Как програмата „Ти и Lidl за нашето утре“ помага на различни общности у нас Снимка: © Lidl България

Какво означава да си активен? Дефиницията на думата „активност” в речника гласи: проява или качество на някой/нещо, който живо, енергично извършва определена дейност; който се развива бурно, не спира.

Вижда се, че в смисъл на самата дума е заложено развитие, действие, енергичност. Само чрез активност можем да продължаваме да се движим напред и във физически, и в емоционален, и в социален план.

Но имаме ли енергия ние като общество да сме истински активни и да се „развиваме бурно”, както пише в речника? Способни ли сме да полагаме „усилена дейност” в посоката, в която искаме да напредваме, за да получим резултати?

Интересът към най-голямата социално отговорна програма на Лидл България показва, че гражданските организации, регионални медии, журналисти и младежки групи имат енергия и идеи как активно да работят, за да подобрят средата и живота за местните общности.

Програмата е наречена „Ти и Lidl за нашето утре” и в нея могат да участват проекти в няколко различни категории:

  • #BeActive за проекти, свързани с активността като физическо действие, но и като граждански активизъм за решаване на проблеми
  • #BeGreen за грижа за природата и природосъобразен начин на живот
  • #BeLocal за култура, изкуство и историческо наследство
  • #BeFair за социално равенство и приобщаване
  • #BeVocal за медийни и журналистически проекти

Проектите от категория #BeActive представят един интересен калейдоскоп от непосрещнати нужди на различни групи от хора от всички кътчета на страна и представители на активното гражданско общество, готови да намерят решение на тези проблеми.

Активни млади хора

Познаваме ли силата на съдебната система като защитник на правата ни? Умеем ли да се възползваме от всички привилегии, които едно демократично уредено общество ни предлага чрез съдебните институции?

Фондация за развитие на правото на ЕС в България се фокусира върху проблема с недостатъчното ниво на правна култура, като предлага интересен проект, насочен към младите хора. Негова цел е младежите да научат повече за правата си и да имат познания за работата на съда. Той предвижда да бъдат проведени 20 обучения по темата за ученици от 11 и 12 клас от столични училища, а два ученически отбора ще се състезават, за да приложат наученото в симулиран съдебен процес.

Активни хора от третата възраст

Активността сред хората над 65-годишна възраст значително намалява, те се чувстват изолирани и самотни, а това влошава качеството им на живот. Този стереотип за пасивните възрастни, ще бъде разчупен в Дуранкулак, благодарение на проекта на местното читалище „Дружба-1898”.

Планират се различни типове дейности, които да приканят възрастните жители на града да се включват активно в обществения живот - ще се облагороди двора на местната църква, за да се превърне в приятно място за срещи, ще се организира масово почистване на плажа на Дуранкулак, в което да се включат хора от всички възрасти, и ще се проведе спортно състезание, в което отново всички заедно да спортуват и да се забавляват.

Активни хора с интелектуални затруднения

Друга голяма тема, за която все още няма достатъчно решения, е физическата активност на хората с интелектуални затруднения. Те имат нужда от движение както всички останали хора, но все още не съществуват условия за провеждане на организиран спорт за тях. Решение намират от сдружение „Закрила” в Ловеч.

Там ще организират подготвителни спортни тренировки за хора с интелектуални затруднения, които да участват в Приобщаваща олимпиада.

Посланията от кампанията ще достигнат до над 2000 души.

Активно спортуващи ученици в Бургас

Ежедневието на учениците е ориентирано към постигане на добри академични резултати, но често това е за сметка на физическата им активност. Тя, както е известно, е от първостепенна важност както за здравето им, така и за способността им да запаметяват.

За да повишат активността на учениците, от Сдружение УН към ОУ „Христо Ботев" ще организират деня на децата така, че да имат повече движение - както преди и след училище, така и в междучасията.

Активни планинари

В страна като България, където планините заемат една трета от територията, планинарството е сред достъпните начини да си физически активен и сред природата. Не всички обаче имат нужните познания и умения да бъдат планинари, а това ги лишава от неизброимите ползи от този тип активност.

Нови нагласи в тази посока са решили да създадат членовете на Сдружение “Млад планинар“ от Петрич. Те си поставят за цел да създадат образователна и обучителна среда, в която младежите да имат възможността да развиват своите планинарски умения, да изграждат природозащитни ценности и да научат как да се справят с предизвикателствата на планинската среда.

Сумата, с която Лидл България финансира петте проекта от категорията #BeActive, е 54 820 лв, а общо за тазгодишното издание дарените средства от компанията за 36-те одобрени граждански проекти са 365 000 лева.

„Ти и Lidl за нашето утре“ е се провежда се от 2017 г. насам в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум. От 2023 г. и с Асоциацията на европейските журналисти – България.

В рамките на шестте издания от 2017 г. досега Лидл България е финансирала 155 граждански идеи в 66 градове и села в цялата страна с общ фонд от близо 1 280 000 лв. Тези проекти имат положителен ефект в живота на почти един милион българи. Въздействието им в общностите по места с времето продължава да нараства, а броят на бенефициентите да се увеличава.

Всички новини за проектите по „Ти и Lidl за нашето утре“, които ще се изпълняват тази година, може да проследите в платформата tilidl.bg.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024