Нов теч на данни за "Турски поток": Коя е "Синтера" и как руснаците поеха проекта на ръчно управление

Групата BG Elves публикува данни от договарянето между Русия, България и арабския консорциум "Аркад" за изграждането на газопровода "Турски поток".

Документът описва цялата схема, с която руснаците са се внедрили в "Аркад" и са поели пълен контрол върху проекта, с уговорката, че "Булгартрансгаз" няма да разваля договора и да провежда нова обществена поръчка за обект, струващ 3 милиарда лева.

  • "Отчитайки финансовите проблеми на компания "Аркад" и нейните акционери, както и неудовлетворителния напредък в реализацията на проекта, на 14 октомври 2019 г. по време на визитата на Президента на Руската федерация Владимир Путин в Саудитска Арабия беше принципно съгласувано предаването на контрола върху проекта от Консорциум "Аркад" на руската страна в лицето на компанията "ТМК".
  • "Като развитие на посочените договорености, на 18 ноември 2019 г. беше подписано обвързващо споразумение за управление на проекта между консорциум "Аркад" и компанията "Поларсон", се казва в документа, пуснат от BG Elves заедно с прословутата "пътна карта", която е подписана от Теменужка Петкова през 2017 г. в Русия с "Газпром".

"Поларсон" поема ангажимент да плати десетки милиони долари на "Аркад" (50 или 77 млн. според различните посочени суми в изтеклия документ) за поемането на контрол над проекта "Турски поток", като гарантира, че разполага с финансиране за завършването му.

"Аркад", на свой ред, се съгласява да назначи на ключови позиции в консорциума лица, номинирани от "Поларсон", да им издаде пълномощия и да разкрие на "Поларсон" цялата информация за проекта. Забранено е тези пълномощия да се оттеглят.

Ако питате ГЕРБ - "Аркад" е бил строителят на т.нар. "Балкански поток". Това беше обяснението на Делян Димитров, член на УС на "Булгартрансгаз" и съпруг на PR-a на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Когато домът им беше обискиран при прословутата акция на МВР, завършила с няколкочасов арест на Борисов, Арнаудова и Горанов, се оказа, че Димитров ползва джип, предоставен безвъзмездно от "Аркад" на държавната фирма.

Досега Министерството на енергетиката, "Булгартрансгаз", както и от подписалата пътната карта Теменужка Петкова не са коментирали данните от документите - нито потвърждават, нито отричат информацията от лийкнатите документи.

В документа изрично се заявява, че "руската страна в лицето на "Поларсон" получава контрол над проекта на ниво генерален изпълнител на "Булгартрансгаз" без промяна на страните по договора за строителство на тръбата, т.е. без провеждане на нова обществена поръчка от "Булгартрансгаз" за изпълнител.

"Поларсон" е краткото име на "Polarson Investment System Limited", която е офшорна компания, регистрирана в Кипър.

По данни на BIRD - тя е свързана със санкционирания руски бизнесмен Дмитрий Пумпянский, който притежава ТМК ("Тръбно-металургична компания").

От документа, лийкнат от BG Elves, се вижда как ТМК и "Поларсон" се посочват като бенефициенти на пряко или заемно финансиране от "Газпром" и "Газпромбанк", за да могат да довършат "Турски поток".

Графиката е от изтеклите файлове, преведена е от руски на български език. ЕРС е договорът за инженеринг, проектиране и строителство между "Булгартрансгаз" и "Аркад".

Руснаците описват и как цената на разходите по проекта може да скочи почти двойно заради потенциалните рискове - например прекратяване на договора заради сериозно забавяне, което ще доведе до задължаване за връщане на аванса и глоба от 30% от стойността му (над 300 млн. евро).

В документа са разиграни и две схеми за финансирането. Опция 1 предполага парите да се осигурят като държавно-гарантиран (от Русия) кредит за "филиал в България на "Поларсон".

Търговският регистър показва, че от април 2017 г. до май 2020 г. "Поларсон Инвестмънт Систем Лимитед" (Кипър) е едноличен собственик на регистрираното в България дружество "Синтера Инвестмънт Систем".

Компанията е създадена през 2006 г. и през цялото си съществуване е собственост на различни кипърски офшорки. Негов управител е Дмитрий Опарин, който едва през 2022 г. е сменен от български гражданин на име Дмитрий Иванов Аврамов.

Проверка на BIRD показва, че през 2023 г. "Синтера" е включена в списъка на големите длъжници на НАП с размер нa неуредени задължения над 353 000 лв.

Опция 2 е "Газпромбанк" или "синдикат от международни банки" да даде кредит на българската "Булгартрансгаз", а тя да го обслужва с приходите си от транспортирането на газ.

През 2019 и 2021 г. "Булгартрансгаз" взе два големи заема, за да се разплати с официалния строител на газопровода "Аркад".

  • Първият беше за 200 млн. евро, получен от група банки - "Ситибанк Европа", "ИНГ Банк", "Уникредит Булбанк" и с Международната банка за икономическо сътрудничество (регистрирана в Русия, в нея България към онзи момент също има част от капитала).
  • Вторият заем е за 156,5 млн. евро - в случая от "Уникредит Булбанк", "Юробанк", държавната Българска банка за развитие, Банка ДСК, Обединена Българска Банка и Търговска Банка Д.

През октомври 2021 г. КЕВР установи, че всички договори на "Булгартрансгаз" по проекта са сключвани без предварително известяване на регулатора - вкл. за банковите заеми.

В изтеклия документ от 2019 г. се представя "договорна схема за реализация на проекта, в която се вижда, че "Поларсон" взема заем от "Газпромбанк" и от "Газпром" през "ТМК', което предоставя като кредитор на "Аркад" - т.е. практически сам на себе си, тъй като ръководството на арабския консорциум вече се упражнява от руски представител.

Как България е обслужила Русия със строежа на "Турски поток"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бъдещето на Северна Македония в ЕС е поставено на карта с победата на ВМРО-ДМПНЕ на изборите "2 в 1"

На втори тур страната избра първата жена министър-председател

22:44 - 08.05.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" продължава с рокадите в администрацията

Служебният кабинет смени още четири областни управители

21:15 - 08.05.2024
Важно днес

Певицата Роксана се оказа водач на листа от партията на Радостин Василев

Наричат я още Кралицата на ромската музика

18:00 - 08.05.2024
Важно днес

Лондон гони руския военен аташе, няма да търпи действията на Москва

Ще бъде отнет и дипломатическият статут на някои руски имоти

17:32 - 08.05.2024
Европейски дневници

Пловдив посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 3: Пловдив

16:46 - 08.05.2024
Живот

Потребител на Firefox държи 7400 отворени "таба" от години. И не планира да ги затвори

Браузърът не натоварва оперативната памет на компютъра, казват от Mozzila

16:02 - 08.05.2024