Как "The Queen's Gambit" повиши интереса към шахмата

Точно месец измина откакто Netflix пусна онлайн своя нов сериал "The Queen's Gambit", в който Аня Тейлър-Джой се превъплъщава в ролята на детето-чудо в шахмата Бет Хармън.

Отзивите за седемте епизода са страхотни и сериалът вече бе нареден сред най-добрите за 2020-а. Но може ли този успех на "The Queen's Gambit" да повлияе позитивно върху и без това завръщащата се популярност на спорта? Един от най-великите шахматисти за всички времена Гари Каспаров, който бе консултант на сериала, е убеден в това.

"Мисля, че шахът е във възход в Америка и по света", сподели Каспаров пред CNN. "Но според мен сериалът ще свърши страхотна работа по промотирането му и очаквам нов бум, защото той помага да опровергае имиджа на играта на шах като нещо, което може да те превърне в зубър или просто да те докара до лудост. Напротив, виждаме, че шахът помага на Бет Хармън да преодолее нейната слабост и пристрастеност. Така че шахът ѝ помага да достигне до нови висини и мисля, че това ще окуражи много други родители да погледнат по-добре на шаха и да подтикнат децата в тази посока, особено момичетата."

А думите на Каспаров за очакван бум на играещите шахмат се потвърждават от данните на Международната федерация по шахмат FIDE, според която в десетте дни след пускането на "The Queen's Gambit", търсенето на думите "комплект за шах" се е увеличило с 273%. Иначе казано - на всеки 6 секунди някой търси тази комбинация чрез търсачката на eBay.

The Queen's Gambit: Геният среща лудостта в един от най-добрите сериали на 2020 г.

Според FIDE е рано за генерални изводи, но сериалът единствено може да подпомогне и да ускори една тенденция, която е факт още след първата изолация заради коронавируса, а именно - засилен онлайн интерес към играта.

В началото на 2020 според FIDE всеки ден онлайн се провеждат 11 милиона игри на шах. След изолацията това число се увеличава до 17 милиона с до 40% повече регистрирани профили.

Има огромен прогрес и по отношение на гледането на шах онлайн чрез стрийминг платформи като Twitch, които по принцип се ползват най-вече за актуални видео игри. През февруари потребителите на Twitch са прекарали около 2 милиона часа, наблюдавайки шах. През април стигат 4 милиона, а през май - 8 милиона! А при положение, че на над 1 милиард смартфона по света има инсталирана апликация с игра на шахмат, то от FIDE определят своя спорт като "спящ гигант".

От федерацията също са много доволни от начина, по който "The Queen's Gambit" представя играта. "Шахматната общност се влюби в сериала, защото той успешно представя различни аспекти на шаха в цялото му богатство: достатъчно лесен е, за да бъде забавен за игра, но и достатъчно сложен, за да предостави предизвикателство", коментира говорителят на FIDE. "Щастливи сме, че чрез това шоу много хора откриват и преоткриват шаха."

Както и сериалът на Netflix показва, шахът си остава спорт, доминиран от мъже. Но и в това отношение "The Queen's Gambit" може да помогне, вдъхновявайки млади момичета да тръгнат по стъпките на героинята Бет Хармън.

На това се надява и унгарката Юдит Полгар, считана за най-великата шахматистка за всички времена, която става гросмайстор само на 15 години и 4 месеца.

Скритите послания в хитовия сериал The Queen's Gambit

Вече на 44 години Полгар гледа положително на сериала, но смята, че само той няма да е достатъчен. "Може да повиши значително интереса към играта сред момичетата. А и се надявам повече момичета не само да започнат, а и без да се пристрастяват, да останат с играта и да бъдат подкрепяни от своите родители, учители и треньори, за да могат, ако са талантливи, да достигнат максималния си потенциал."

Желанието на Полгар е шахът да стане основна част от образованието в училище като според нея такъв ход ще повлияе много позитивно на децата. Според FIDE повече от 30 милиона деца участват в програмите "Шах в училище" всяка година.

"Мисля, че генерално шахът е един от най-важните образователни инструменти и практически във всяка държава, в която ходиш, виждаш различни програми. Те обучават деца на различни способности, които могат да използват във всекидневния живот."

"Само споменавам няколко: Логическо мислене, взимане на решения, отговорност, устойчивост и много неща, които трябва да имат в своя живот. Мисля, че в много отношения шахът може да даде това на следващото поколение и аз работя много върху това да промотирам шаха в образованието."

Къде да гледаме Аня Тейлър-Джой след The Queen's Gambit


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сирийски бежанец е прострелян на българската граница, показва видео. МВР отрича

Кадри показват как 19-годишният сирийски гражданин Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум преминава през ръката му

19:08 - 05.12.2022

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022