Как Уимбълдън разби приятелството между "злия" Кирьос и "мекушавия" Циципас Снимка: © Getty Images

Само преди седмица Ник Кирьос и Стефанос Циципас бяха заснети да се поздравяват в добро настроение покрай кортовете в Майорка. Преди да влязат в двубоя помежду си от третия кръг на Уимбълдън, двамата се представяха пред тенис общността като приятели. Един мач по-късно обаче фасадата на това "приятелство" се сгромоляса. Пресконференциите и на двамата тенисисти бяха пълни с откровени нападки по адрес на другия.

Двубоят бе най-силно очакваният за деня, а и сред най-интригуващите в целия турнир. Циципас е №5 в света, но на трева австралиецът под №40 в ранглистата бе фаворит и това не се оказа случайно.

Кирьос спечели в четири драматични сета, а публиката видя много повече от просто възхитителен тенис. Видя бурни спорове със съдията, топки, изстреляни към публиката, удари, съзнателно насочени към тялото на опонента, призиви за дисквалификация, сервиси отдолу - Ник завлече Стефанос в хаоса, който обичайно създава на корта. И докато за "лошото момче" на спорта това е зона на комфорт, съперникът му потъна напълно в безпорядъка и се поддаде на напрежението.

"Постоянен тормоз - това прави той", каза гъркът за австралиеца пред медиите след края на мача. "Тормози опонентите си. Най-вероятно в училище е тормозил другите деца. Има добри черти в характера си, но има и много зла страна."

"Признавам, че исках да улуча Кирьос," коментира Циципас няколкото пъти, в които засили топката по посоката на Кирьос по време на мача. "Направих го, защото това, което той правеше, трябваше да спре, но пропуснах. Някой трябва да седне и да говори с него. Вбесяващо е. Не мога просто да стоя там и да се държа като робот. Той прави такива неща постоянно. След третия или четвъртия път се изнервяш и губиш контрол. Ник не може да играе, без да прави циркове."

Поводът за въпросните критики към световния №40 са разговорите, които той води с реферите. В един момент от мача гъркът запрати топката към трибуните и само късметът го спаси от това да нарани сериозно някой от феновете. Кирьос моментално влезе в диалог със съдията и поиска дисквалификацията на противника си, посочвайки, че Новак Джокович бе отстранен от US Open 2020 заради сходен инцидент.

Пред законите на тениса световните №1 и №201 са равни Пред законите на тениса световните №1 и №201 са равни

Циципас призова "играчите да се съберат", за да опитат да намерят решение срещу действията на Ник: "Надявам се, че ще приемат някакво правило, с което ще се сложи край на това. Защо продължаваш да говориш? Дошли сме, за да си вършим работата, а тя е да играем тенис. Това е начин да манипулираш и разсейваш опонента си. Според мен подобен тип поведение е напълно неприемливо и не бива да бъде толерирано."

И докато веднага след мача австралиецът каза, че обича своя опонент и е в добри отношения с братята му, тонът се промени по време на пресконференцията му. Щом научи за изказванията на Стефанос по свой адрес, Ник отвърна:

"Не съм сигурен как точно съм го тормозил. Той беше този, който опита да ме улучи с топка, като направи същото и с един от зрителите. Аз не направих нищо, с изключение на няколко пререкания със съдията. Не демонстрирах неуважение към Стефанос по никакъв начин. Аз също бих бил ядосан, ако загубя от някого в две поредни седмици. Вероятно преди да говори, трябва да намери начин да ме победи."

След обясненията за собственото си поведение, Кирьос атакува държанието на съперника си: "Стефанос беше човекът, който правеше цирковете. Ако се опитва да постави фокуса върху мен, има сериозни проблеми. Имам много приятели в съблекалнята, един от най-харесваните хора там съм - той не е. Изглежда доста мекушаво от негова страна да казва, че съм го тормозил. Двамата сме еднакви. Ако случки като тези оказват влияние върху него, може би това е нещото, което пречи на развитието му."

Сюжетът, разиграл се след мача в събота между смятаните за приятели тенисисти, не е първият подобен епизод в отношенията им. Началото на публичния им диалог преди години не бе много приятелско. По време на US open 2018 Циципас сподели публикация в социалните мрежи от улиците на Ню Йорк. Посланието бе: "Невероятно е колко много звуци можеш да чуеш, разхождайки се из града. Затваряш очи и се потапяш". Кирьос бързо реагипа с коментар: "Какво, по дяволите?"

Отговорът не се забави - "Не стоя в стаята си да играя видео игри по цял ден, като някой друг", влезе в нападение Стефанос, визирайки хобито на Ник. След размяна на реплики в Twitter двамата изненадаха всички, когато се записаха на съвместно участие на турнира на двойки във Вашингтон през 2019-та. Оттогава досега Кирьос и Циципас създаваха впечатление на приятели. Преди да влязат в ролите на "злия" и "мекушавия" от Уимбълдън.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024