Геният и лудостта вървят ръка за ръка. Лудост е в света на fast food телевизията да създадеш толкова естетски сериал, чиято главна героиня е шахматистка от 60-те години. 

Но The Queen's Gambit е гениален сериал във всички отношения. 

Червенокосата Аня Тейлър-Джой (Peaky Blinders) прави феноменална роля. Сценарият е създаден по книгата на писателя Уолтър Тевис от 1983 г. Брус Пандолфини - треньорът по шахмат, който помага на Тевис да напише творбата си, работи заедно с гросмайстора Гари Каспаров като консултант на продуцентите от Netflix. 

Скритите послания в хитовия сериал The Queen's Gambit

За зрителя, който никога по-рано не се изкушавал от шахматни турнири, The Queen's Gambit ще разкрие съвършено нов свят, който няма нищо общо със стереотипните представи. 

Историята на Елизабет Хармън - момичето от приют за сираци, което открива таланта си в най-мрачното подземие на живота си - е история за гения, самотата, зависимостите, славата и загубата, смирението и изправянето на крака независимо от всички препятствия. 

За истинските познавачи на играта ще остане и скритото удовлетворение от коректното вълнуващо разиграване на партии от най-високо ниво. Нищо, че The Queen's Gambit няма за цел да научи зрителите си как да местят пешки по дъската. 

Бет Хармън (Аня Тейлър-Джой) остава кръгъл сирак, след като губи майка си при тежка катастрофа.

Попада в сиропиталище в Кентъки през 50-те години, чиито методи за отглеждане на децата включват всекидневна "възпитателна" терапия със силни транквиланти. Докато момичето се старае да оцелява в самотата си, без да губи усещането за реалност, започва да се учи на шах от чистача на приюта. Изненадващо и за него, мълчаливото дете се оказва феноменален талант. 

Играта се превръща в смисъл на живота за Бет. Нощем разиграва партии с въображаеми фигури върху тавана на сиропиталището. Побеждава съперниците си със затворени очи още преди те да са осъзнали, че влизат в капан. 13-годишното момиче попада в един непробиваем мъжки свят, за да го преобърне отвътре навън и да вдигне адреналина както на противниците, така и на свидетелите на гения й. 

Колкото повече се разширява страстта към победите, толкова повече проблемите със зависимостта от хапчетата и алкохола излизат от контрол. 

И тук историята става автобиографична. 

Писателят Уолтър Тевис е създал своята героиня на базата на личния си опит с пристрастяването към болкоуспокояващи като дете, като го смесва с огромната си любов към шаха, вдъхновена от съвременниците му - гросмайсторите Боби Фишър, Борис Спаски и Анатолий Карпов. 

Сблъсъкът между школите на САЩ и СССР е брилянтна метафора на Студената война. 

Детайлите на епохата са доведени до перфекционизъм - от архитектурата до костюмите, с които Аня Тейлър-Джой блести дори в най-напрегнатите моменти. 

Томас Броуди-Сангстър - момчето, което се учеше да свири на барабани в Love Actually, за да впечатли любимата си съученичка - е в една от централните роли в The Queen's Gambit. 

Хари Мелинг - още един британски млад актьор, дебютирал във филмовата сага "Хари Потър" - е неузнаваем в образа си на амбициозен играч в новия сериал. 

Полският актьор Марчин Дорочински влиза в ролята на най-опасния съперник по пътя на Бет Хармън - руския играч Василий Богров. Победителят получава всичко, а играта е въпрос на оцеляване. 

Героинята на The Queen's Gambit е художествен образ, но критиците намират доста сходства между нея и живота на Боби Фишър, легендарния шахматист, който постепенно започва да губи разсъдъка си, след като не успява да защити титлата си като световен шампион. 

Всичко това е напълно достатъчно да обявим The Queen's Gambit като един от най-добрите сериали на 2020 г. И да се надяваме, че слуховете за втори сезон (надграждащ сюжета на книгата на Тевис) ще се окажат верни.


Прочетете още: 

"Бьорнстад" и още нови сериали, създадени по книгиАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва за четене

От историята на CRISPR до новия роман от автора на "Марсианецът"

Тежка катастрофа край Враца с две жертви и дете в тежко състояние

Семейство загина след сблъсък с тир, влязъл в насрещното

Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектори "Национална сигурност" и "Спорт"

Четирите преговарящи партии продължават с дискусиите в отделните панели

House of Gucci: Този път не се роди звезда

Филмът с Лейди Гага разочарова, а обещаваше да е заглавието на годината

България отива на Евровизия 2022 с вокалиста на "Rainbow" Рони Ромеро

Групата Intelligent Music Project ще ни представлява в Торино с рок парче, песента им съвсем скоро ще бъде представена пред публиката

НСлС: Открито е тялото на 45-а жертва от катастрофата на АМ "Струма"

Отхвърлена е версията за още един спасен човек

Нов мутирал вариант на SARS-CoV-2 притесни света: Какво знаем за B.1.1.529

СЗО свика спешно заседание, Европа вече се затваря за южноафриканските страни