Снимка: © bTV

"Лично се обадих на г-жа Нинова в началото на пандемията и предложих да минем заедно през тази болест. И ми беше отказано. След като имаше толкова заболели в парламента, а и не спазваме по никакъв начин карантинните условия... защото каква е разликата между един театър в момента да работи и парламента? Но дето се вика, така сте решили, ние сме тук да отговорим", така започна първото изслушване на премиера Бойко Борисов в Народното събрание, организирано с едноседмично закъснение заради провала на кворума при предходното извънредно заседание.

Премиерът Бойко Борисов съобщи по време на изслушването му в Народното събрание, че България разполага с 60 хиляди PCR теста и има готовност за по-мащабно тестване.

Министър-председателят даде и отчет за взетите проби по дни от 20 април насам.

"На 20 април са направени 345 теста, на 21 - 743, на 22 - 783, на 23 - 1238, на 24 - 1105, на 25 - 778, на 26 - 325, на 27 - 1128."

Той посочи, че щабът подбира групите "много целево", като даде за пример ситуацията в Банско, където бързо се наложи масово тестване.

Борисов напомни и че преди месец и половина са поръчани един милион теста през Европейската комисия, но все още няма яснота кога ще бъдат достъпни. При споменаването на Турция той поясни, че югоизточната ни съседка сама произвежда тестовете си, но не са надеждни и "нашите доктори не им вярват".

Справката дойде, след като заместник-председателят на парламента Нигер Джафер от ДПС обяви, че България е на последно място по тестове в Европа и това трябва да се промени. Според нея в страната са тествани 3 600 души на милион.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори на твърдението за поканата да се включи в работата на щаба, че то не е нещо нормално - мястото ѝ е в парламента, където би трябвало да се обсъжда всяко решение - даде пример с Германия, където Ангела Меркел по нейни думи прави именно това с Бундестага.

На въпрос на БСП за икономическите мерки и ефективността на схемата 60/40, министър-председателят обяви, че към момента има 7403 заявления по нея и възползвалите се работници са над 101 хиляди. По негови думи до края на месеца те ще бъдат 120 хиляди.

Корнелия Нинова изведе като новина от днешното изслушване, че правителството няма план за излизане от кризата и че в други държави има безвъзмездна помощ, а у нас - само проба-грешка.

Борисов каза, че селското стопанство, строителството и ИТ сектора работят, а през следващата седмица предстои да подновят работния си процес и автомобилните заводи. Туризмът остава най-проблемният сектор.

Премиерът съобщи също, че след изтичането на извънредното положение, което към момента е до 13 май, мерките срещу разпространяването на вируса ще останат легитимни чрез закон, по който се работи в момента. Все още предстои да се разбере кои точно мерки ще останат в сила.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Комисията препоръчва на България и Северна Македония да честват заедно Самуил

Повече от 100 наемници от "Вагнер" са били убити в Попасна

Няма потвърдена информация за предполагаемото ликвидиране на "готвача на Путин"

Адел пред Elle - за силата да отмениш цяло турне и за всички "първи пъти", в които е правила нещо

Ново интервю с певицата излиза в септемврийския брой на Elle

Талибаните празнуват първата година от завземането на Афганистан

От една година правата на жените в страната са силно ограничени

"Системата ни убива" влиза в политиката със стари партийни кандидати

"Мантрата за кюлчетата и чекмеджетата се изтърка. Мантрата за оставката на Гешев също"

Борисов иронизира Василев и Петков: "Без тях ПП-тата стават много приятна партия"

"Ние сме се махнали. Година и половина ГЕРБ ги няма"

Росен Христов се готви да преговаря с "Газпром" - "ако е необходимо"

"На нас ни трябва газ, който хората да могат да си позволят да купят и да работят"

Слави Трифонов не декларирал имуществото си, за да няма "мръсен сеир"

Щом е изкарал парите си "по телевизора", няма проблем да наруши закона, според Тошко Йорданов