Прокуратурата пак проверява "Турски поток": Този път за скритите договорки с руснаците Снимка: © Getty Images

Софийкската градска прокуратура внезапно прояви интерес към разследване на данните за злоупотреби около българската част на газопровода "Турски поток".

Прокуратурата се е самосезирала няколко дни след като Антикорупционният фонд изнесе информация за тайните договорки между руски държавни представители, избрания изпълнител "Аркад" и "Булгартрансгаз".

Част от срещите им са се провеждали и с посредничеството на Българо-американската кредитна банка на Цветелина Бориславова, която се оказва в кореспонденция с екипа на санкционирания руски депутат Александър Бабаков.

От БАКБ наричат "спекулации" твърденията за това, че са провеждани "тайни договорки" в офис на банката.

Същият депутат е пуснат да влезе на територията на България през 2014 г., въпреки че вече е бил санкциониран от ЕС, с формално оправдание за медицинска процедура. Всички тези данни бяха подкрепени с документи от хакнатата електронна поща на Александър Бабаков.

"Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по разпространена в медиите информация за нарушения, свързани с избора на изпълнител и ускореното изграждане на газопровода „Турски поток“ през България, нерегламентирано договаряне между подизпълнители и възложители за заобикаляне на Закона за обществените поръчки и обсъждането на забранени от закона схеми като наемане на кандидат за изпълнител като подизпълнител на част от проекта. Наблюдаващият прокурор, избран на принципа на случайния подбор, следва да предприеме действия по своя преценка, съобразно правомощията си по Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс", се казва в информацията.

Интересното е, че прокуратурата вече официално нарича обекта "Турски поток" (т.е. част от руската газова линия), а не "Балкански", както Бойко Борисов го определяше, или "разширение на газопреносната инфраструктура", както се води в "Булгартрансгаз".

Още по-интересно е, че това е поне третият опит на прокуратурата да "прогледне" за многократно осветяваните проблеми около поръчката.

Последното подновяване на интереса на ПРБ се случи в последните дни преди уволнението на Иван Гешев като главен прокурор. Тогава Софийската апелативна прокуратура рестартира прекратено по-рано разследване за престъпления на длъжностни лица във връзка със строежа.

Първото разследване беше задействано по доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция заради редица нарушения на Закона за обществените поръчки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024
Важно днес

Александър Дунчев и Мартин Заимов водят листи на "Зелено движение"

Бивш министър и депутати водят листите на "Зелено движение", които този път се явават самостоятелно на изборите

16:26 - 07.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ обяви водачите на листите си. Атанасов и Бориславова не са сред тях

Вижте водачите в листите на ПП-ДБ за парламентарния вот

15:30 - 07.05.2024
Важно днес

Вижте кандидатите за евродепутати от листата на ПП-ДБ

ПП-ДБ обявиха листата с кандидатите им за евродепутати

15:08 - 07.05.2024
Важно днес

Васил Божков излезе от ареста срещу гаранция и се регистрира в ЦИК за вота "2 в 1"

Божков ще е водач на две листи за Народно събрание и на тази за ЕП

14:00 - 07.05.2024