20 години затвор за Гилейн Максуел заради трафик и злоупотреба с малолетни Снимка: © Getty Images

Съдът в Ню Йорк осъди довереното лице на бизнесмена Джефри Епстийн - Гилейн Максуел, на ефективен затвор заради сексуални престъпления.

Съдия Алисън Нейтън каза, че 60-годишната жена трябва да излежи 20 години затвор за трафик на непълнолетни и злоупотреба. Поради тежестта на престъпленията, присъда е малко над законовата граница, която е 19 години и седем месеца.

Максуел беше призната за виновна през декември, наред с други обвинения, за трафик на хора на непълнолетни с цел сексуална злоупотреба. Тя е смятана за дясната ръка на бизнесмена Джефри Епстийн, който беше свързан с най-високите кръгове на елита в Европа и Америка и изигра централна роля в изграждането на мрежа за сексуално насилие над момичета по време на скъпи партита с известни хора.

В съда Максуел каза, че съжалява за болката на жертвите, но повече от всичко съжалява, че е срещнала Джефри Епстийн. Джефри Епстийн беше намерен мъртъв в затворническата си килия на 10 август 2019 г. още преди второто дело срещу него да започне по същество. Разследването стигна до извода, че той се е самоубил.

Гилейн Максуел е дъщеря на покойния британски медиен магнат Робърт Максуел, бивш собственик на вестниците от Mirror Group. Името му се свързва с близки връзки с няколко от бившите тоталитарни държавни ръководители от Източния блок - включително с Тодор Живков в България, чиито съчинения издава в чужбина. Робърт Максуел е бил и съветник на Андрей Луканов след падането на комунистическия режим. Разследван е за финансови измами с пари от пенсионни и инвестиционни фондове. Умира след падане от яхта при неизяснени обстоятелства през 1991 г.

Делото срещу Джефри Епстийн и Гилейн Максуел стана възможно, след като няколко от жертвите проговориха пред медиите.

През януари 2015 г. Вирджиния Джуфре разказва историята си пред медиите.

Жената твърди, че през 2000 г. Гилейн Максуел се е запознала с нея в клуба "Мар-а-Лаго" на Доналд Тръмп в Южна Флорида и е предложила да работи за Епстийн като масажистка, без да има какъвто и да е професионален опит във физиотерапията. По това време Вирджиния е била на 17 г. Според Джуфре двамата са я склонили към предлагането на сексуални услуги на влиятелни мъже от приятелския им кръг - включително за сина на британската кралица принц Андрю. Тя твърди, че взаимоотношенията ѝ с двойката са продължили 2 години.

"Гилейн Максуел ме въвлече в индустрията на сексуалния трафик. Тя е тази, която ме тормозеше редовно. Тя е тази, която ме предлагаше на мъже, казваше ми какво да правя, обучи ме да бъда сексуална робиня, насилваше ме физически, насилваше ме психически", казва Джуфре в показанията си пред съда от 2015.

Защитата на 60-годишната Гилейн последно пледира за много по-лека присъда - лишаване от свобода за по-малко от десет години. През последните няколко дни имаше известно объркване относно това дали присъдата на Максуел наистина ще бъде обявена, защото тя беше държана в затвора под специално наблюдение заради суисидни желания. Адвокатите на подсъдимата отрекоха това

Според обвинението работата на Максуел е била да печели доверието на момичетата и да ги рекрутира за така наречените масажи, по време на които Епстийн е упражнявал системно сексуално насилие. Доказано е, че на няколко пъти Максуел е присъствала по време на подобни атаки. Гилейн Максуел е изградила и „култура на мълчание“, която е имала за цел да бъдат запазени в тайна престъпленията. Според обвинението мотивите за поведението на Максуел са били с цел тя да поддържа собствения си лукс и стандарт на живот заедно с Епстийн.

Много непълнолетни са били малтретирани в продължение на десетилетия в имотите на Епстийн в Ню Йорк, Флорида, Санта Фе и Вирджинските острови.

Сред посетителите на партитата на Епстийн и Максуел има известни личности като бившите президенти Бил Клинтън и Доналд Тръмп, технологичния милиардер Бил Гейтс и британския принц Андрю.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Не сме обсъждали да приемем повече мигранти, за да влезеем в Шенген. Това ще е неприемливо

България няма да се съгласи да приеме повече мигранти в замяна на вдигане на ветото за Шенген

18:15 - 10.12.2023
Важно днес

Уволненият директор на "Пирогов" сам обмислял да се оттегли от поста

Димитров оправда финансовата загуба на "Пирогов", твърди, че я е наследил

18:02 - 10.12.2023
Важно днес

Децата на хвърлената в ирански затвор Наргес Мохамади приеха Нобела за мир от нейно име

В реч, нелегално изнесена от затвора, Мохамади осъжда "тираничното" иранско правителство.

17:10 - 10.12.2023
Важно днес

Пеевски нападна Радев след негов коментар за ниското доверие в парламента

Пеевски отправи нови обвинения и съвети - този път към президента

15:51 - 10.12.2023
Политика

Египет гласува на президентски избори с вече ясен победител

Президентът Абдел Фатах ел-Сиси се очаква да получи трети мандат

15:35 - 10.12.2023
галерия

От кралски особи до бизнесмени: Кои са най-богатите фамилии за 2023 г.?

Кралски династии и наследници на големи бизнеси са сред най-богатите в списъка за 2023 г.

13:50 - 10.12.2023
Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023
Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023