Каква е тайната на това да имаме "най-добри приятели завинаги" Снимка: © Getty Images

В живота си всеки завързва различни видове приятелства. Има приятели по интереси - колеги от работата или хора, с които се запознавате във фитнеса или книжния клуб. Има близки приятели - тези, на които се осланяте в трудните моменти и които познавате на по-дълбоко ниво. Най-редкият вид обаче са истинските най-добри приятели. Тези, които са до вас десетилетия наред - през смяната на работа, премествания, нови гаджета, раздели и загуби. Хората, които чувствате като истинско семейство. Но как едно такова приятелство може да издържи във времето?

Отговорът на този въпрос търси здравната журналистка Джейми Дюшарм в статия на сп. "Time", която изследва каква е тайната на това да имаме "най-добри приятели завинаги". И кои фактори помагат те да останат в живота ни?

В различни етапи от живота си хората създават взаимоотношения по между си. Някои идват и си отиват, когато обстоятелствата в живота се променят. Например, когато някой смени работата си, премести се в друг град или загуби интерес към дадено хоби. Други обаче остават.

Според психолога Робин Дънбар има седем области, които са особено важни за създаването на стабилно приятелство. Това са: говорене на един и същ език, израстване в един и същи район, сходни професионални цели, както и общи хобита, възгледи, чувство за хумор и музикални вкусове.

Не всяка двойка от най-добри приятели може да споделя всички тези неща, но колкото повече са общите неща между тях, толкова по-силна е връзката, казва Дънбар.

Въпреки клишето, че противоположностите се привличат, проучванията показват, че "предпочитаме хора, които са много сходни с нас", допълва той.

Доказано е, че обграждането с добри хора подобрява психическото и физическото здраве на човек, както и понижава нивата на стрес. Това от своя страна води до повишаване на цялостното щастие на човека.

Проучванията показват, че са необходими 50 часа, за да се изгради случайно приятелство, 90 часа, за да се превърне то в истинско такова, и поне 300 часа, за да станете най-добри приятели с някого.

След като веднъж сте се сближили с някого, постоянството е от ключово значение, за да запазите взаимоотношенията си, казва Аминату Соу - съавтор на книгата „Голямото приятелство“. Според нея не е задължително приятелите да се виждат постоянно. Изследвания обаче показват, че е изключително важно как точно се поддържат такива връзки.

Това става не само със срещи. Добри начини да запазите едни такива отношение е да споделите на човека отсреща, че го искате в живота си за дълго време. Друг вариант е да си имате свои собствени "ритуали". Те могат да бъдат съвсем обикновени - например редовно да си пращате миймове, да говорите по телефона, да ходите на ежегодна ваканция или да празнувате заедно рожденни дни. Можете да отбелязвате и годишнината от вашето приятелство.

"Това са малки неща, които поддържат магията жива" казва Соу.

Авторката смята, че приятелството в действителност е като една "магия" и науката не може да ни даде всички отговори за него.

Проучвания сочат, че е необходимо много време, за да се изгради силна връзка. Това, което е интересно обаче е, че след като хората завържат подобни силни връзки, те могат да изкарат месеци или дори години, без да се виждат или говорят. А когато се срещнат - нещата продължават от там, откъдето са спрели,

"Понякога, след като веднъж е създадено много силно приятелство, то никога не спира да бъде такова", обяснява Хол.

Колко добри приятели са ви нужни?

В книгата си "Приятели" Дънбар разглежда концепция, според която хората могат да поддържат около 150 стабилни връзки по едно и също време. "Вечните приятели" обаче са най-малкия кръг в живота на всеки. Той предлага следните изчисления за взаимоотношенията на хората:

  • Кръг до 1,5 души - най-вътрешният кръг, с който споделяме най-интимните си мисли или минало. Тук попадат и романтичните партньори.
  • Кръг от 5 души - близки приятели, които оказват значителна емоционална подкрепа.
  • Кръг от 15 души - основните социални спътници, които са неразделна част от социалния живот на човека.
  • Кръг от 50 души - тези, които се включват в по-големи социални събирания
  • Кръг от 150 души - най-широкият кръг, който включва приятели и познати, които бихте поканили на важни житейски събития, като сватби или погребения.

Световни проучванията също показват, че повечето хора разчитат на много ограничен кръг от хора, които наричат "най-добри приятели". Около 49% от хората казват, че имат 3-ма или по-малко такива, а 36% - между 4 и 9.

Подобна е картината и сред българските младежи, за които приятелството е не само контакт, но и начин за преодоляване на чувството за самота. Изследването "Млада България" показа, че две трети от българското Gen Z посочва, че човек се нуждае от двама-трима приятели, но добри.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024