Часовник на Cartier се издигна до върха след половин век пренебрежение Снимка: © Tyler, the Creator, Джон Голдбърг

Ценен от колекционери и носен от звезди като рапъра Джей Зи и светската личност Ким Кардашиян, Cartier "Crash" се превърна в един от най-неочакваните часовници със запазено място на луксозния пазар. Създаден е през 60-те години на миналия век, а формата му наподябява по-скоро на един от сюрреалистичните топящи се часовници на Салвадор Дали, отколкото на нещо на китката на знаменитост.

Както се предполага, дизайнът на "Crash" има своята история, която е толкова необичайна, колкото и изкривената му асиметрична форма.

Cartier Crash часовник, история

Всичко започва през 1967 г. в Лондон, когато клиент пристига в бутика на Cartier на "Ню Бонд Стрийт", за да поправи часовник, повреден при автомобилна катастрофа. Историята гласи, че горещината от катастрофата разтопява овалния корпус на модела.

Жан-Жак Картие, правнукът на основателя Луи-Франсоа Картие, е „толкова съблазнен от формата, че решава да я възпроизведе“, твърди компанията в маркетингови материали на бранда.

Разбира се, малцина са убедени в достоверността на тази история и я възприемат по-скоро като легенда. Ако тази версия не ви харесва, има и друга - за внучката на Жан-Жак - Франческа Картие Брикел. В книгата си от 2019 г. "Семейство Картие" (The Cartiers) тя пише, че нейният дядо и дизайнер Рупърт Емерсън коригира вече популярния модел Cartier Maxi Oval за лоялните клиенти, които изисквали уникални, специално проектирани часовници. Майсторите разбират, че металният корпус може да бъде направен така, че да изглежда сякаш е претърпял катастрофа, като захванат краищата в една точка и правят прегъване в средата.

Независимо от това как се е родила идеята за "Crash", историите само добавят стойност към културния му запас, смята Бенджамин Клаймър, основател на сайта за луксозни часовници Hodinkee.

„Мисля, че историята на часовника е толкова завладяваща, прекрасна, романтична и луда“, споделя Клаймър.

Смята се, че само десетина часовници са се появили от първата производствена серия. Асиметричната форма на "Crash" го прави трудоемък за изработване, заедно с характерните римски цифри на Cartier и стрелките във формата на меч, които се оказват сложни за разчитане. Дори след замислянето на дизайна, на екипа часовникари на Cartier му предстоят много опити, докато конструират модела и боядисат асиметричния циферблат по начин, който да позволи точното отчитане на времето.

Първият часовник Crash причини много главоболия.“, цитира Брикел думите на дядо си. „Лесно е да ви хрумне идея за добре изглеждащ дизайн, но трябва да показва и часа! Тъй като циферблатът е в неправилна форма, числата не са на стандартните места.“

Часовникът е далеч от това да стане хит на часа. Една от най-големите звезди на британското кино през 60-те, Стюарт Грейнджър, е сред първите клиенти, но връща своя "Crash" в рамките на една седмица, защото е „твърде необичаен“, разказва Брикел.

„Не мисля, че дизайнът се приемаше особено добре“, добавя тя, като смята, че моделът е бил „твърде краен за клиентите на Cartier по онова време".

Въпреки това случилото се оказва важно развитие за позицията на компанията в Лондон, която по това време предлага само часовници Cartier, произведени във Франция и Швейцария. Според Клаймър Жан-Жак наистина е искал да "тласне нещата напред". "Crash" помогна за установяването на репутацията на британския дизайн.

„От гледна точка на геометрията беше толкова различен от всичко останало там.“, казва той.

Цени до небето

Смята се, че първият "Crash" е продаден за около 1 000 долара (около 9 000 долара днес). Но моделът рязко поскъпва на пазара за препродажба през последните години.

През 2021 г. един "Crash", датиращ от 1970 г., се продаде за над 806 000 швейцарски франка (908 000 долара) чрез аукционната къща Sotheby's в Женева, с което постави рекорд за модела. Около година по-късно изключително рядък оригинал от 1967 г. отново счупи рекорд, като е продаден за над 1,65 милиона долара чрез сайта за онлайн търгове за часовници Loupe.

