Тенденциите през 2024: На ръба на надеждата – прогнозата на Мариан Залцман Снимка: © Филип Морис

Мариан Залцман* може да вижда в бъдещето. Тя е един от най-влиятелните трендспотъри - хора, които идентифицират и правят прогнози за развитието на тенденциите в конкретна област или като цяло в живота.

Автор или съавтор на 18 книги, Мариан е една от най-често награждаваните жени в световната индустрия за връзки с обществеността и неин е приносът за популяризиране на термина „метросексуален“. През последните 6 години тя беше старши вицепрезидент "Глобални комуникации" във "Филип Морис Интернешънъл", а от началото на 2024 г. заема позицията на старши вицепрезидент “Корпоративна отговорност”.

Традиционно по това време излизат прогнозите и за годината. Избрахме 6 от тях.


Без съмнение стоим на ръба на пропастта. Живеем в поликризисни времена. Климатични промени. Културни войни. Парализираща поляризация. Информационни войни. Авторитаризъм. Военни конфликти. Икономическа несигурност. Неравенство. Дезинформация. Разделение. Информационни балони. Омраза. А сега с изкуствения интелект бъдещето настъпва толкова бързо, че е невъзможно да осъзнаем какво се случва. Както казва футуристът Рей Курцвайл, с изкуствения интелект бъдещето е „по-близо от близо“.

Едно е сигурно: дори и ако зъбчатите колела на технологиите се въртят в посока, в която ние не искаме да вървим, развитието на изкуствения интелект няма да спре, само защото хиляди учени са написали отворено писмо.

Машинното самообучение не може да бъде спряно. Всъщност никоя иновация не може да бъде спряна. Компаниите се конкурират. Правителствата се конкурират. Хората се конкурират.

За съжаление всички те имат недостатъци. Резултатът е множество варианти на бъдеще, които се движат в различни посоки. Живеем във времена на поливалентно бъдеще и тъй като хората са си хора, индустрията, свързана с откриването на тенденции и съставянето на прогнози, ще се разбие на безброй горящи късчета и ще подпали малки пожари навсякъде. Някои ще са далновидни, други ще са далеч от истината.

Ето и водещите тенденции за 2024 г.:

Поколението Дзен

След десетилетия на ускорено налагане на културата на бясна надпревара, характерна за модерното общество, Поколението Z слага край на това. Сред тенденциите, които помитат това ново поколение са: излежаване в леглото понякога и по цял ден или изключването за цел периоди. (Бел. р. Ако се чудите за какво става дума потърсете в TikTok - Bed Rotting And Carcass Time.)

Всичко това е част от по-широката тенденция на лежерния живот, според която младежите отхвърлят хиперпродуктивността и конкуренцията и избират спокойствието и разтоварването.

Мариан Залцман

"Момичетата охлюви"/ Snail girl (бел. р. обратно на амбициозните си майки, които родиха образа на жената-шефка, тези девойки са бавни и харесват това. Много добре владеят баланса между работа и личен живот.) привнасят тази тенденция на работното място.

Този тип нови служители търсят „работа за мързеливи момичета“ с по-малко отговорности и стрес, също както онези, които практикуват уикенд туризма избягват стръмните пътеки и предпочитат лъкатушещи и бавни разходки сред природата.

За т.нар. дзентусиасти животът е най-хубав, когато е безгрижен.

Тази тенденция е продължение на движението за опростяване на живота от последните десетилетия, но на транквиланти.

2024 г. няма да е подходяща година за инвестиции в нощни заведения или официални костюми.

Инфлуенсъри за пример

През последните години спортисти като Майкъл Фелпс и Симон Байлс говорят открито за проблемите си, свързани с психичното здраве - от тревожност и депресия до мисли за самоубийство. Тъй като са популярни личности техните послания достигат до множество хора по света, това ще има положително въздействие.

Междувременно във фармацевтичната индустрия на световно ниво се появиха нов вид влиятелни лица: т.нар. лидери на дигитално мнение (DOL).

Това са хора, които дават здравни съвети или оказват влияние в политиките в областта на общественото здраве.

Разполагат с експертни познания в медицината и фармацевтиката и са достатъчно популярни в социалните мрежи, за да разпространяват важни и послания. (Бел. р. В България такива са доктор Аспарух Илиев, адвокат Мария Шаркова.)

