Вдигането на максималния осигурителен доход - повече приходи за НОИ, по-високи разходи за работодателите Снимка: © НОИ

Правителството планира повишаване на максималния осигурителен доход от догодина. В момента той е 3400 лева и се определя административно от държавата. Според данните на НАП, върху тази сума се осигуряват около 285 хиляди души.

Максималният осигурителен доход е въведен през 2000 година и се променя през няколко години, без да се спазва конкретно правило за определянето му. За последно той беше увеличен от 3000 на 3400 лева през април 2022 година. Сега се обсъжда покачване с около 300 лева - до 3700 лв., а според Нова телевизия е възможен и вариант прагът да се достигне 4000 лв.

По-високият максимален осигурителен доход ще доведе до повече приходи в бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ), откъдето се изплащат пенсиите. Но промяната води и до по-високи разходи за работодателите.

Осигурителната тежест - тоест плащането на здравни и пенсионни осигурителни вноски и на отчисления за обезщетение при безработица, у нас се разпределя в съотношение 60/40 между работодател и работник на трудов договор.

Това означава, че при максимален осигурителен доход от 3400 лв. сега, работодателят плаща за осигуровки 643 лева за всеки свой служител. Работникът на свой ред плаща 468 лева.

Ако максималният праг се увеличи до 3700 лв., това ще означава, че държавата ще прибира още около 60 лева от работодателя и 40 лв. от служителя всеки месец. В случай, че се избере вторият вариант - 4000 лв. максимален осигурителен доход, това ще ознава увеличаване на осигурителната тежест общо с около 200 лв. отново в съотношение 60/40 за работодател/работник.

За да не намалее "чистата" заплата на служителите обаче много често работодателите поемат цялата тежест от вдигането на осигурителния праг. Затова и бизнесът - особено IT секторът, в който заплатите са високи - традиционно е против увеличаването на максималния осигурителен доход.

Подобна реакция последва и след като правителството обяви в началото на месеца, че работи по създаването на формула, по която да е ясно как ще расте максималният осигурителен доход в следващите години.

"Въвеждането на автоматична формула за ежегодно увеличение на МОД ще има негативно отражение както върху разходите на работодателите, така и върху нетното възнаграждение на всеки един високотехнологичен специалист. Напомняме, че и в момента всеки зает в нашия сектор внася данъци и осигуровки, които са два пъти повече от средното за страната", се казва в позицията на високотехнологичния сектор у нас.

Според представители на Асоциацията на индустриалния капитал, цитирани от Нова телевизия, работодателите смятат, че определянето на горна граница от 3700 лв. е приемлив вариант за бизнеса. А изчисленията на синдикатите показват, че повишението може и да е по-високо.

Окончателният размер на максималния осигурителен доход за догодина ще стане ясен с гласуването на бюджета за 2024 година от Народното събрание.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024