Над 70% от българите имат проблем със съня и се събуждат поне веднъж вечер, като средната продължителност на времето, в което спят в делничен ден е 6 часа и 45 минути. Това показват данните от второ национално-представително проучване на агенция "Прагматика" и isleep, публикувани по случай Световния ден на съня, който тази година е на 15 март.

В сравнение с миналогодишните данни се наблюдава, че 3% повече българи се наспиват добре.

Хората смятат, че са им нужни средно около 8 часа и 20 минути сън, за да се чувстват истински отпочинали сутрин. Въпреки това обаче те спят около 2 часа по-малко, като средната продължителност за това е 6 часа и 45 минути в делничен ден и 7 часа и 32 минути в почивен. Приблизително всеки втори се събужда уморен прекалено рано сутрин и има нужда от още сън през деня.

47% от анкетираните се въртят в леглото, 17% сънуват кошмари, а 13% пият лекарства, за да заспят. Мъжете спят по-добре от жените и са по-ефективни и емоционално балансирани през деня.

Резултатите от проучването показват ясна връзка между различните етапи на жизнения цикъл и качеството на съня. 76% от младите хора на възраст между 25-29 години заявяват, че имат проблеми със съня. Този процент спада до 68% сред хората, които са в началото на 30-те си години, и достига най-високата си стойност (82%) към средата и края им.

Проучването обособява 6 групи хора спрямо етапа на живота, в който се намират, и показва на какво се дължат безсънните им нощи:

  • "Млади бохеми" (25-29 г.) - отдадени са повече на забавленията, отколкото на съня. 55% от тях често се събуждат с главоболие, но недоспиването не им тежи, тъй като наваксват си съня през уикенда.
  • "Сънливи тандеми" (26-33 г.) - спят средно 7 часа и 29 минути почти без прекъсване. 89% са в сериозна връзка и съответно съжителстват с партньор.
  • "Среднонщи патрули" (25-39 г.) - очакват появата на бебе (40%) или се грижат за такова (80%)
  • "Виртуози в хаоса" (30-40 г.) - лутат се между емоции, предимно негативни, но времето със семейството ги крепи. Държат на работата си, но децата са приоритет, а понякога здравето им страда заради стреса.
  • "Кариерни състезатели" (26-43 г.) - основен приоритет е кариерата. Спят най-дълго и се будят най-малко от всички групи, за сметка на това над 50% от тях се будят трудно сутрин.
  • "Владетели на баланса" (43-55 г.) - отделят голямо внимание на здравословното хранене, избягват да използват телефони преди лягане, но имат неспокоен сън с често будене.

Данните от изследването показват и връзка между качеството на съня и здравословното, психичното и емоционалното състояние на човека, матрака и възглавницата, на които спим, храната, както и взаимоотношенията с хората около нас и настроението.

"Навиците и действията ни през деня рефлектират пряко в качеството на съня ни. Порочни практики като използване на мобилни устройства или четене на книга в леглото преди заспиване влошават качеството, а понякога и количеството на съня. Връзката тук е двупосочна, тъй като недотстъчният или непълноценен сън води до проблеми в настроението и емоциите през деня", казва д-р Тодор Георгиев, който е част от екипа на лабораторията за изследване на съня в Пловдив.

Сомнологът д-р Тодор Георгиев: Не е важно колко часа спим, а какво е качеството на съня ни


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024