Прокурорската колегия на ВСС задейства отстраняването на Гешев ден след обрата в ГЕРБ

"Тежко нарушение на служебните задължения" - с този мотив членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет са поискали предсрочното отстраняване на Иван Гешев като главен прокурор.

Процедурата е задействана с предложение на 12 май - ден след като кандидатът на ГЕРБ за премиер Мария Габриел обяви, че ако получи мнозинство, ще поиска махането на Гешев заради уронване на престижа на съдебната власт.

Предложението на Прокурорската колегия е неочаквано на фона на близките връзки между членовете ѝ и главния прокурор.

Мотивът за поисканата оставка се оказва допускането на т.нар. израелски експерт до мястото на взрива край кортежа на Гешев - по искане на самия Гешев и въпреки поемането на разследването от НСлС.

"Считаме, че действията на главния прокурор по време на първоначалния оглед на местопроизшествието представляват тежко нарушение на неговите служебни задължения.... главният прокурор не разполага с правомощия да дава... преки устни указания на органите на досъдебното производство", пише в становището на Прокурорската колегия.

"Описаната пряка намеса в разследването е особено укорима, като осъществена от най-висшия административен ръководител в системата на държавното обвинение. Тежкото нарушение на служебните задължения е основание за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността "главен прокурор", се казва в текста.

Целият действащ ВСС - с изключение на двама души от съдийската колегия - бранеше Иван Гешев по време на двете искания за отстраняването му от страна на Янаки Стоилов и Надежда Йорданва през 2021-2022 г.

Според правния сайт "Лекс" искането за оставката му е внесено от Георги Кузманов, Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Гергана Мутафова, Огнян Дамянов и Светлана Бошнакова.

Само до преди дни Чапкънова даваше интервюта в БНТ и Нова ТВ, в които твърдеше, че взривът срещу кортежа на Иван Гешев е "свързан с желанието на определени лица и престъпни организации да бъдат овладяни държавните институции, да бъде дестабилизирана държавността, да се посегне на независимостта на съдебната власт, да се дестабилизира прокуратурата като държавен орган" - тезата, която говорителят на главния прокурор Сийка Милева също лансираше по време на символичния протест в защита на ръководителя си

Самият Гешев се намира в дълга командировка в САЩ, като до този момент не е коментирал развитието около политическия консенсус за отстраняването му.

Очаквайте подробности


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024