Геният и лудостта вървят ръка за ръка. Лудост е в света на fast food телевизията да създадеш толкова естетски сериал, чиято главна героиня е шахматистка от 60-те години.

Но The Queen's Gambit е гениален сериал във всички отношения.

Червенокосата Аня Тейлър-Джой (Peaky Blinders) прави феноменална роля. Сценарият е създаден по книгата на писателя Уолтър Тевис от 1983 г. Брус Пандолфини - треньорът по шахмат, който помага на Тевис да напише творбата си, работи заедно с гросмайстора Гари Каспаров като консултант на продуцентите от Netflix.

Скритите послания в хитовия сериал The Queen's Gambit

За зрителя, който никога по-рано не се изкушавал от шахматни турнири, The Queen's Gambit ще разкрие съвършено нов свят, който няма нищо общо със стереотипните представи.

Историята на Елизабет Хармън - момичето от приют за сираци, което открива таланта си в най-мрачното подземие на живота си - е история за гения, самотата, зависимостите, славата и загубата, смирението и изправянето на крака независимо от всички препятствия.

За истинските познавачи на играта ще остане и скритото удовлетворение от коректното вълнуващо разиграване на партии от най-високо ниво. Нищо, че The Queen's Gambit няма за цел да научи зрителите си как да местят пешки по дъската.

Бет Хармън (Аня Тейлър-Джой) остава кръгъл сирак, след като губи майка си при тежка катастрофа.

Попада в сиропиталище в Кентъки през 50-те години, чиито методи за отглеждане на децата включват всекидневна "възпитателна" терапия със силни транквиланти. Докато момичето се старае да оцелява в самотата си, без да губи усещането за реалност, започва да се учи на шах от чистача на приюта. Изненадващо и за него, мълчаливото дете се оказва феноменален талант.

Играта се превръща в смисъл на живота за Бет. Нощем разиграва партии с въображаеми фигури върху тавана на сиропиталището. Побеждава съперниците си със затворени очи още преди те да са осъзнали, че влизат в капан. 13-годишното момиче попада в един непробиваем мъжки свят, за да го преобърне отвътре навън и да вдигне адреналина както на противниците, така и на свидетелите на гения й.

Колкото повече се разширява страстта към победите, толкова повече проблемите със зависимостта от хапчетата и алкохола излизат от контрол.

И тук историята става автобиографична.

Писателят Уолтър Тевис е създал своята героиня на базата на личния си опит с пристрастяването към болкоуспокояващи като дете, като го смесва с огромната си любов към шаха, вдъхновена от съвременниците му - гросмайсторите Боби Фишър, Борис Спаски и Анатолий Карпов.

Сблъсъкът между школите на САЩ и СССР е брилянтна метафора на Студената война.

Детайлите на епохата са доведени до перфекционизъм - от архитектурата до костюмите, с които Аня Тейлър-Джой блести дори в най-напрегнатите моменти.

Томас Броуди-Сангстър - момчето, което се учеше да свири на барабани в Love Actually, за да впечатли любимата си съученичка - е в една от централните роли в The Queen's Gambit.

Хари Мелинг - още един британски млад актьор, дебютирал във филмовата сага "Хари Потър" - е неузнаваем в образа си на амбициозен играч в новия сериал.

Полският актьор Марчин Дорочински влиза в ролята на най-опасния съперник по пътя на Бет Хармън - руския играч Василий Богров. Победителят получава всичко, а играта е въпрос на оцеляване.

Героинята на The Queen's Gambit е художествен образ, но критиците намират доста сходства между нея и живота на Боби Фишър, легендарния шахматист, който постепенно започва да губи разсъдъка си, след като не успява да защити титлата си като световен шампион.

Всичко това е напълно достатъчно да обявим The Queen's Gambit като един от най-добрите сериали на 2020 г. И да се надяваме, че слуховете за втори сезон (надграждащ сюжета на книгата на Тевис) ще се окажат верни.


Прочетете още:

"Бьорнстад" и още нови сериали, създадени по книгиАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена