18.05.2024
Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024