Мариан Залцман Филип Морис

Завръщането на аналоговия сигнал

От виниловите плочи и фотоапаратите на лента до хартиеното изкуство - аналоговият стил отново е на мода и ще набира все по-голяма популярност.

Хората продължават да се противопоставят на изкуствените неща в живота, които произлизат от екраните.

Залцман дава и пример със списание "INQUE" - чуждестранно списание, което не е достъпно онлайн. Може да се намери само в печатен вариант.

Предоставянето на съдържание - литературно или от друг вид - в ограничени количества за предварително определен период и лишено от дигитално присъствие, добавя истинска стойност в нашия все по-изкуствен и автоматизиран свят, пише Залцман.

Справяне със самотата

Самотата и социалната изолация се превърнаха в криза на обществата по света. В края на миналата година Световната здравна организация (СЗО) обяви самотата за глобален проблем за общественото здраве. (Бел. р. София е сред най-самотните градове не само на Балканския полуостров, но и в Европа. До това заключение достига Европейската комисия, след проведено проучване за качеството на живот в европейските градове за 2023 г. на база проведени повече от 70 000 интервюта в 83 града в ЕС.)

Сега обаче се появяват и ще се появяват все повече предложения за тези проблеми - от назначаването на "министри по самотата" (бел. р. Великобритания и Япония) до лекарски предписания, които не се изчерпват само до медикаменти, а включват разхождане на кучета, уроци по изкуство и доброволчески дейности.

яхта Робърт Уолдингер и най-дългото изследване на земното щастие

Във Великобритания Националната здравна служба (NHS) финансира подобни инициативи в цялата страна. В други страни също се разработват програми за изкуства, култура и природен свят, които да бъдат вкарани в местните здравни системи.

Треньори по радост

Модерните времена изискват модерни мерки. Вече все повече се налагат треньори по самота и тревожност, както и треньори по радост. Това са консултанти, които имат за цел да помогнат на клиентите си да живеят по-щастливо и пълноценно.

Съществуват дори курсове за получаване на сертификати за тази нововъзникваща професия.

Тя обаче може би е малко закъсняла. Проучване на "Оracle" показва, че 45% от хората в световен мащаб през 2022 г., признават че не са изпитвали истинско щастие през последните две години.

Прогонване на биофобията

В ново проучване е потвърдена връзката между психичното здраве и времето, прекарано сред природата. В публикувана неотдавна статия в сп. The Atlantic Хана Сио изследва взаимовръзката между самотата в модерното общество и все по-малкото време, което хората прекарват сред природата. Тя обяснява, че тъй като хората са програмирани да търсят връзка с природата (биофилия), в дигиталната ера недостатъчното време, прекарано навън, може да допринесе за развитието на усещане за отчуждение и дори страх (биофобия) и така да се навлезе в омагьосан кръг.

Един от плюсовете на пандемията бе това, че хората започнаха да излизат повече сред природата и да не стоят затворени по домовете си.През 2024 г. може да се очаква все повече училища, държавни институции и общности да стимулират хората да излизат навън и популярността на програмите за създаване на обществени градини, приключенския туризъм само за жени и т.нар. туризъм на открито, включително къмпингуване, планински туризъм и велотурове, да нарасне.

Удар за автомобилната култура

Откакто през 30-те години на миналия век автомобилите започват масово да се продават, градовете по целия свят са пренастроени така, че да им осигуряват предимство пред останалите средства за транспорт.

Градските жители плащат особено висока цена за стреса и лошото качество на въздуха в резултат на задръстванията, по-високите данъци за финансиране на безкрайни ремонти на пътища, постоянните заплахи за безопасността на пешеходците и изискванията за парко места, които понякога възпрепятстват изграждането на достъпни жилища.

Това обаче повече няма да е така. Вълната се обръща и градове като Париж, Осло, Делхи и Сан Франциско предприемат мерки, за да върнат хората, а не колите, в центъра на градското планиране.

Очакват се ограничения за по-ниска скорост, много повече пешеходни зони и зони за живеене без автомобили, както и места за паркиране наред с непрекъснат ръст на алтернативните видове транспорт, включително електронните велосипеди.


Материалът се публикува с подкрепата на “Филип Морис България”.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024