Стреляш по примамка, отчиташ разрушен Bradley. Как руската армия брои "похитена" украинска техника Снимка: © Getty Images

Как в руската армия се фалшифицират доклади за унищожена украинска техника по време на войната, която Русия води на територията на Украйна от февруари 2022 г? За това разказва руски офицер под прякора "полковник Шувалов", който поддържа свой Telegram канал.

Напоследък руските канали за пропаганда постоянно публикуват "данни" за унищожени бойни машини на силите на Украйна, особено от западен образец - като танкове Leopard, бойни машини Bradley и др. Описват ги в числа, прилагат кадри.

Това се прави, "за да се угоди на висшето ръководство", казва руският офицер. Но добавя, че най-често става дума за заснети "примамки", а не за реална бойна техника, които руските войници пленяват и взривяват. А производството на подвеждащи доклади се стимулира.

През юни списание Forbes излезе с разследване как голяма част от видеата в руски медии, които претендират да показват унищожена военна техника, предоставена от съюзниците на Киев, са фалшиви и част от дезинформационната кампания на Кремъл. Една от целите ѝ е подкопаване на увереността на западните страни, че трябва да продължат да въоръжават отбраняващата се от руските окупатори страна.

"Съветската система на военна служба, която Русия е запазила, е много проста. Основното желание на един военен е да взриви нещо, нека бъдем честни. Колкото по-модерни и по-мощни са наличните оръжия, толкова по-голяма е вътрешната нужда да се стреля", започва разказа си "полковник Шувалов".

По думите му руските войници обикновено знаят или поне подозират, че стрелят по вражески примамки, но ако "примамката като цяло не е лоша и ти подхожда за отчет, тогава я удряш и докладваш за успеха".

"Всеки съветски офицер би направил точно това. Защото армията е проста. Защото вашият доклад за поразена цел е радост и за вас, и за властите, и за властите на властите."

Според обясненията на руския офицер в Telegram в руската армия не се гледа с добро око на реалните доклади за бойните действия, в които примерно би било записано, че при откриване на фалшива цел на влага е взето решение да не се стреля, за да се спестят боеприпаси.

Според "полковник Шувалов" на бойното поле руските сили практикуват не само обезвреждане на бутафорна техника, поставена на място от противника, което в докладите е представено като бойно постижение. Но често се заснема и взривяване на вече унищоженото веднъж.

И дава пример - бойна западна машина Bradley на украинската армия на единия ден е отстреляна от хеликоптери, а на другия - от самоходни оръдия.

На това се правят различни видеозаписи, репортажи и всички правилни ъгли. Накрая в доклада е записано, че "това става не една, а три машини Bradley.

Системата с нуждата от "победни" доклади върви нагоре по йерархичната верига, става ясно от обясненията на офицера, като по думите му "това не е екзотика, а вече масова практика".

Екзотика според "полковник Шувалов" е друга практика - поръчка за проектиране на снимки и видео на "унищожено" оръжие", но и това се прави, а за гаф в руската армия се смятат не подобни практики, а това да те хванат, че ги вършиш и да не можеш да се измъкнеш, продържава разказът.

"Политическото ръководство има своя собствена вселена, от която дава заповеди и инструкции на военното ръководство. Военното ръководство вече има своя собствена вселена, много различна. И дава инструкции надолу и докладва нагоре въз основа на своята визия за ситуацията. На дъното - като цяло има сурова реалност, но тя е коригирана за военно възприятие.

Във вселената на военното ръководство от вас се изискват необходимите доклади и ако реалността не отговаря на това, това са проблеми на реалността. Ти си офицер, можеш да го направиш.", завършва писмото на "полковник Шувалов".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024