Китайската Нова година настъпва във вторник на 1 февруари. Известна още като Лунна Нова година или Пролетен празник, тя се празнува от почти 2 милиарда души, предимно в Азия, по време на второто новолуние след зимното слънцестоене. Този ден бележи края на зимата и началото на дългоочакваната пролет. Според китайския зодиак 2022 е Годината на Тигъра и по-специално тази на Водния тигър. Дали ще бъде по-добра от 2021 (Годината на Вола) и за кого не е ясно, но за сега нека разберем малко повече за Китайския календар и символиката му.

Кога е Лунната нова година?
Всяка година датата е различна, в зависимост от положението на луната. В християнството Великден се пада в първата неделя след първото пълнолуние или след деня на пролетното равноденствие. В лунния ислямски календар Рамадан започва с първото виждане на млад полумесец през деветия месец. Китайската нова година също се съобразява със спътника на Земята.

Китайската Нова година започва в деня след първото новолуние, което се пада между 21 януари и 20 февруари всяка година. Както отбелязахме, тази година това новолуние настъпва на 1 февруари.

Празнуването на Лунната нова година завършва две седмици по-късно като фестивал с фенери на датата на следващото пълнолуние. През 2022 г. това е „Снежната луна“, която се пада на 16 февруари.

Какво означава Тигърът?
Тигърът е свързан с Ян (мъжката и активна) енергия. Китайският зодиак датира от династията Цин преди повече от 2000 години и се корени в система на зоолатрията (поклонение на животни).

Легендата гласи, че нефритеният император предизвиква всички животни в кралството на Великата раса - който пристигне пръв в двореца, печели благоволението му.

Тигърът е сигурен, че състезанието му е в кърпа вързано, но в крайна сметка се класира трети, след като хитрият плъх и работливият вол се промъкват пред него.

Волът щял да влезе пръв, ако не бих измамен от плъха. Плъхът го помолил да го качи на гърба си и да го заведе. а щом пристигнали в двореца, гризачът скочил и пръв се поклонил пред величеството. Волът останал втори.

Смята се, че ,,тигрите“ са изключително конкурентни хора, известни със смелостта си и амбицията си. Също така се приема, че те са изключително щедри и помагат на другите. Искат да спечелят, но също така винаги търсят справедливост.

Ако сте родени през 1950, 1962, 1974, 1986, 1998 или 2010 г., вие сте родени през година на Тигъра.

Какво е специалното на Годината на Водния тигър?

Всяка година има животински знак в китайския зодиак - буквален „кръг от животни“, който се основава на Луната и има 12-годишен цикъл. Китайските астролози твърдят, че родените в годината на тигъра са очарователни, смели, състезателни и т.н.

2022 обаче е годината на ,,Водния тигър“. Освен кръга от животни, в китайския зодиак има и цикъл от 5 елемента – дърво, огън, земя, метал и вода – които заедно създават 60-годишен цикъл. Което означава, че Година на Водният тигър не се е случвала от 60 години насам.

Елементът на водата е свързан с емоциите, повече от всеки друг, като се твърди, че годината предразполага към изваждането на показ на по-дълбоки емоции или поне повече изразителност.

Лунната нова година и Юпитер

Въпреки че Юпитер технически няма много общо с китайския зодиак, фактът, че са му необходими 12 години (11 години и 8 месеца), за да обиколи Слънцето означава, че е повече или по-малко в синхрон с него. Позицията му в еклиптиката (равнината на Слънчевата система) също говори за връзка със западния зодиак.

Сега Юпитер е в съзвездието Водолей, където ще прекара по-голямата част от 2022. Ще се синхронизира и с Годината на тигъра, както и след 12 години, когато тя ще е отново, а Юпитер ще завършва друга орбита на Слънцето. Но тази връзка е главно символична.

Символика за Годината на Тигъра: цветове и щастливи числа
Според четирите елемента на Фън Шуй, цветовете на тази година са: синьо, огнено червено, ментово зелено, и императорско жълто - символ на дървото (основен елемент на тигъра), водата (елемента на 2022), огъня, земята и полярността Ян.

Щастливите цифри са 1, 3 и 7.

Кои са 12-те животни в предстоящите години по Китайския хороскоп?

 • Заек (воден) – 2023
 • Дракон (дървен)– 2024
 • Змия (дървена)– 2025
 • Кон (огнен) – 2026
 • Коза (огнена) – 2027
 • Маймуна (земна) – 2028
 • Петел (земен) – 2029
 • Куче (метално) – 2030
 • Прасе (метално) – 2031
 • Плъх (воден) – 2032
 • Вол (воден) – 2033
 • Тигър (дървен) - 2034

Модните колекции за Годината на тигъра


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"

Джоди Фостър е звездата в новия сезон на True Detective

Сериалът най-после се завръща след пауза от 3 години