Тези астрономически цени могат да се дължат отчасти на недостига на модела на колекционерския пазар, мисли Том Хийп, часовникарски специалист в Sotheby's, Лондон. Въпреки че Cartier не оповестява общия брой създадени часовници, експертите смятат, че има стотици, а не хиляди.

Съществува в „прекално малки количества“, коментира Хийп.

След първоначалната партида Cartier продължава да произвежда модели от "Crash" по запитване. Луксозният бранд създава нови версии в бяло злато, розово злато и платина (в ограничена серия през 1991 г., въпреки че те се приписват на парижкия бутик на Cartier и обикновено се продават на по-ниска цена от по-старите модели в Лондон).

През 2018 г. Cartier прави две нови лимитирани издания на "Crash", достъпни чрез магазина на "Ню Бонд Стрийт" — едното с корпус от 18-каратово злато, а другото - от бяло злато и инкрустиран с диаманти. Те са продадени на умерени цени за луксозния пазар - от 27 000 евро (30 000 долара) и 65 000 евро (72 000 долара), въпреки че според Хийп са запазени за "клиентите от най-високо ниво на Cartier".

Рядкостта на модела обаче сама по себе си не може да обясни внезапния скок на цените. Хийп си спомня разговор с дистрибутори, които преди по-малко от 10 години отказват възможността да купят часовници "Crash" за 60 000 паунда (днес около 65 000 долара), въпреки че в настоящето биха се продали за много пъти повече. Междувременно Клаймър забелязва, че макар да е видял възобновяване на интереса в колекционерските кръгове за модела през 2016 или 2017 г., "Crash" не е бил достатъчно търсен дори преди пет години.

Повратната точка идва през 2018 г., когато Кание Уест е забелязан да носи "Crash" в специален епизод на шоуто на Дейвид Летерман по Netflix.

„Ще отдам заслуженото, на когото трябва“, коментира Клаймър. „Мисля, че Кание Уест наистина върна "Crash" на картата.“

Последващите появи на знаменитости помагат за повишението в цените. Рапърът Tyler, the Creator, например, носи "Crash" във видеоклипа си "Lumberjack“ от 2021 г., по-късно през същата година е забелязан с модела на търг за часовници на Cartier в Монако. Междувременно звездата от сериала "Schitt's Creek" Дан Леви е с "Crash" на модното благотворително събитие "Мет Гала".

Хийп приветства това като противоотрова на „обемните, показни часовници с диаманти“, които обикновено се виждат на китките на знаменитостите.

По-широка тенденция

Привлекателността на "Crash" сред колекционерите може да говори за по-широка естетическа тенденция. Вероятно не е съвпадение, че съживяването му съвпада с подновения интерес към сюрреалистичното движение, което е обект на скорошни (и предстоящи) изложби на места като Музея на изкуствата "Метрополитен", Музея на модернизма "Тейт Модерн" и Лондонския музей на дизайна.

До каква степен е възможно Жан-Жак Картие и дизайнерът Рупърт Емерсън да са били повлияни от картината на Салвадор Дали от 1931 г. "Постоянство на паметта“? Каквато и да е истината, Клаймър вярва, че връзката между часовникарството и културата отразява нарастващата роля на луксозните часовници в колективното съзнание.

Всички важни модели ръчни часовници получават много повече внимание сега, отколкото дори преди три години“, споделя той. „Така че, когато има нещо, което се случва в по-широката култура, като съживен интерес към сюрреализма, тогава е много по-лесно за хората да направят връзката между това и "Crash" на Cartier."

За Хийп привлекателността на "Crash" сред колекционерите може да се дължи и на неговата "несъвършена и органична форма - такава, която би била почти невъзможна за масово производство."

„Изглежда, сякаш е течен. Когато вземете един от тези часовници, имате чувството, че всеки момент ще се раздвижи или разклати“, добавя той: „И за разлика от много часовници в днешно време... можете да кажете, че е дело на човек."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024