Скандалът "Турски поток" - обяснен. BG Elves показаха хронологията на руския диктат за газопровода Снимка: © Getty Images

Организацията BG Elves публикува пълна хронология на скандала около руския контрол върху изграждането на газопровода "Турски поток" през България.

Обясненията могат да се прочетат на четири езика - български, руски, английски и украински.

Сайтът TurkStream Exposed показвa стъпка по стъпка как Кремъл заобикаля привидно "прозрачните" обществени поръчки в България чрез скрити преговори на правителствено ниво, които предопределят изхода от всички процедури.

Въпреки че формалният договор за строителство е подписан със саудитската компания "Аркад" - целият контрол върху процеса е поет от руското дружество "Поларсон", което разполага с финансиране от държавната Газпром.

Причината за тези странни маневри е упоритата амбиция на Владимир Путин да завърши газопровода колкото може по-бързо - за да може да доставя природен газ към Унгария и Сърбия по южен коридор, заобикалящ Украйна.

Това се случи в последните дни на 2020 г. Година и два месеца по-късно Русия започна пълномащабната си военна инвазия в Украйна.

Сайтът на BG Elves систематизира изтеклите документи от електронните пощи на зам.-председателя на руския парламент Александър Бабаков и неговия сътрудник Евгений Зобнин.

Бабаков е смятан за "архитект" на газовата зависимост на България от Русия. Санкциониран е от САЩ и ЕС заради ролята си в украинската криза.

Инфографиката с последователността на събитията е допълнена и с пряк достъп до оригиналните файлове от изтеклите бази данни (те могат да се отворят с парола Bg_!!!).

BG Elves обясняват и как са стигнали до данните, защо ги представят сега и защо липсва сериозен дебат по националните телевизии по тази важна тема.

"Съгласно Чл. 59 (1) от Българската Конституция носим гражданска отговорност да сигнализираме своевременно за всякакви злоупотреби в особено големи размери, които застрашават националния интерес и суверенитет на България.

В този смисъл ние изпълняваме гражданския си дълг", казват те.

Проектът "Турски поток" своеобразно беше назован с името "Балкански поток" от тогавашния премиер Бойко Борисов. Той представяше проекта като разширение на газопреносната мрежа на България.

Разкритията за скритите договорки на Русия със Саудитска Арабия и с българските власти обаче показват, че това е стратегически руски актив на българска територия - построен от руски и беларуски фирми и наемници, за който "Булгартрансгаз" плаща дългове.

България се отказа от транзитни такси за преминаващия природен газ по тръбата за период от 10 години, за да покрие разходите по строежа на руския проект - над 3 млрд. лева.

Междувременно Русия обяви държавата за "неприятелска", "Газпром" спря едностранно доставките по действащия към 2022-2023 г. договор и причини сериозни политически сътресения в България в първите месеци след началото на войната - не без участието на Бойко Борисов и Румен Радев.

Нов теч на данни за "Турски поток": Коя е "Синтера" и как руснаците поеха проекта на ръчно управление

Как Русия ръководи "неформално" пропагандата за "Турски поток" в България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024