Как Русия уговаря БСП да подкрепи ГЕРБ за "Турски поток" Снимка: © Народно събрание

ГЕРБ моли руски посредници за осигуряване на подкрепа от БСП с цел широко мнозинство за вкарване на проекта "Турски поток" в енергийната стратегия на България.

Руската страна задейства "редица контакти" и се договаря "принципно" с ръководството на БСП, така че парламентарната група да подкрепи ГЕРБ за тази промяна в Народното събрание.

БСП "сменя координатора по гласуването с по-лоялна фигура" и без съпротива се присъединява към предложението на ГЕРБ в пленарната зала.

Всичко това е описано в един от изтеклите документи за "Турски поток" от мейлите на руския депутат Александър Бабаков и неговия сътрудник Евгений Зубнин, които бяха разпространени от организацията BG Elves.

Политическите сили се споменават без имена, но така че много ясно да се разбере за кого става дума, когато се говори за "управляващата партия" и "социалистическата партия" в българския парламент през 2018 г.

Резултатът е факт: на 30 ноември 2018 г. парламентът действително изпълнява тази договорка. Със 162 гласа "за", нито един "против" и само 10 "въздържали се" гласува актуализираната енергийна стратегия на държавата.

По това време парламентът се състои от 5 групи - ГЕРБ и "Обединени патриоти" в управлението, и БСП, ДПС и "Воля" на Веселин Марешки в "плаваща" опозиция.

За "Турски поток" обаче опозиция няма. Само депутатите от крилото на Валери Симеонов в "Патриотите" (и един случаен глас в ГЕРБ) се въздържат при финалното гласуване.

48 от депутатите на БСП гласуват заедно с ГЕРБ и ДПС.

Лично Корнелия Нинова не е сред тях - в този ден тя отсъства и не взема участие в нито едно гласуване. Георги Свиленски е на работа в този ден, но не гласува нито "за", нито "против", нито "въздържал се".

Става дума за ключова промяна в по-ранната позиция на парламентарната група на БСП.

Когато предложението се обсъжда в Комисията по енергетика, социалистите гласуват "въздържали се", а не "за".

При това, изразяват доста по-съществени критики срещу предложението на кабинета "Борисов 3" за промяна на енергийната стратегия и цялата му енергийна политика.

На 30 ноември 2018 г. завоят е забелязан със задоволство и от Рамадан Аталай (ДПС), който подкрепя вписването на "Турски поток" в стратегията: "Поздравявам БСП за позицията сутринта, защото в Комисията малко се бяха пообъркали дали да защитават интереса на БСП, или на България".

Последователността от събитията е само един от сигналите за пряката руска намеса в суверенни вътрешнополитически решения на България в сектор "Енергетика".

Файлът, в който всички тези стъпки са описани, е създаден на 3 декември 2018 г. с автор Александър Воробьов - той е един от сътрудниците на зам.-председателя на Руската Дума Бабаков, който се смята за основен "архитект" на осъществяването на "Турски поток" през България. Според информация на руски медии, Воробьов е началник на кабинета на Бабаков.

Важно е да се знае, че датата на документа от разбитата поща е след гласуването (3 декември, понеделник, след вота на 30 ноември, петък). Засега няма независимо потвърждение дали обратът и постигнатият консенсус в българския парламент наистина са плод на руска "връзка" или не. Не е ясно и кой е човекът в ръководството на Социалистите, през когото биха могли да минат подобни договорки. Има само косвено потвърждение на база на публичната информация и парламентарните стенограми от ноември 2018 г.

Документът на Воробьов е от 2 страници е озаглавен "За допълнителните мерки, които съпътстват реализацията на проекта 4701" (кодът на "Турски поток").

Първата точка е "съгласуване на тръжните документи" с "Булгартрансгаз", което руската компания за производство на тръби ТМК настоява да е "непременно условие за начало на работите".

Втората точка осветява схема за задкулисни договорки в българското Народно събрание.


В нея Александър Воробьов е написал следното:

  • За осигуряването на консенсусна подкрепа за проект 4701 ("Турски поток") българската страна го включи в програмата на новата енергийна стратегия на България, така че прекарвайки тази стратегия през парламента и получавайки гласовете и на управляващите, и на опозицията (т.е. национален консенсус), да има защитена позиция при евентуални спорове с Европейската комисия по дадения проект.
  • Българската управляваща партия се обърна към нас за подкрепа по този въпрос.
  • Бяха проведени редица контакти, в резултат на които беше постигната принципна договореност с ръководството на Социалистическата партия, последвалата замяна на тогавашния координатор по гласуването в Партията с по-лоялна фигура, и в крайна сметка, единодушно гласуване на опозицията "За" новата енергийна стратегия на България, предложена от управляващата партия.

Александър Николаевич Воробьов e бил член на ръководството на руския "Институт за международната интеграция" - НПО, което твърди, че съдейства на руски търговски проекти в Европа, а сред клиентите му са "Газпром", "Сбербанк", ВТБ, държавните железници, руската банка за развитие ВЕБ.

През 2022 г. той беше обвинен от прокуратурата в Ню Йорк за това, че заедно с Бабаков и друг техен колега са действали като агенти на влияние в САЩ в полза на Русия в нарушение на закона и са опитали да нарушат санкционния режим.

