Разследването на МВР срещу Бойко Борисов и кадри на ГЕРБ извади на показ неизвестна досега договорка между правителството на ГЕРБ и консорциума "Аркад", който беше избран през 2019 г. да строи българската отсечка на газопровода "Балкански поток".

На 17 март, когато беше извършено претърсване в дома на PR-а на ГЕРБ Севделина Арнаудова, беше разпространена информация, че в него е открит джип, принадлежащ на "Аркад".

Съпругът на Арнаудова Делян Димитров е член на УС на "Булгартрансгаз" от началото на 2015 г. Той беше преназначен на поста си в края на април 2021 г. (малко преди смяната на кабинета на ГЕРБ от служебното правителство).

В петък 40-годишният мъж обяви, че е ползвал джипа на "Аркад" като служебен автомобил и затова той се е намирал в семейното жилище.

"Този джип е на фирма "Аркад", която строи "Балкански поток". Когато приключи проектът, който е жизненоважен за държавата, те ни дадоха техни коли, които бяха взели на лизинг, да ги ползваме. Както дадоха на нас джипове и пикапи за районите ни из страната, така дадоха и към Министерството на екологията, и на Агенцията на горите. Дадоха ги за ползване. Имаме документи, дали са ни всичко, да ги ползваме. Не знам каква е тази бомба", каза той в репортаж за Нова ТВ.

Директорът на "Булгартрангаз" Владимир Малинов е потвърдил пред "Медиапул", че държавната фирма ползва безвъзмездно пет SUV от "Аркад" по договор със срок 31 декември 2022.

Колите не били необходими след строителството на "Балкански поток" на консорциума. Според обяснението - има договор от януари 2021 г., според който държавното дружество поема разходите по обслужването на автомобилите. В договора имало "антикорупционни клаузи".

Два са автомобилите, които са ползвани в централата на "Булгартрансгаз" и една от тях е била за съпруга на Севделина Арнаудова. Всички пет коли ще бъдат предадени на Аркад.

Малко по-късно министърът на околната среда Борислав Сандов също потвърди, че в МОСВ има общо четири автомобила на "Аркад" - три пикапа Ford Ranger и един джип Land Rover.

Строителят на "Балкански поток" е поръчал картини на над 30 художници

От информацията му става ясно, че колите са предоставени за ползване от консорциума към три дирекции на Национални паркове (част от МОСВ) до края на 2022 г., като договорите са подписани от последния министър на околната среда в кабинета "Борисов 3" - Емил Димитров-Ревизоро (ВМРО).

Сандов посочва, че Ревизоро също е използвал един от автомобилите.

"Наредих веднага да бъдат върнати на Аркад и предстои да поискам допълнителни проверки към различни институции за установяване на конфликт на интереси, корупция и свързани лица, веднага щом се завърна от Брюксел", казва той в публикация във Facebook.

Договорите межуд "Аркад" и парковите дирекции са сключени през февруари 2021 г. - два месеца преди редовните парламентарни избори.

Предоставено е право за ползване на четирите автомобила, като ДНП "Централен Балкан" е получило две коли - Ranger и Land Rover.

Още в същия ден - 10 февруари 2021 г. - ДНП "Централен Балкан" предава джипа Land Rover за безвъзмездно ползване от НСО, включително от Емил Димитров.

На 20 октомври 2021 г. директорът на ДНП "Централен Балкан" Станимир Маринов е възложил прехвърляне на джипа от НСО на Министерството на околната среда. Два дни по-късно служебният министър на околната среда Асен Личев обаче разпорежда колата да се върне на ДНП "Централен Балкан" и в същия ден е подписан протокол от служител на министерството.

"Този джип действително се оказа в момента в МОСВ, макар да не се ползва от никого", казва Борислав Сандов.

"Аркад" е консорциум от чуждестранни компании, като негови членове са: Аркад Ей Би Би С.п.А. - Италия и Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни – Саудитска Арабия. Договорът с тях беше подписан през септември 2019 г. В началото на 2020 г. обаче регистрирана в Сърбия руска компания IDC беше обявена за подизпълнител на българския участък от трасето на "Турски" / "Балкански поток".

Строителството завърши през декември 2020 г. - два месеца преди лизинговите джипове да бъдат разпределени за ползване по министерства и държавни фирми.

Арнаудова за вилата за 1 млн. лв: Майка ми си продаде апартамента и ни дари парите - всичко е декларирано


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос