Как жените променят софтуерната индустрия Снимка: © Experian

Всяка година на 8 март светът празнува Международния ден на жената. Тази година неговата тема е „Inspire Inclusion" или „Вдъхновяваме приобщаването“. Темата подчертава ключовата роля на приобщаването в постигането на полово равенство - провокира да предриемем действия, да преодолеем бариерите и с лични действия да допринасяме за общесво, в което всички жени са уважавани, оценени и не само представени, но и чути.

По случай Международния ден на жената компанията за анализ на данни Experian ни среща с една от жените лидери в българското ѝ звено – Александрина Гиндева.

Александрина е част от Experian от 14 години. Започва кариерата си в компанията като анализатор решения - експертна позиция в екипа за имплементация на продукти и поддръжка на клиентски системи.

През годините Александрина преминава през шест позиции и развива успешно професионалния си път, а от 2023-та е директор софтуерно инженерство на Experian Software Solutions в България – най-голямото звено за продуктова разработка на Experian.

В следващите редове Александрина разказва повече за това каква е ролята на жените в бизнеса, какво означава да си лидер жена в Experian и какви са практиките, чрез които компанията насърчава „култура без предразъдъци“.


Какво означава за теб вдъхновяване и приобщаване в контекста на темата „Inspire Inclusion"?

Ролята на жените и по-конретно на жените в бизнеса винаги е била важна тема, а дискусията за тяхното представителство в организациите е активна от вече няколко години.

За мен да вдъхновяваме приобщаването означава не само да гарантираме, че това представителство го има, но и че мнението на жените е чуто и разбрано. В Experian имаме разбирането, че когато работим в екипи и организации, в които са събрани на едно място различни гледни точки, това доказано води до по-добри бизнес резултати. Затова за всяка една компания е важно да може да обедини и предостави равни възможности на хора с различен мироглед, начин на мислене и гледни точки, а това да донесе по-големи ползи на клиентите, с които компанията работи.

Ако излезем извън бизнес контекст, смятам, че да даваме възможност за себеизразяване и то да бъде чуто и разбрано е важно и в начина, по който общуваме и взаимодействаме в ежедневието си.

Вероятно не би било политически коректно да правим сравнение, но ако все пак трябва да посочим: в какво жените са по-добри от мъжете в професионален план?

Трудно е да генерализираме, тъй като смятам, че до голяма степен отношението на всеки човек зависи от начина, по който той е отглеждан, възпитаван, какви са образованието и средата му.

Наблюденията ми сочат, че типично жените допринасят за по-ефективното взимане на решения в организацията и преди всичко за придаването на човешкия облик, човешката перспектива на всяко едно решение, проект или промяна. С меките умения, които жените вродено притежават, те насърчават хората да бъдат по-ангажирани във всеки един проект и през човешката перспектива убеждават защо едно или друго решение или промяна си заслужат.

Оглавяваш най-голямото звено за продуктова разработка в Experian. Допреди няколко години го имаше схващането, че IT индустрията е предимно мъжки свят. Това така ли е днес и променят ли се тенденциите?

През последните 5-6 години наблюдаваме много по-засилено присъствие на жени в техническата сфера. Все по-често съм част от вътрешни срещи в рамките на инженерната ни организация, в които всички колеги са жени. Това е много показателно за динамиката и посоката, в която вървим.

Към момента 40% от служителите в Experian Software Solutions екипа в България са жени. Това, което си заслужава да спомена, е че имаме много колеги дами, които са се преквалифицирали, идвайки в екипа ни – занимавали са се с нещо различно, но впоследвствие правят завой и навлизат в сферата на софтуерната разработка. Това е тенденция с положителен ефект, защото тези колеги имат една различна перспектива, която им позволява да гледат на работата си с по-широк мироглед и да имплементират различни и ценни умения и идеи в това, което правят.

Ти как се чувстваш като жена лидер на софтуерен екип?

На първо място и в контекста на темата за приобщаването ще кажа, че не смятам, че има нужда да ти се дава възможност да изразиш себе си. Когато имаш силата, желанието и визията какво искаш да кажеш и направиш, нямаш нужда от разрешение, за да присъстваш и да заявиш открито позицията си. Поне това е начинът, по който се случват нещата в нашата организация.

В рамките на професионалния си път досега никога не съм се чувствала третирана по различен начин или ощетена поради факта, че съм жена.

Какви вътрешни практики прилага Experian, за да насърчава многообразието и равенството между половете?

На първо място в компанията обръщаме голямо внимание на процеса на наемане. Когато имаме отворени позиции, даваме равен шанс и на мъже, и на жени да заемат съответните позиции.

За да се случва това, имаме обучителна програма за мениджърите, занимаващи се с наемането на хора, която им помага да се научат да подбират кандидатите така, че да им дават равни възможности. Да имат осъзнатост за своето собствено мислене и реакции по време на процеса по подбор, така че да не наемат хора на база предразсъдъци.

Друга положителна практика, която имаме и за която ще се говори все по-активно през следващите месеци във връзка с предстояща Директива на Европейския съюз, са нивата на възнаграждение.

В Experian критериите за нива на възнаграждение не са обвързани по никакъв начин с пола на служителя. Като цяло насърчаването на половото равенство за нас не е просто основен принцип, а както споделих и малко по-рано, стратегическа посока за растеж заради многото доказани ползи, които виждаме в многообразието и в ролята на жените в организацията.

В България имаме вътрешен комитет от служители, който се занимава именно с тази тема и всяка година организира инициативи и информационни кампании, за да ангажира служителите с нея. Подобни големи комитети компанията има и на глобално ниво.

В професионален план ти си лидер и ръкодовител, а в личен си майка на две деца и очакваш трето. Възможно ли е да бъдеш и успешен лидер жена, и успешна майка едновременно?

Всичко е възможно. За да може човек да съчетава двете неща, трябва да знае, че има подкрепата на партньора си и на семейството си. Не можем да очакваме, че балансът ще го имаме на ежедневна база. Трябва по-скоро да гледаме на него като на динамична величина, която търсим в по-дългосрочен план.

Всеки прави и има избор на база приоритетите в живота си. Но когато човек е склонен да търси баланса, може да си осигури правилните механизми да го постигне.

Много жени смятат, че след определена възраст е трудно да имаш дете. Какво би казала от сегашната си позиция?

Децата са едно от основните неща, които осмислят живота. За себе си съм доволна, че със съпруга ми започнахме да мислим за това по-рано отколкото по-късно. Смятам, че когато човек се чувства силен физически и психически и знае, че може да разчита на партньора си, няма пречка да можете да посрещнете поредния член на семейството.

Как Experian ти помага да намираш баланса между работа и личен живот?

Имам късмета да работя вече 14 години в компанията. Честно казано изпитвах леко притеснение да съобщя на мениджърите си извън страната, че в сегашната си роля ще изляза в майчинство. За пореден път обаче потвърдих положителното си мнение, че тези 14 години не са случайност. Културата на компанията и лидерството в Experian са неповторими.

Реакцията на всички беше „Това е страхотно, вземи цялото време, от което имаш нужда“. Никога не чух или усетих намек, че решението ми не е правилно. Чувствам се щастлива, че работя тук заради тази култура и всичките си колеги в Experian.

За финал: какво означава за теб в едно изречение да си жена и майка?

Ще цитирам една популярна мисъл: И да мислиш, че можеш, и да мислиш, че не можеш, и в двата случая си прав.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024