Как Стивън Хокинг и Майкъл Джексън се появиха в прословутия "списък на Епстийн" Снимка: © Getty Images

Всички световни медии очакваха деня, в който "списъкът на Джефри Епстийн" излезе наяве.

Първата част от разсекретени показания на негови жертви трябваше да разкрият кои са известните личности, присъствали на прословутите секс-партита, организирани от финансиста и Гилейн Максуел.

Досега имената на политици, бизнесмени и знаменитости бяха умишлено заличавани от публично достъпните съдебни документи, а в медиите се вихреха всевъзможни спекулации за това кой ще бъде следващият осветен участник в мрежата на Епстийн.

Това, което излезе от съдебните документи на 4 януари, обаче се оказа далеч от първоначалните прогнози.

Онези, които действително са уличени в сексуални посегателства, са отдавна известни - като британския принц Андрю, например.

  • Синът на кралица Елизабет II беше принуден да сключи споразумение с Вирджиния Джуфри, която свидетелства, че е била насилена от него, когато е била едва на 17 г. Още преди това той бе лишен от почетните си функции в кралското семейство заради тежката репутационна щета, която нанесе на монархията с неумелите си опити да отрече връзката си с младото момиче.
  • Разсекретените документи включват свидетелските показания на жена на име Джоана Сьоберг, която твърди, че принц Андрю я е опипвал по гърдите, докато е седяла на дивана в апартамента на Епстийн в Манхатън през 2001 г.
  • В показанията си тя потвърждава факт, който досега Андрю публично отрича - че е познавал Вирджиния Джуфри.
  • Другият подобен случай е с Жан-Люк Брюнел - бивш моден агент и дългогодишен сътрудник на Епстийн, който беше официално обвинен в съучастие в схема за трафик на непълнолетни с цел сексуални престъпления. Брюнел беше намерен мъртъв в затворническа килия във Франция през 2022 г. Две години по-рано Джефри Епстийн също посегна на живота си, докато чакаше делото срещу него да започне.

Бившият преподавател в Харвард Алан Дершоуиц, който също е добър приятел на Епстийн и е известен адвокат по наказателни престъпления (вкл. по първото дело за импийчмънт на Доналд Тръмп), също е уличен в многократни сексуални контакти с непълнолетно момиче.

Според документите от показанията пред съда - Дершоуиц е уличен и в това, че е бил свидетел на сексуално насилие от страна на Епстийн спрямо непълнолетни. По-късно той играе активна роля в преговорите с прокуратурата по първото дело срещу финансиста през 2008 г. Тогава Епстийн се признава за виновен по обвинения в педофилия, като изтърпява съкратена присъда от 18 месеца.

Адвокатът отрича вина и твърди, че имал "невинни отношения" с Епстийн, без да подозира нищо за неговите криминални действия.

Имената на бившите президенти на САЩ Бил Клинтън и Доналд Тръмп също "протичат" в свидетелските показания - но само през преразказ на чужди коментари, а не с директни доказателства за каквото и да е участие в предполагаеми оргии.

  • Клинтън e споменат повече от 50 пъти в документите, въпреки че в тях не се посочват никакви доказателства за незаконни действия от негова страна.
  • В показанията една от жертвите казва, че Епстийн "веднъж казал, че Клинтън харесва млади момичета" - но не твърди, че самата тя го е виждала.

"Знаех, че работи с Бил Клинтън. Не знаех, че са приятели, докато не прочетох статия във Vanity Fair за това, че са ходили заедно в Африка", казва тя в свидетелствата. Говорители на Клинтън многократно са отричали той да е посещавал острова или други имения на Епстийн.

  • Тръмп е споменат от същата свидетелка, но само по повод пътуване до Атлантик Сити, по време на което Джефри Епстийн ѝ казал, че ще се обади на бизнесмена, за да отидат заедно на казино. Отново няма твърдения, които да го обвързват с престъплнията на Епстийн. Двамата са се познавали доста добре през 90-те, но по-късно Тръмп се разграничи от него.
  • Запитана дали някога е правила масаж на Тръмп, свидетелката отговаря с "не".

