Снимка: © novosti.rs

Над 30 художници - членове на Съюза на българските художници - са получили поръчка от строителя на "Балкански поток" (консорциум "Аркад", Саудитска Арабия) за рисунки на газопровода. 

Това стана ясно от интервю на Симеон Кръстев за bTV, чиято картина от "Балкански поток" беше подарена от Бойко Борисов на сръбския премиер Александър Вучич. 

За готвената изложба се разбра едва когато сръбската медия Novosti.rs показа картината, прерисувана от фотография на PR-а на Министерски съвет на профила на Бойко Борисов във Facebook. 

Правителствената пресслужба обяви в четвъртък, че културното събитие по повод руския тръбопровод към Сърбия е организирана от "Аркад", "Булгартрансгаз" и Националния археологически институт.

До този момент обаче няма информация защо се е стигнало до идеята за картинна изложба (освен излагането на артефакти от разкопките при строежа) и какъв бюджет е отделен за нейното осъществяване. 

"Свободна Европа" цитира представители на Съюза на българските художници, които отричат да имат нещо общо с предстоящата изложба и с инициативата за създаването на картините. 

"Аркад" не са коментирали какви са мотивите на поръчката. 

Симеон Кръстев разказва, че е бил поласкан от предложението да нарисува три картини, защото "в днешните времена това беше хубава, сериозна поръчка". От интервюто му не стана ясно кои са другите творци, които са приели задачата, но Кръстев  спомена, че "всички си свършиха работата сериозно". 

Той посочи, че поръчителите са имали изискването "да има фигури", макар че темата е била свободна. 

"От времето на Тициан са се правили поръчкови портрети и картини на крале, на папи и т.н. Не знам дали са одумвали и плюели Тициан за това, че е рисувал някого, когото мразят. Аз си свърших съвестно работата. Не правя снимка, не правя кич. Не съм дал повод да бъда така оплют", каза той. Художникът отрече да рисува в стил "социалистически реализъм", макар че призна за сходства в заданието с картините от епохата на тоталитарния режим. 

Кръстев изрази съжаление, че творбата му с Борисов и Вучич вероятно няма да присъства на изложбата освен ако не бъде върната в България специално за събитието. 


Картината за Александър Вучич и българо-сръбската дружба между народите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на разследването "Осемте джуджета" беше отличен от Държавния департамент на САЩ

Николай Стайков е съосновател на Антикорупционния фонд

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал