Какво е Crowdstrike и защо доведе до компютърен срив в целия свят? Снимка: © Getty Images

Няколко часа след като глобален срив засегна около 300 хиляди компютри в 150 държави по света и причини хаос по летища, в банки и други компании, от Microsoft обявиха, че проблемът е бил отстранен.

Възстановяването на засегнатите системи обаче ще отнеме време и проблемът всъщност не е в компютърния гигант, а се дължи на дефектен ъпдейт на компанията CrowdStrike. Тя отговаря за системите за киберсигурност.

Той засяга операционната система Windows на Microsoft, като първоначално се появява син екран, а след това тя блокира и не може да бъде рестартирана.

"Това е най-сериозният срив след кибератаката "WannaCry" през 2017, " казва IT репортерът на BBC Джо Тайди.

Според експерти проблемът идва от това, че компании като Crowdstrike, специализирани в киберсигурността, имат достъп до основните системи на своите клиенти.

В добрия случай този достъп им помага да постигат целта си и да ги предпазват. Когато обаче се стигне до дефект, всичко, което е било обект на защита, също се срива.

А възстановяването след срива не може да стане толкова лесно, защото сега бекъпът на данните вече не е на физически носител, а в облачна система.

От CrowdStrike обясниха по-рано, че са идентифицирали проблеми и работят по отстраняването му,

"Не става дума за инцидент, свързан със сигурността, или за кибератака. Операционните системи Linux и Mac не са засегнати," посочиха от компанията, чиято основна цел е именно да предотвратява злонамерено проникване в системите на най-големите компании в света.

Заради техническия срив обаче акциите на дружеството падат с около 20% в САЩ, което се равнява на загуба от около 16 млрд. долара.

Компанията е основана в САЩ през 2011 г. и се фокусира върху разработването на продукти и услуги в областта на изследването на сигурността и заплахите.

Снимка от срива в системите на Microsoft Глобален компютърен срив спря самолети, засегна компании и медии


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024