На 29 октомври 2023 г. ще гласуваме отново на избори - този път те са редовни, а не предсрочни и не са за парламент, а за кметове и общински съветници. Вотът ще определи бъдещето на местната власт за следващите четири години.

Едно от ключовите решения, които гласоподавателите ще трябва да вземат, е кой да е техният кмет. Изборите ще определят кметовете на 265 общини на територията на България.

Общо 35 ще са избраните кметове на райони - всички те са в трите града с районно делене - София, Пловдив и Варна.

3159 души ще бъдат посочени да ръководят кметства. Това са по-малки населени места, които са част от някоя от 265-те общини общини, но имат своя кметска администрация.

Кандидатите за местната власт обаче са повече от наличните места - 1353 души се впускат в битка за общините, а 6924 - в кметствата. "Булевард България" събра всички важни въпроси и отговори, свързани с изборите за кметове в страната.

Как се избира кмет?

Кметът на общината, както и кметът на района или кметството се избират пряко чрез местен вот. Мандатът за всяка една от тези позиции е 4 години.

Каква е разликата между "видовете" кметове?

Вие можете да гласувате за кмет на общината, районен кмет или кмет на кметството в зависимост от местоживеенето ви (вашата постоянна или настояща адресна регистрация, на която ще гласувате). Гражданите имат право на един глас за всяка от тези листи, които са различни и се отнасят за избора на кандидати на различни длъжности.

  • Кметът на общината има правомощия в рамките на цялата община. Той ръководи нейната изпълнителна дейност, назначава и освобождава заместник-кметове, отговаря за изпълнението на общинския бюджет, изработването на устройствени планове и опазването на обществения ред наред с други неща.
  • Кметът на кметството има ограничени правомощия, тъй като отговаря за конкретна административно-териториални единица. Той изпълнява бюджета на общината, към която е неговото кметство и е определена за него, изпълнява функции, възложени му от кмета на общината.
  • Това прави и районният кмет, който обаче отговаря съответно за своя район - който е част от общината.

Какво са районните кметове и как се избират?

В България има само три града, които са разделени на райони. Общо те са 35 и са както следва:

  • София (24 района): Банкя, Витоша, Връбница, Възраждане, Изгрев, Илинден, Искър, Красна поляна, Красно село, Кремиковци, Лозенец, Люлин, Младост, Надежда, Нови Искър, Оборище, Овча купел, Панчарево, Подуяне, Сердика, Слатина, Средец, Студентски, Триадица
  • Пловдив (6 района): Централен, Източен, Западен, Северен, Южен, Тракия
  • Варна (5 района): Аспарухово, Владислав Варненчик, Младост, Одесос, Приморски

Съответно всеки от тези райони се управлява от пряко избран кмет, който е подчинен на общинския. Той се избира чрез отделна бюлетина, като всяка партия, местна коалиция или инициативен комитет издига свои кандидати за поста.

Кога има балотаж?

За да бъде избран за кмет, кандидатът трябва да получи повече от 50% от вота на гласувалите в съотвеното населено място. Ако на първи тур никой от кандидатите не успее да събере нужната подкрепа, изборите отиват на втори тур - т.нар. балотаж. В него участие взимат само двамата претенденти с най-високи резултати от първото гласуване. Балотажът се провежда точно седмица след първия тур - сега датата е 5 ноември.

Мога ли да гласувам направо на балотажа?

Балотаж може да има само за кметските листи (в това число общински и районни) и то само ако никой от кандидатите не събере нужната 50% подкрепа на първия тур. Балотаж обаче няма за общинските съветници. На първи тур гласоподавалите избират окончателно състава на Общинския съвет в своето населено място.

Кои са номерата на кандидатите за кмет в бюлетината?

Номерирането на кандидатите в бюлетината за местния вот е малко по-различно от това за парламентарните избори. Това е така, тъй като освен регистриралите се 67 партии и коалиции, на тези избори има и немалко независими кандидати и инициативни комитети, които променят бюлетината в зависимост от мястото, в което гласувате.

Партиите и коалициите имат национална регистрация, определена от Централната избирателна комисия (ЦИК). Тя обаче може да се различава в населените места, където формациите се явяват в различна конфигурация. Пример: една партия има определен номер в националните листи, но в конкретен град може да се явява като част от местна коалиция от други партии. В този случай номерът ѝ е друг и се определя с жребий от Общинската избирателна комисия (ОИК).

Например коалиция "Продължаваме промяната-Деморкатична България" на национално ниво е с номер 66 в бюлетината. В София обаче тя се явява в обединение с друга партия - "Спаси София" и затова номерът на нейния кандидат за кмет и общинска листа е различен - 85.

Кои са кандидатите за кмет в моя град?

"Булевард България" събра кандидатите за общински кмет във всички 27 областни града на страната. На посочените линкове можете да проверите кои са кандидатите за кмет на София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол

За всички останали общини и кметства Централната избирателна комисия разполага с търсачка, в която могат да бъдат намерени всички кандидати, техните номера и партии.

Мога ли да гласувам за кмет от една партия и за общинска листа на друга?

На местните избори освен за кметове гласуваме и за общински съветници. Това обаче става с отделни бюлетини - една за кмет на община и една за избор на Общински съвет. Спрямо постоянната ви или настоящата адресна регистрация има отделни бюлетини за кмет на кметство (ако се намирате в такова) и за кмет на район (за гласоподавателите от София, Пловдив и Варна).


Как да гласуваме с машина на местните избори на 29 октомври?

Защо е важно да гласуваме за общински съвет и как става това?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024