"Какъв необикновен Кан!" - кои са победителите във филмовия фестивал Снимка: © Getty

Тазгодишният Кан се оказа посветен най-вече на любовта - на това как любовта се осуетява, как се отрича, как се тълкува погрешно, но също и как се подхранва и как оцелява, пише филмовият критик Питър Брадшоу за Guardian.

Съдебната драма на Жюстин Трие "Anatomy of a Fall" получи отличието "Златна палма". Дълбок филм, чиито значения се отдалечават, дори когато ги търсите. Емоционална сила му дава немската звезда Сандра Хюлер, играеща писателка в дисфункционална връзка.

Жюстин Трие , Сандра Хюлер,  "Anatomy of a Fall" - "Златна палма", 76 филмов фестивал Кан 2023

Героинята на Хюлер е жена, чийто съпруг лежи мъртъв на заснежената пътека пред тяхната алпийска хижа, след като очевидно е паднал от горния прозорец и си е счупил главата по пътя надолу.

Сам ли е паднал или някой му е "помогнал"? Преди да падне ли е получил раната на главата си? Историята на филма търси отговора на този въпрос в съда, където лека полека се разкрива картината на емоционалния срив, придружаващ един пропадащ брак.

Писателката на Хюлер е гладна за любов: но в положението, в което се намира, тя не може да изрази нищо от това, което чувства.

Grand Prix в Кан отиде при филм, който няма нищо общо с любовта - "The Zone of Interest" на Джонатан Глейзър, който бе посочван от мнозина като най-вероятният кандидат за "Златна палма".

Филмът е адаптиран по романа на писателя Мартин Еймис, който почина на 73 години от рак на хранопровода миналата седмица. Предполага се, че покойният Еймис може изобщо да не е видял завършената версия на тази впечатляваща и смущаваща адаптация.

"Това е филм, чиято ледена яснота и ослепителен като диамант блясък удрят между очите посетителите на фестивала в Кан", пише Брадшоу.

Куентин Тарантино връчва grand prix на Джонатан Глейзър за "The Zone of Interest", писан по романа на Марин Еймис, Кан 2023 победители

Изключително яростен филм за злото на Холокоста, чийто фокус е съсредоточен върху сюрреалистичния кошмар на Бунюел, коменданта на лагера в Аушвиц, съпругата и семейството му. Те живеят щастлив живот в квартирата си с красива градина, точно докато над стената се извършва ужасяващото изтребление.

Наградата за режисура отиде в „кулинарна посока“. Носителят ѝ се казва "Pot-au-Feu", режисиран от уважаемия Тран Ан Хунг. Филмът проследява историята на страстен гурман, изигран от Беноа Магимел, и неговата любов към готвачката му, изиграна от Жулиет Бинош. "За да изтърпите този филм, наистина трябва да си падате по сладкото", смята филмовият критик.

Наградата на журито получиха Аки Каурисмаки и ексцентричната романтична комедия "Fallen Leaves". Филмът напомни на публиката, че Финландия граничи с Русия и тази страна е на фронтовата линия за всяка ескалация на войната на Путин.

Японецът Коджи Якушо спечели  Най-добър актьор за ролята си в "Perfect Days", Кан 2023

Японецът Коджи Якушо спечели наградата за Най-добър актьор за ролята си в "Perfect Days" на Вим Вендерс с нежното си сложно изпълнение на чистача на тоалетна, който приема скромния си живот с впечатляваща дзен енергия.

Турската актриса Мерве Диздар, която взе наградата за най-добра актриса за ролята си в бъбривата драма "About Dry Grasses" на Нури Билге Джейлан. Диздар играе Нурай, жена с увреждания, станала обект на ухажванията на самонадеян учител, навлякъл си неприятности заради неподходяща връзка с ученик. Нурай излъчва интелигентност и проницателен скептицизъм, който достига презрение към мъжкия свят и мъжкото внимание, от което е заобиколена.

Турската актриса Мерве Диздар, най-добра актриса, Кан 2023 "About Dry Grasses"

Наградата за сценарист отиде при Юджи Сакамото за работата му по удивително сложния и взискателен филм на Хирокадзу Коре-еда "Monster". Той представя връзката между две момчета, оставаща неразбрана от света на възрастните. Както бихте предположили от сюжета на "Monster", филмът спечели и отличието "Куиър Палма" (Queer Palm).

Французойката Жустин Трие взе "Златна палма" в Кан и се скара на правителството


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево" (Обновява се)

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024