Apple oбеща "нова ера" с последния iPhone 16 Снимка: © Apple

Apple представи iPhone 16 - най-новото поколение на телефоните си, като обеща "нова ера" с Apple Intelligence.

iPhone 16 ще се предлага в четири версии: iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro и iPhone 16 Pro Max. Това ще бъде първият телефон на Apple с изкуствен интелект, макар и не навсякъде и не веднага.

Досега компанията изоставаше в интегрирането на генеративен изкуствен интелект.

Сега Apple се надява да даде убедителна причина на потребителите да подновят телефона си, като включва oщe нoви АІ-фyнĸции чрез Аррlе Іntеllіgеnсе - пoдoбpeн глacoв acиcтeнт Ѕіrі, инcтpyмeнт зa гeнepиpaнe и peдaĸтиpaнe нa изoбpaжeния, възмoжнocт зa зaпиcвaнe и тpaнcĸpибиpaнe нa paзгoвopи и дpyги.

Има само една уловка за потребителите в Европа - много от новите функции, базирани на изкуствен интелект, вероятно няма да са достъпни на Стария континент поне до края на 2024 г. заради несигурността около приложението на Закона за цифровите пазари (DMA) на Европейския съюз. Той цели гарантиране на конкуренцията в ЕС по отношение на технологиите.

Сред новите въведения, презентирани днес, е функцията Genmoji, с която се създавате персонализирани емотикони само чрез въвеждането на текст. ИИ на Apple би трябвало също така да може да търси в снимки и видеоклипове, само чрез кратко текстове описацие, ситуации, хора и конкретни моменти – напр. "жена с червена рокля". Както и да подрежда съобщения по важност и да обобщава съдържанието им.

Новата версия на Siri ще е по-умна – ще знае повече и ще може да отговаря по-естествено. Освен това тя ще има достъп до имейли, съобщения и информация за контакти.

Инструментът за редактиране в приложението за снимки ще разпознава и премахва разсейващи обекти на фона на дадено изображение, без да променя обекта.

Тези функции, базирани на изкуствен интелект ще бъдат пускани постепенно, като се започне с бета версията на iOS 18 през октомври.

Серията 16 включва и промени в дизайна.

Новото поколение iPhone идва с нови бутони:

  • единият е Action Button, който позволява на потребителите превеждат фрази в реално време или да го програмират за бърза команда, например включване на фенерчето или отваряне на календара;
  • Apple добавя също физически бутон за бърз достъп до камерата, който се активира чрез плъзгане на пръст. Tой позволява серия функции като zoom на снимката или прехвръляне през различни режими на снимане.

Новата серия идва в бяло, черно, тюркоаз, аквамарин и розово. iPhone 16 се предлагат в два размера: 6.1 инча за iPhone 16 и 6.7 инча за iPhone 16 Plus.

Новият iPhone дава възможност на потребителите да получават информация за заобикалящите ги обекти, само като насочат камерата на телефона към тях. Това става чрез т.нар. Visual Intelligence. Функцията за контрол на камерата е достъпна чрез специалния нов бутон отстрани на телефона.

Така например, след като активира функцията за контрол на камерата, потребителят може да насочи камерата към ресторант, a iPhone 16 ще покаже информация като отзиви, меню и как да направите резервация.

Visual Intelligence може да се използва за идентифициране на неща като породи кучета или забележителности, както и за добавяне на събития в календара.

iPhone 16 има стъклено-керамичен екран, който е с 50% по-здрав и графичен процесор, който е с 40% по-бърз от предишния модел.

Цената на новия iPhone 16 ще започва от 799 долара, обяви компанията в понеделник след представянето на новите си функции, свързани с изкуствения интелект.

Цената на iPhone 16 Plus ще започва от 899 долара.

Apple представи и последната версия на своя висок клас iPhone Pro, разработен с "Apple Intelligence" в ядрото си.

Директорът на компанията Tим Кук обобщи представянето му като "Нов дизайн с иновации отвътре и отвън" iPhone 16 Pro идва с най-големия дисплей от 6,3 инча и 6,9 инча за iPhone 16 Pro Max, като компанията обещава и най-добрата батерия до момента.

