Как Русия ръководи "неформално" пропагандата за "Турски поток" в България Снимка: © Getty Images

Специален бюджет за подготовка на "общественото мнение" чрез създаване на неправителствена организация и организиране на конференции е отпуснала руската страна по време на организацията на работата за строежа на "Турски поток" в България, Сърбия и Унгария. Става въпрос за близо 500 000 евро, а такава конференция наистина е организирана в София през 2019 г. В начинанието е участвала журналистката Мира Баджева.

Журналистката казва пред "Капитал", че е работила и друг път с руската фирма SPN, която реално е организирала събитието, и е осигурила само логистиката за конференцията. Изразява и съмнение, че конференцията е повлияла на общественото мнение за газопровода.

Следи водят и до фирма "Рис" ЕООД, в която тя е била съдружник със социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев в периода 2018 - 2022 г., както потвърждава и справка в Търговския регистър.

Проверка на Булевард България показва, че сред клиентите на SPN Communications Factory е руският гигант "Газпром", който всъщност стои зад "Турски поток".

Разкритията са от поредни документи, изтекли от пощата на съветника на руския политик Александър Бабаков - Евгений Зобнин. Лийкът беше огласен от украинската група InformNapalm, а файловете бяха разкодирани и публикувани от българската онлайн общност BG Elves. От същия теч на имейли изскочи и "изчезналата" - ако се вярва на българските институции, "Пътна карта" за развитие на българската газопреносна система, подписана от Теменужка Петкова като министър на енергетиката и директора на "Газпром" Алексей Милер през 2017 г. в Санкт Петербург.

В имейл, изпратен от Бабаков на сътрудника му Зобнин през юни 2018 г. и озаглавен "Относно координацията на проектите за разширяване на газопреносната система в България, Сърбия и Унгария", с който Булевард България разполага, пише, че "се предлага да се подкрепи и насърчи инициативата на българското правителство за създаване на структура с нестопанска цел, чиято официална задача ще бъде да утвърждава общественото мнение относно необходимостта от реализиране на плановете за получаване на руски газ от Турция".

Текстът продължава с това, че "руското участие в тази задача трябва да бъде, от една страна, ръководно, а от друга - неформално". Затова и руснаците смятат, че създаването на неправителствена организация е "идеално" за целта. Предлага се още такава структура да бъде свързващо звено между правителствата на трите държави, техните газопреносни компании и да се води "изпълнителен орган" на "неформалния съвет на министрите на енергетиката", какъвто е бил договорен на среща в Белград

Идеята е била организацията да бъде "инициирана" от група енергийни експерти или бизнес организации в трите държави.

Изтеклият имейл съдържа и "опорни точки". Трябва да се аргументира как:

  • транзитният маршрут (на природен газ) през Украйна е ненадежден;
  • руският тръбен газ е най-евтиният източник на енергия;
  • плановете за организиране на доставки на газ за региона от други източници са безотговорни "прогнози", чието фокусиране от страна на местните и брюкселските власти поставя под голям въпрос енергийната сигурност на региона

Планът е информацията да се разпространява чрез медиите, дискусии и експертни презентации. Целта е "благоприятна информационна основа за успешното изпълнение на проекта".

Дали такова НПО наистина е създадено засега няма данни, но идеята е била да разполага с бюджет от 30 000 евро на месец. Трябва да се организират и 3 конференции за 150 000 евро за всяка до юли 2019 г., като общият годишен разход за начинанията е изчислен на 486 000 евро.

В България наистина се организира енергийна конференция на 17 април 2019 г. Партньор е държавната агенция БТА, а организатор руската държавна агенция ТАСС. Участие във форума взимат бившият енергиен министър Румен Овчаров, който по-късно е санкциониран от САЩ за корупция по специалния закон "Магнитски".

Сред останалите участници е Димитър Щерев - старши експерт в държавната компания "Булгартрансгаз", която по документи се води собственик на българското трасе от "Турски поток". Инж. Щерев е цитиран в медии с позиция, че "Балкански поток" - както Бойко Борисов харесва да нарича "Турски поток" през България, е "стратегически важен". Той хвали и друг руски газопровод за Европа - "Северен поток -2", критикува и развитието на инфраструктурата за втечнен газ на континента. Публикациите са в периода след конференцията.

Участвал е и Данила Бочкарев, старши сътрудник по енергийна сигурност в EastWest Institute. През 2020 г. в изданието Euroactiv Bulgaria той критикува заявката на САЩ за налагане на санкции на компаниите, които строят "Северен поток 2" и "Турски поток", и аргументите за това.

Сред поканените на експертната среща са руски, турски и сръбски експерти. Оттам има и официални снимки, и много медийно отразяване.

Документите, разкрити от Bg Elves досега, са втора порция теч на данни от имейли, след като миналата година беше разбита и пощата на самия Александър Бабаков. Тогава също имаше данни за нерегламентирани договорки между България и руската страна за строежа на "Турски поток", съмнения около проведения от "Булгартрансгаз" търг за строител и последвалите действия по "овладяване" на проекта от руски компании. Тогава Софийската градска прокуратура съобщи, че ще прави проверка. Не е известно да има резултат.

Сега институциите и замесените в строежа на "Турски поток" мълчат вече седмица.


Още по темата:

Нов теч на данни за "Турски поток": Коя е "Синтера" и как руснаците поеха проекта на ръчно управление

Как България е обслужила Русия със строежа на "Турски поток"

Прокуратурата пак проверява "Турски поток": Този път за скритите договорки с руснаците


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

САЩ дават 5 млн. долара за информация, свързана с Ружа Игнатова

Българските власти ще ѝ повдигнат задочно обвинение

14:04 - 26.06.2024
Важно днес

Какво ни казаха ЕЦБ и Брюксел за еврозоната (Обновена)

България ще поиска извънреден доклад от ЕЦБ в края на годината

13:35 - 26.06.2024