Как работата извън офиса спестява енергия и носи ползи за околната среда Снимка: © Getty Images

Освен че спестява време в пътуване до офиса за служителите, хибридният модел на работа води и до намаляване на потреблението на енергия и въглеродните емисии. Това показва изследване на IWG по повод Деня на Земята, който се отбелязва всяка година на 22 април.

В него са участвали над 500 мениджъри от компании, в които е въведен хибридният модел - работата от офиса се редува с т.нар. хоум офис или с работа от споделено пространство, което е по-близо до дома на служителите.

Резултатите показват, че средната консумация на енергия в тези компании е спаднала с 19% след въвеждането на хибридна работа, което е от полза както за околната среда, така и за самите компании, сочат данните.

  • 84% от компаниите, които са възприели хибридна работа, са намалили потреблението на енергия и общия си въглероден отпечатък
  • 44% са намалили традиционното си офис пространство с 25%, което води до понижаване на потреблението на енергия и оперативните разходи
  • 19% са постигнали са отчели още по-голямо понижение в потреблението на енергия, като са намалили офис пространството с 26-50%.
  • 79% от фирмите търсят допълнителни начини, за да оптимизират потреблението на енергия, като намалята съществуващите си офиси или улеснят достъпа до гъвкави работни пространства

"Глобалното преминаване към хибриден модел на работа носи не само по-голяма производителност и финансови предимства на компаниите. То осигурява по-добър баланс между професионалния и личния живот на служителите, както и значителни ползи за околната среда," казва Марк Диксън, главен изпълнителен директор на IWG.

Изследване от февруари 2023 г. на IWG показва, че само един от всеки пет служители би пътувал повече от 30 минути дневно, докато 60% искат да работят в офис, който се намира на не повече от 15 минути от дома им.

Компанията IWG е световен лидер в хибридните работни решения и предлага споделени офис пространства на 4000 локации в повече от 120 държави, включително и в България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024