Най-странна е появата в списъка на двама покойници - световноизвестният британски физик Стивън Хокинг и Кралят на поп музиката Майкъл Джексън.

Хокинг никога досега не е бил публично обвиняван в сексуални престъпления, въпреки че има фотографски доказателства за негови посещения на острова на Епстийн. Това се е случило през 2006 г., когато той участва на конференция на Карибите, финансирана от милиардера - още преди той да бъде уличен в сводничество за първи път.

В последните десетилетия на живота си Хокинг беше напълно парализиран заради нелечимо неврологично заболяване ASL.

Физикът се появява в списъка на Епстийн само заради един мейл на финансиста до приятелката му Гилейн Максуел.

В него Епстийн я моли да предложи парична награда на приятелите и роднините на Вирджиния Джуфри, които помогнат "да се докаже, че обвиненията ѝ са неверни". Става дума за предполагаемо участие на Хокинг в "оргия с непълнолетни момичета", както и за "вечеря с Клинтън", за която не се споменават повече подробности в документа.

Майкъл Джексън е споменат от свидетелката Джоана Сьоберг, която казва, че се е срещнала с него в имението на Джефри Епстийн - но не му е правила "масажи", каквито се е налагало да прави на други мъже.

Илюзионистът Дейвид Копърфийлд също е присъствал на вечеря в дома на милиардера.

"Някой ми се обади и каза, че (Копърфийлд) ще дойде. Ако искам, мога да дойда на вечеря и да се запозная с него. Когато дойдох, той още не беше пристигнал, но изчаках - мисля, че заедно със Сара Келън и друго момиче, което повече не видях. Тя ми изглеждаше млада", казва Сьоберг.

Когато Сьоберг я попитала къде учи, получила отговор, от който не успяла да разпознае името - и предположила, че може да става дума не за колеж, а за гимназия - т.е. момичето на партито да е била тийнейджърка.

Притеснителният момент в показанията ѝ по адрес на Копърфийлд е твърдението ѝ, че илюзионистът я попитал "знаеш ли, че плащат на момичета, за да водят други момичета". Повече подробности за развитието на този случай обаче отново липсват. ​​​​​​

Включването на дадено име в този списък не означава, че конкретният човек е обвинен в неправомерни действия във връзка със сексусалните престъпления на Епстийнн. Сред имената има и такива, които вече са били споменати по време на съдебни производства.

Разсекретените имена се съдържат в съдебни документи от делото на Вирджиния Джуфри срещу Гилейн Максуел.

Миналият месец съдът разпореди повечето от материалите в 187-те записа да бъдат публикувани след 1 януари.

Съдът е издал заповед за запазване на анонимността на двама от сътрудниците.

През януари 2015 г. Джуфри разказва историята си пред медиите.

Жената твърди, че през 2000 г. Гилейн Максуел се е запознала с нея в клуба "Мар-а-Лаго" на Доналд Тръмп в Южна Флорида и е предложила да работи за Епстийн като масажистка, без да има какъвто и да е професионален опит във физиотерапията.

По това време Вирджиния е била на 17 г. Според Джуфре двамата са я склонили към предлагането на сексуални услуги на влиятелни мъже от приятелския им кръг - включително за принц Андрю. Тя твърди, че взаимоотношенията ѝ с двойката са продължили 2 години.

Максуел беше осъдена през декември 2021 г. на 20 години затвор за трафик на непълнолетни и злоупотреба.

Колкото до Джефри Епстийн – той беше намерен мъртъв в затворническата си килия на 10 август 2019 г. още преди второто дело срещу него да започне по същество. Разследването стигна до извода, че той се е самоубил.


20 години затвор за Гилейн Максуел заради трафик и злоупотреба с малолетни


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024