Картината за Александър Вучич и българо-сръбската дружба между народите Снимка: © novosti.rs

1 юни 2020: Президентът на Сърбия Александър Вучич пристига в България, за да провери защо се бави строителството на т.нар. "Балкански поток" - разклонението на руския газопровод от Турция през България към Сърбия. Борисов вози Вучич с хеликоптер и джип, показва му недовършената АМ "Европа" и се радва на "символичното отпадане на карантината" между двете съседни страни.

Една снимка от това събитие ще остане в историята - кадър, заснет от пресаташето на българския премиер, на който се вижда как Борисов и Вучич наблюдават полагането на тръба от "потока" в посока Сърбия сред суматоха от работници, журналисти и автомобилен ескорт.

Оказва се, че точно тази снимка се е превърнала в артистично вдъхновение. Резултатът е впечатлил министър-председателя Бойко Борисов до такава степен, че той е решил да подари картината на сръбския държавен глава.

Борисов е връчил произведението на изкуството на външния министър на Сърбия Никола Селакович при последното му посещение в София преди ден, съобщава Novosti.rs. "Балкански поток" отново е бил сред темите на разговорите със сръбския дипломат No.1, наред с проекта за (все така недостроената) магистрала до Калотина и изграждането на интерконектор България-Сърбия.

В официалните съобщения на Министерски съвет не се споменаваше за необичайния подарък, който Борисов е изпратил на Вучич по делегацията на външния министър.

Картината е създадена от художника Симеон Кръстев и се оказа рисувана по поръчка на консорциума "Аркад", изпълнител на линейната част от газопровода между турската и сръбската граница.

Строителят на "Балкански поток" е поръчал картини на над 30 художници

"Изложбата се организира съвместно от „Аркад“, „Булгартрансгаз“ и НАИМ при БАН и ще покаже археологически артефакти, открити по трасето на „Балкански поток“. Една от картините, чийто художник е Симеон Кръстев, е връчена от „Аркад“ на „Булгартрансгаз“, които в последствие я предават на министър-председателя Бойко Борисов. Премиерът реши картината да бъде изпратена на президента на Сърбия Александър Вучич като спомен от посещението му в България през юни миналата година, когато българският министър-председател и сръбският президент направиха оглед на строителството на „Балкански поток“, се казва в прессъобщение на Министерски съвет по повод произведението.

От него се разбира, че съпругата на сръбския президент Тамара Вучич също е дошла в България в качеството си на специален съветник в кабинета на министъра на външните работи. В LinkedIn я е споделила свои снимки от срещата си с Румен Радев и Десислава Радева в сряда.

"Картината е подарена по протоколен път и правителствената информационна служба не разполага със снимки", се казва в информацията на пресцентъра на Министерски съвет. Саудитската компания "Аркад" е основният строител на тръбопровода.

Художникът Симеон Кръстев е завършил Художествената академия в град Лодз, Полша през 1975 г. Работи в областта на графичния дизайн, живописта и художествения плакат. Дългогодишен проектант на плакатите на Софийската опера и балет, съобщава в. "Труд" в статия, посветена на художника.

Последната му изложба "Конете" в "Галерия 900" през октомври 2020 г. е организирана с помощта на "Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим" в България и неговия ръководител Румен Ралчев (бивш зам.-началник на УБО и ръководител на охраната на Тодор Живков, Петър Младенов и Желю Желев).

Макар че платното на "Балкански поток" е решено в стила на социалистическия реализъм от средата на миналия век, изглежда, че естестиката му е допаднала достатъчно много на Бойко Борисов, за да я изпрати като подарък в Белград.

Сравнението между творбата и оригинала показва някои "поправки" за постигане на по-хармоничен изглед. Единствената жена от фотографията (медийният съветник на сръбския президент Сузана Василевич) например отсъства от платното на художника.

Българският участък на газопровода беше завършен малко преди Нова година.

Това не е първият случай, в който изкуството имитира енергийните амбиции на Борисов. През 2015 г. тогавашният председател на ЕК Жан-Клод Юнкер беше поставил в рамка листа, върху който българският премиер беше чертал проекта си за т.нар. "газов хъб" на България.


Дворецът на Путин за 100 млрд. рубли: Кой стои зад "най-секретния обект" в Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024
Важно днес

Гешев обвини комисията "Нотариуса" в предизборно шоу, направи свое и закри седянката (Обновена)

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024