Какво е да си "момиче охлюв" и защо младите предпочитат почивката и щастието пред успеха? Снимка: © Getty

Поколението Z вече не намира за модерни времената, в които трябва да се работи неуморно, за да може човек да се издигне в кариерата си. Съвсем противоположна философия на живота и начина на работата започва да се превръща в тенденция през последните месеци.

Разбира се, GenZ има едно голямо предимство, спрямо всички преди него - то има най-богатите и успели родители.

В прогнозата си за 2024 г., Мариан Залцман - един от трендсетърите на съвремието ни, споменава израза "Момичетата охлюви"/ Snail girls и ги описва така: Този тип нови служители търсят „работа за мързеливи момичета“ с по-малко отговорности и стрес, също както онези, които практикуват уикенд туризма избягват стръмните пътеки и предпочитат лъкатушещи и бавни разходки сред природата.

Младите жени публично отричат модела "girlbosses" (амбициозни и успешни жени-началнички) и предпочитат да са "момичета охлюви" - да работят по-бавно, да избират почивката и грижата за себе си пред бързането и преумората.

Придобилият популярност термин "snail girl" на практика описва период от време, в който жената забавя темпото, не бърза за никъде и приоритизира личното щастие пред усилената работа или дори суетата.

Сленгът е въведен от австралийската модна дизайнерка Сиена Лудби, която в своя статия пред изданието "Fashion Journal", озаглавена "Ерата на момичето охлюв", обяснява тази изцяло нова философия.

"Защо забавям темпото и избирам да бъда щастлива, а не да съм заета?... Момичето охлюв не бърза, тя бяга в собственото си състезание и може би това състезание не е никъде другаде, освен в леглото вкъщи", казва Лудби.

Дизайнерката добавя, че да бъдеш "момиче охлюв" не означава да спреш да работиш напълно, а по-скоро да не бъдеш толкова изискващ към себе си, да приотизираш баланса между работата и личния живот.

@fashionjournalmagazine The era of the snail girl is here!! 🐌 FJ Branded Content and Features Editor @Maggie Zhou chats through the Founder of @Hello Sisi Gift Shop’s article on slowing down and rejecting hustle culture 🩵 #fashionindustry #productivity #hustleculture #capitalism #fashionjournalmagazine ♬ original sound - Fashion Journal Magazine

Лудби споделя, че е достигнала до тази идея, след като в продължение на години се е опитвала да бъде амбициозна и успешна в кариерата си.

През 2018 г. тя напуска работата си и отваря онлайн магазин за дрехи, което е я води до "пристрастено" преследване на успеха.

В един момент обаче Лудби казва, че е започнала да вижда "пукнатини" в тази си цел. Изведнъж ѝ хрумва, че успехът може би не е всичко. Така се ражда "момичето охлюв", което се движи в темпото, което ѝ носи комфорт.

Това разбиране за живота лесно се припознава от представителите на поколение Z. Терминът бързо придобива популярност в TikTok, където видеата с #snailgirl към момента имат над 2,3 млн. гледания.

Лудби казва, че идеята зад начина на живот на "момичето охлюв" не се изразява само в това да си вземете отпуск или да напуснете работа. Става дума за това да намерите начин да работите усърдно без да се натоварвате излишно и да бъдете прекалено строги към себе си.

Въпреки че този избор може да е по-удовлетворяващ, има реален риск той да доведе до финансови или други последици в бъдеще. Сузи Уелч, професор в Stern School of Business към Нюйоркския университет, изразява своите опасения от тази тенденция.

"Можем да бъдем сигурни, че това няма да бъде ускорител на кариерата за тези, които я изберат, но мисля, че повечето от тях знаят това. Това, разбира се, ще има финансови последици и след пет години може да видим, че цяла група от самоизбрали се "момичета охлюви" ще решат да станат "състезатели", когато установят, че компромисите им трябва да бъдат регулирани", казва тя, цитирана от изданието "Insider".

@omnihr Snail girl era is here ladies and gentlemen 🐌 . . . . #snailgirl #snailgirlera #hustleculture #hustlecultureistoxic #girlboss #lazygirljobs #lazygirljob ♬ original sound - omnihr

Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Днес изтича срокът за подаване на данъчни декларации. Най-важните стъпки при попълване

Последен ден за подаване на данъчни декларации за физическите лица

10:26 - 30.04.2024
Важно днес

Четирима убити и десетки ранени след руски атаки в Одеса и Харков

Няколко жилищни сгради и гражданска инфраструктура са повредени.

07:20 - 30.04.2024
Живот

Къщата на надеждата: там, където малките неща дават на децата големи криле

Още на прага на къщата ни посреща четиригодишно, усмихнато, палаво момиченце, което няма търпение да ни покаже къде да седнем и да разгледа чантите ни, пълни с техника за снимки.

20:26 - 29.04.2024
Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024