Какво „четем” това лято в Storytel? Снимка: © StoryTel

Може да я прочетем за два дена, може и изобщо да не я отворим по време на ваканцията. Но при всички положения, едно е сигурно - книгата (книгите!) присъстват в багажа за всяко пътуване.

Защо да не ги слушаме обаче? Да вземем на морето или в планината, на село или в града десетки, дори стотици заглавия - без да натоварваме багажа си, без после да търсим гъстата сянка или да мием ръцете си от плажното мляко.

За да ви убедим в каузата си на слушатели събрахме няколко заглавия от каталога на Storytel.

Какво да гледаме лятото в StoryTel

„Времеубежище”, Георги Господинов с гласа на Владо Пенев

Ако все още не сте влезли във времеубежището на Гаустин с гласа на Владо Пенев, то направете го. В случай, че се даваха Мишлен звезди за аудио книги, поне една трябваше да дойде за тази продукция, защото тя провокира сетивата.

Какъв е вкусът след тази книга е въпрос напълно релевантен за романа на Георги Господинов.

„Времеубежище” е болезнено предупреждение за един свят, който колкото и да сънуваме, не бихме искали да се превръща в реалност.

Третият роман на Господинов, който спечели наградата „Букър” на знаковия 24 май 2023 г., е среща с познатия вече от „Физика на тъгата” Гаустин. Този път той създава клиника за болни от Алцхаймер, където прави възстановки на интериори от определени изминали години - 50-те, 60-те, 70-те. Тенденцията обаче постепенно плъзва извън клиниката, обхваща цели градове и държави, докато накрая излиза извън контрола на хората.

И както човекът на корицата върви назад в своите стъпки, така и читателят ще се потопи в едно минало-настояще, предупреждение и тревога, майсторски написана история за миналото, което може да ни убие, ако се опитаме да го превърнем в настояще.

Гласът на Владо Пенев успокоява, интригува, нашепва, но най-вече ни води толкова леко през сюжета, че не усещаме кога минават 9-те часа четене.

Сексът и градът

„Сексът и градът“, Кандис Бушнел с гласа на Яна Маринова

Това лято отново ще се изгубим в Ню Йорк, в компанията на Кари, Саманта, Шарлот и Миранда в романа на Кандис Бушнел, по който е създаден едноименния сериал. Темата е още по-актуална, когато всяка седмица излиза нов епизод от втория сезон на продължението на сериала – „Просто ей така…”. А на 6 юли в Storytel ще е достъпен и романът, по който е създаден хитовия сериал, изчетен от Яна Маринова.

Интересно е дори и за най-заклетите фенове на сериала да открият Кари такава, каквато е описана първоначално в страниците на романа, с всичките й особености и недостатъци.

„Това никога няма да стане: Раждането на „Нетфликс“ и удивителният живот на една идея”, Марк Рандолф

Netflix Storytel

Това никога няма да стане! Разбира се. Как иначе биха отговорили хората през 1997 г., като им кажете, че един ден не само ще гледаме филми в Интернет, но и това ще е най-успешният канал за дистрибуция?

Марк Рандолф обаче мисли двайсет години напред. С малък екип и много пречки пред себе си, той започва първо от отдаване на DVD под наем чрез интернет. Години по-късно, 2017 г. Netflix вече е марка, която няма нужда от представяне.

Как обаче се стига от даване на DVD-та под наем до компания с над 150 млн. абонати? Марк Рандолф разказва сам историята на своята идея и пътя, който извървява. Забележителна история както за самия Рандолф и неговия безупречен предприемачески нюх, така и за киноиндустрията, която се промени до неузнаваемост след появата на платформите за стрийминг услуги. Премиерата на книгата беше на 23 юни, а на български я озвучава Виктор Танев.

„Илън Мъск: PayPal, Tesla, SpaceX и походът към невероятното бъдеще”, Ашли Ванс

Ilon Musk Storytel

Гении или чудовище? Може би по малко и от двете, твърдят повечето. С нарастването на рисковете за човечеството заради развиването на изкуствения интелект Илън Мъск често е сочен като един от основните виновници. Същевременно обаче на него дължим технологични революции като PayPal, SpaceX, SolarCity, Hyperloop, Tesla. Тази странна птица, която влезе с мраморна мивка в офиса на Twitter в първия си работен ден като собственик на социалната мрежа, не спира да вълнува публиката. А всяка негова следваща стъпка изправя бизнеса на нокти.

Книгата на Ашли Ванс, четена на български от Ники Кънчев, е единствената към момента официална биография на Илън Мъск, одобрена от самия него, а зад нея стоят над 50 часа разговори с милиардера и още 300 интервюта с негови познати и приближени и разказва живота му от детството до днес.

„Отклонение”, Блага Димитрова

Otklonenie Blaga Dimitrova

Мнозина слагат етикета „женски автор” на Блага Димитрова, каквото и да стои зад него като описание. Истината обаче е, че светът сигурно щеше да е едно много по-добро място, ако повече мъже четяха нейните романи. Защото само истински добър разказвач може с такава нежност и искреност да предаде толкова универсални човешки послания и от една десетдневна история, да направи роман, побиращ в себе си емоции за цял живот.

Именно това е случаят с романа „Отклонение”, появил се на бял свят през 1967 г. Книгата разказва историята на Неда и Боян - двама студенти, току що оцелели сред руините на България след Втората световна война, които пресичат пътищата си и срещата остава в тях завинаги. Години по-късно, кривият и напукан асфалт на едно отклонение от пътя отново ги среща лице в лице и им показва, че колкото и да бързат или да се бавят, накрая ще се срещнат точно там, където са се оставили.

Ако през лятната си почивка сте в настроение за велики любовни истории, които са със статус на световна литература, поемете по това „Отклонение” с гласа на актрисата Дария Митушева.

Хари Потър

Hari Poter Storytel

Представете си над 9 часа в магическия свят на Хари Потър с майсторския глас на Силвия Петкова („Революция Z”, „Пътят на честта”), и това е само първата книга, която е с най-малък обем от поредицата.

Може да сте гледали всички филми, да сте чели в хартиен вариант книгите, но аудиоверсиите са ново изживяване, което ще ви „разходи” по неочакван начин из коридорите на Хогуортс. Разбира се, няма как да се спрем над определена книга от поредицата или франчайза (защото тук влиза и книгата „Фантастични животни и къде да ги намерим”, също достъпна в Storytel), оставяме на вас да изберете кой Хари предпочитате за лятната си почивка.

И понеже Хари Потър продължава да пленява нови читатели все още, двадесет и шест години след публикуването на първата книга, няма как да не го включим в препоръките си за лятната ваканция.

Какво да гледаме лятото в StoryTel


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024