Ако искате да знаете "Кой кой е в българската политика и бизнес", има един официален списък, по който можете да се ориентирате в по-фините детайли на държавното управление.

Това е списъкът на почетните консули на чужди страни в България. От 13 януари към него се причислява бившата ТВ водеща Виолета Сечкова - екс-съдружничка с Емил Кошлуков в продуцентската компания "No Frame" / TV7 и дългогодишна партньорка в живота на Александър Сталийски. Според Търговския регистър - в последните години тя е пренасочила интересите си от телевизионното производство към строителния бизнес.

Сечкова е третият почетен консул на Южна Корея в България - страната вече има двама свои представители от 2017 г. за Бургас и Варна.

Мотивът за решението на правителството беше обяснен с факта, че тя е собственик на официалния ритейлър на Samsung в България "Синопойнт". Търговският регистър показва, че тя е купила фирмата едва през март 2020 г. По-малко от година по-късно Сеул я предлага, а кабинетът "Борисов 3" я приема за почетен консул.

Номинацията е представена от посланика на Корея в България, а процедурата тече още от юли 2020 г., съобщава "Клуб З", като се позовава на документи, предоставени от МВнР. Сечкова поема собствеността на "Синопойнт" само четири месеца по-рано.

CV-то й посочва, че тя е завършила "Публична администрация" в пернишкия Европейски политехнически университет и следва "Финанси" в УНСС.

Почетните консули са хората, които би трябвало да работят за развитието на търговските, икономическите, културните и научните отношения между Република България и съответните й партньори. По този начин бивши и настоящи политици, банкери, адвокати, предприемачи и др. използват собствените си контакти в държавното управление и международния бизнес, за да представляват всевъзможни държави - включително страни като Сейшелите, Барбадос, Мавриций, Екваториална Гвинея, Уганда, Антигуа и Барбуда и др, чийто обмен с България е по-скоро символичен.

Независимо от прокурорската атака през 2020 г. - съсобственикът на "Приста ойл" Пламен Бобоков продължава да е почетен консул на Украйна в България, като канцеларията на консулството му се намира в офиса, на който са регистрирани няколко от фирмите му и фондацията "Братя Бобокови". Динко Динев - строителният магнат и един от двамата братя Диневи - също притежават такъв статут като почетен консул на Грузия в Бургас.

Цветелина Бориславова - бивша партньорка на премиера Бойко Борисов и настоящ председател на Надзорния съвет на Българо-американската кредитна банка - е почетен консул на Исландия от 2006 г. насам.

Бившият вицепремиер от кабинета "Сакскобургготски" Николай Василев има същия статут в полза на Словения, известният юрист Иван Тодоров е почетен консул на Антигуа и Барбуда, една страните - офшорни зони. Наскоро изключеният от членство в БСП Георги Гергов е почетен консул на Русия от 2008-а.

Адвокатът Иво Дерменджиев отговаря за връзките с Кения, а PR-ът Максим Бехар - със Сейшелите. Председателят на Съюза на собствениците в "Слънчев бряг" Пламен Копчев е одобрен за почетен консул на Косово в Несебър. Красимир Антонов (бивш съсобственик в "Балканстрой" и хотелиер в Слънчев бряг) е почетен консул на Ислямска република Афганистан в България.

През последните десетилетия Канада имаше двама известни почетни консули в България - Левон Хампарцумян и Иво Прокопиев (до 2019 г.). Саша Безуханова, която беше ръководител на HP в направление „Публичен сектор“ за Централна и Източна Европа, е почетен консул на Люксембург в България вече повече от 15 години.

Сред бившите почетни консули, свързвани директно с политическия живот, са още бившият председател на СДС и бизнесмен Пламен Юруков (Казахстан), бившият ректор на УниБИТ проф. Стоян Денчев (Оман - оттеглен от позицията след фалита на КТБ, в който суверенния фонд на държавата имаше дял).

Почетното консулство е и символ на статут, освен че се ползва с голяма част от привилегиите и улесненията на щатната дипломатическа служба. Един от основателите на бизнесклуба "Възраждане" от 90-те Борислав Дионисиев е почетен консул на Малдивите, Борислав Сарандев от масонската ложа на Старите, Свободни и Приети зидари на България - на Шри Ланка. Принадлежността към структурите на бившата ДС очевидно не представлява пречка пред назначението и поддържането на службата, независимо от смяната на правителствата.

Номинацията на Виолета Сечкова не е прецедент за последните години от управлението на ГЕРБ. Хора с преки или опосредствани връзки до властта успяват да получат тази позиция по официалния ред и без много шум.

Красимир Шалев - строителен предприемач и бивш съдружник на Христо Ангелков (съпруг на Николина Ангелкова) - е назначен за почетен консул на Република Беларус в Пловдив през декември 2019 г. Бившият външнополитически съветник на Бойко Борисов от началните години на развитието на ГЕРБ - Радослав Точев - е почетен консул на Кабо Верде. Точев беше един от първите кандидати за евродепутат на ГЕРБ през 2007 г., но се оттегли заради катастрофа, при която загина човек. В продължение на три години беше и генерален консул на България в Ню Йорк.

За баланс: екс-депутатът от БСП Петър Курумбашев стана почетен консул на Малайзия през 2020 г. Оръжейният търговец и бивш издател на партийния в. "Дума" Петър Манджуков е почетен консул на Узбекистан от 2019 г. насам, отново с решение на кабинета "Борисов" 3.

Интересът към почетното консулство е много логичен: лицата, които ползват този статут, и ръководените от тях канцеларии се ползват от улесненията, привилегиите и имунитетите, предвидени във Виенската конвенция за консулските отношения.

Консулските помещения са неприкосновени. Органите на приемащата държава (България) могат да влизат в тази част на консулските помещения, която се използува изключително за работа на консулството, само със съгласие на шефа на консулството. В много от изброените дотук случаи - помещенията всъщност са централните офиси на фирмите или жилищата на почетните консули.

Консулските помещения се освобождават от всякакви държавни, районни и общински данъци и такси, с изключение на тези, събирани като възнаграждение за оказани конкретни услуги. Консулският архив и документи са неприкосновени по всяко време и независимо от мястото, където се намират. Консулската поща също не може да бъде отваряна или задържана освен при "сериозни основания да предполагат, че пощата съдържа нещо друго освен кореспонденцията", свързана със службата.

Приемащата държава осигурява на всички членове на консулството свобода на движение и пътуване на нейна територия. Консулските длъжностни лица могат свободно да влизат във връзка с гражданите на изпращащата държава и да ги посещават.

Единственият опит на правителството на Бойко Борисов да ограничи излишните привилегии на почетните консули беше намерението му през 2016 г. да отнеме "червените дипломатически номера" на автомобилите, които те декларират като транспорт на канцеларията. Промяната в наредбата на МВР беше оспорена по съдебен път с обща жалба от няколко почетни консули в България, и Административният съд застана на тяхна страна през 2017 г.

Почетното консулство не пречи на титуляря да продължи с търговската си дейност, което не би могъл да прави, ако заемаше професионална дипломатическа длъжност.

Всички предложения за назначаване на почетни консули в България се докладват на Министерски съвет от министъра на външните работи, а за да бъде одобрен, кандидатът трябва да бъде предложен от властите на съответната държава.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023

Kaufland България с най-много отличия на Career Show Awards 2023

Компанията получи злато за стратегията си за баланс работа-личен живот и за постиженията на екип „Подбор“

15:04 - 21.09.2023