Висшият съдебен съвет направи смайващ лупинг в отношението си към Иван Гешев - буквално една нощ след като и ГЕРБ, и ДПС внезапно преосмислиха позициите си и поискаха отстраняването му от власт.

Ако процедурата стигне до финал - 52-годишният Гешев ще е първият предсрочно освободен главен прокурор заради тежки нарушения на служебните задължения от 1989 г. насам.

Гешев беше избран в края на 2019 г. въпреки протестите и предупрежденията за рисковете от допускането му до 7-годишен мандат.

Само няколко месеца по-късно, през лятото на 2020 г. той организира акцията в президентството, с която разпали още по-мащабни антиправителствени демонстрации.

Нито тогава, нито при двете последователни искания за отстраняването му от Янаки Стоилов и Надежда Йорданова, ВСС не се поколеба да застане зад гърба на Гешев.

Мнозинството в съвета дори наруши конституцията, като отказа да разгледа първия сигнал на правосъдния министър през 2021 г. - действие, за което имаше произнасяне и на КС.

Сега всичко се обърна по команда. Политическа команда към "независимата" съдебна власт.

Кога главният прокурор може да бъде отстранен предсрочно?

Освобождаването му от длъжност може да стане при някое от следните условия:

  • навършване на 65-годишна възраст
  • подаване на оставка
  • влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление
  • трайна фактическа невъзможност да изпълняват задълженията си за повече от една година
  • тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

Именно по петата точка от чл. 129, ал. 3 на конституцията е задействана процедурата за отстраняването му по предложение на 6 от 11 членове на Прокурорската колегия, чийто председател е Гешев.

Оставката му е поискана от двама души, избрани от прокурорското съсловие (Георги Кузманов и Огнян Дамянов), и още четирима от парламентарната квота към 2019 - 2 от ГЕРБ, 1 от БСП и 1 от тогавашните "Обединени патриоти".

Правният сайт "Лекс" описва хронограма от 7 дни, в които Гешев има право да представи възражения по обвиненията срещу него, и още 7 дни, в рамките на които ВСС трябва да го изслуша и да се произнесе по същество.

Предложение за отстраняването на главния прокурор може да се направи и от:

  • министъра на правосъдието (както беше случая при Стоилов и Йорданова)
  • или от една четвърт от народните представители (60 души), ако имат данни за тежко нарушение на служебните му задължения или уронване на престижа на съдебната власт.

В първия случай задължително е да се произнесе Висшият съдебен съвет с мнозинство от 17 от обичайните 25 членове. В момента ВСС е с изтекъл мандат и работи в намален състав заради оставките на Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова, чиито места не бяха запълнени. Иван Гешев няма да може да гласува за или против, тъй като ще е в конфликт на интереси.

Във втория случай решението трябва да бъде гласувано с мнозинство от две трети (160 души) в Народното събрание.

И в двете хипотези задействането на процедурата е безрезултатно, ако няма предварително общо съгласие, че главният прокурор вече е несъвместим с изискванията на поста си.

На практика - то беше демонстрирано на 11 май с изявленията на ГЕРБ (през Мария Габриел) и ДПС. Габриел обяви, че ще поиска оставката на Гешев през евентуалния си бъдещ министър на правосъдието (т.е. вариант 1 с произнасяне на ВСС).

Формално, ГЕРБ биха могли да го сменят и през гласуване в Народното събрание, където вече няма нито една група, поддържаща главния прокурор.

Вторият вариант би бил политическа санкция срещу най-висшия административен ръководител на прокуратурата, но и би довел до много сериозен парламентарен дебат за това кой носи отговорността за избирането на човек като Иван Гешев през 2019 г.

Кандидатурата му тогава беше издигната единодушно от Прокурорската колегия, но беше подкрепена с мнозинство от цели 20 гласа - вкл. от политическата квота в съдийската и прокурорската колегии, излъчена тогава от ГЕРБ, БСП, ДПС и "Обединените патриоти".

Единствените гласове против Гешев бяха от съдии, избрани във ВСС от съдии - Атанаска Дишева, Олга Керелска, Цветинка Пашкунова, заедно с тогавашния председател на ВКС Лозан Панов.

Финалът на процедурата е в ръцете на президента - той може да подпише или да не подпише указ за освобождаването на главния прокурор, но не може да откаже освобождаването при повторно направено предложение.

При предсрочно прекратяване на мандат на административен ръководител - какъвто е Иван Гешев - на негово място се назначава лице, чийто мандат започва да тече от датата на встъпването му в длъжност.

До встъпването в длъжност на нов административен ръководител неговите функции се изпълняват от определен от съответната колегия на Висшия съдебен съвет заместник.

Тоест, хората, които избраха Гешев през 2019 г., ще могат да определят и неговия приемник.

Досега има два случая на подадена оставка от главен прокурор - при Борис Велчев (в края на 2012) и при Сотир Цацаров (в края на 2019). И двамата вече имаха нови кадрови позиции, които беше върос на време да поемат. Велчев стана конституционен съдия по предложение на тогавашния президент Росен Плевнелиев, а Цацаров - председател на КПКОНПИ (където остана само до началото на 2022).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024