Apple обяви, че устройствата имат най-тънките рамки досега и се предлагат в четири цвята: бял титан, тъмен титан, естествен титан и пустинен титан в кафяв нюанс.

Новият Apple iPhone 16 Pro ще струва 999 долара, а iPhone 16 Pro Max ще бъде на цена от 1199 долара. И двата модела ще бъдат налични за предварителни поръчки от петък, а в магазините ще се появят на 20 септември.

Събитието на Apple премина под мотото It`s Glowtime (“Време е да заблестим“) и започна в 20 ч. българско време, като се излъчваше онлайн на живо.

Компанията от Купертино e изправена пред огромен натиск да докаже, че новите функции, базирани на изкуствен интелект, както и останалите подобрения в iPhone 16, си струват инвестицията.

От друга страна Аpple трябва да убеди инвеститорите, че не изостава в надпреварата с изкуствения интелект, тъй като конкурентите вече са пуснали подобни функции с новата технология.

CNN отбеляза, че от появата на iPhone 12 с 5G свързаност през 2020 г. компанията е дала малко причини на клиентите да купуват новите поколения смартфони. Камерите вече са достатъчно добри за всекидневните нужди на повечето хора и без значителни хардуерни промени, а на даден етап човешкото око дори не е в състояние да различи по-високите резолюции на екрана.

В резултат на това продажбите на iPhone, които генерират половината от приходите на компанията, са намалели.

През юни компанията представи Apple Intelligence, което стабилизира акциите ѝ и даде знак, че инвеститорите разчитат на изкуствения интелект, за да убедят хората да купуват новите iPhone. Акциите на Apple са се повишили с 14% от събитието на 10 юни и с почти 18% от началото на годината.

Тогава компанията обяви серия от нови функции, базирани на изкуствен интелект, но те не са достъпни за потребителите на iPhone и iPad в Европейския съюз поне до края на 2024 година. Компанията посочи като причина за това решение несигурността около Закона за цифровите пазари (DMA) на Еворпейския съюз, който цели да стимулира конкуренцията и да създаде по-справедлив цифров пазар в ЕС.

Антитръстовият европейски закон включва дълъг списък от изисквания към доминиращите на пазара технологични платформи. Засиленото внимание на регулаторните органи е насочено към дейността на Apple, Microsoft, Google и Meta Platforms, както и на още две други компании. Европейската комисия настоява, че Apple може да предоставя услугите си в юрисдикциите на блока само в съответствие с местните законови изисквания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Терзиев призна като грешка закъснялата заповед за неучебния ден в София

Закъснялото обявяване на неучебния ден е резултат от недобра координация, призна кметът

08:32 - 17.09.2024
Важно днес

Задържаният за опита за покушение срещу Тръмп не е стрелял срещу него

Мъжът се е криел близо 12 часа в храстите, за да причака Тръмп

08:01 - 17.09.2024
Европейски дневници

След обрати Урсула фон дер Лайен представя екипа на новата Европейска комисия

Страсбург очаква да чуе новия състав на Европейската комисия

07:37 - 17.09.2024
Важно днес

Съдът отхвърли още две жалби на ДПС-Доган

Съдът казва, че не може да решава спорове между двамата представляващи ДПС, при положение, че те имат еднакви права

21:39 - 16.09.2024
Текстове от партньори

Ципурата и лаврака изместиха шарана и скумрията от предпочитанията на българите

Ципурата, лавракът и сьомгата изместват скумрията и шарана.

17:27 - 16.09.2024
Важно днес

Кметът на София обяви 17 септември за неучебен ден

Празникът на София ще е неучебен, но присъствен ден за учениците

17:15 - 16.09.2024
Технологии

Какво ново с iOS 18? Всичко за последния ъпдейт на Apple

С iOS 18 идват подобрения, както и нови функции

16:30 - 16.09.2024
Важно днес

Граждани срещу Гайтански - Вълка. Ще спре ли съдът нов завод за изгаряне на боклук

Изборът е земеделие или "мъртва зона" в Дунавската равнина, казват активисти, които се борят срещу инвестицията

16:20 - 16.09.2024