Защо Бойко Борисов иска да вкара "Турски поток" в енергийната стратегия на България?

Целта се вижда и в документа на руснаците - Народното събрание ще бъде използвано като алиби пред Брюксел. А ако някой ден газопроводът се провали или нанесе стратегически вреди на България, ГЕРБ няма да носи самостоятелна отговорност, защото ще може да се оправдае с опозицията.

Правителството тогава се подкрепяше от 122 гласа на ГЕРБ и "Патриотите", но разчиташе на плаващи мнозинства с ДПС и "Воля" по различни теми. Гласовете на опозицията не са жизнено нужни за "математиката" на този ход, а за стратегическа му цел - да се демонстрира, че представителството на "цяла България" стои зад газопровода.

И БСП, и ДПС виждат тази прозрачна логика, въпреки че енергийните лобита в двете партии всъщност нямат нищо против руския проект.

Това, което притеснява някои от червените депутати - по-специално Жельо Бойчев - е защо Министерството на енергетиката на Теменужка Петкова иска парламентът да се съгласи с отказ от 10-годишни приходи от транзитни такси от "Газпром" за Трансбалканския газопровод в името на предполагаемата нова тръба.

Пред Комисията по енергетика Бойчев обръща внимание, че съществуващият договор за транзит задължава Русия да плаща на България, независимо дали има пренос на гориво (т.е. дори в ситуация, в която конфликтът с Украйна доведе до непланирано спиране на природния газ).

Екипът на Петкова обаче предлага вариант за строеж на "Турски поток" и "преструктуриране на действащия договор", така че хем "Газпром експорт" вече няма да внася газ през българо-румънската граница, хем ще се построи друг маршрут за руски износ през България.

Депутатът от ВМРО Искрен Веселинов я пита защо "ние на практика се отказваме от един милиард печалба при сегашните условия".

"Какво прави за нас руската страна? Това е нещото, което ми се ще да чуя", казва той, а Петкова оставя този въпрос за евентуално закрито заседание на комисията.

Отново депутатът от БСП Жельо Бойчев критикува министъра на енергетиката на ГЕРБ, че нито една от уж започнатите междусистемни връзки на България със съседните държави не е завършена - а изведнъж се пришпорва нов огромен инфраструктурен проект.

Рамадан Аталай (ДПС), който иначе е безусловен привърженик на газопровода, също пита "колко ще бъде загубата от спирането на транзитирането на газа" и "имате ли намерение с руската страна да сядате да търсите възможност за обезщетение или нямате такава възможност изобщо?".

Таско Ерменков от БСП, на свой ред, едва ли не се подиграва с Министерството на енергетиката, като пита "имаме ли нещо по-официално освен статията на вестник "Комерсант", че се налага спешна промяна на енергийната стратегия на България.

Въпросната статия в "Комерсант" от 22 ноември 2018 съобщава, че явно "Газпром" е избрал маршрута за "Турски поток" през България, защото "Булгартрансгаз" вече е задействал заявки за бъдещия транзит на руски газ.

И българските депутати, и избирателите им разбират за фактическото активиране на този проект от руската преса.

"Госпожо Министър, най-доброто решение, както Вие се изразихте днес, и което ни предлагате, е всъщност най-малко лошото от възможните, които имаме днес на линия, и най-лошото от онези възможни, които пропиляхме. Поради тази причина ние ще се въздържим", казва Таско Ерменков на 28 ноември на заседанието на Енергийната комисия.

Това е позицията на БСП в сряда.

В петък на същата седмица БСП вече прегръща с две ръце инициативата на Теменужка Петкова и Бойко Борисов.

Ясен сигнал за недоволство и известна прозорливост идва само от Валери Симеонов: "Аз искам да бъда убеден, да бъде доказано, че преминаването на този газопровод през България ще носи ползи... Ако по някакви други съображения – чисто политически, Русия спре подаването на газ, така както ще стане с Украйна, какво става? Още два милиарда ще тегнат на българския данъкоплатец".

Как гласуват останалите групи?

  • Цветан Цветанов, който все още е председател на ПГ на ГЕРБ към онзи момент, е на работа, но не участва в гласуването за енергийната стратегия, предложена от собствения му кабинет. В зала, но без глас, са и хора като Димитър Главчев.
  • Делян Добрев обаче е "За". Бъдещият шеф на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов - също. Бъдещият конституционен съдия Десислава Атанасова - също "За".
  • Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ изобщо не са се регистрирали в пленарната зала, но ДПС дава само гласове "за" Турски поток. Йордан Цонев е бил на работа, но не е гласувал нито веднъж. Важният център на влияние по тази тема е Рамадан Аталай и той е събрал общо 12 гласа в подкрепа на включването на газопровода в стратегията.
  • Корнелия Нинова също я няма, но БСП осигурява най-силната опозиционна подкрепа за изменението - вкл. от Александър Симов, Весела Лечева, Антон Кутев, Валери Жаблянов (който дори изнася защитна реч от трибуната), Нона Йотова, Румен Гечев, и по ирония... Явор Божанков.
  • "Обединените патриоти" се разцепват, като хората на ВМРО и "Атака" гласуват "за", а на НФСБ - "въздържали се". Волен Сидеров си е спестил петъчния работен ден и не участва във вота.
  • Веселин Марешки допълва "националния консенсус" с 8 гласа от "Воля".

Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024