Какво е общото между Чулапо, Лейди Гага и шотландските овчари

Този март в големите градове в България се появяваха мистериозни червени врати на различни локации - тийзър активация, на която хора от всички възрасти обръщаха внимание, но донякъде изглеждаше насочена към поколението Z. Заради QR-кодовете и фотогеничния - instagramable - характер на вратите.

Мистерията вече е разкрита и носи името Madrí Excepcional.

Тъкмо да завъртим очи скептично, но тогава видяхме капачката на бутилката, а после Чулапо - мъжа от етикета на бирата, и си казахме „този господин определено е наш човек".

Общото между Чулапо и капачката е, че носят хаундстут или, както баба ви би казала, „пепит“ - една от най-разпознаваемите и емблематични шарки в модата.

Много преди Риана, Лейди Гага и Бийонсе, пепит носят шотландските овчари. Според Джон Телфър Дънбар (автор на книгата „Костюмът на Шотландия“) шарката има ефект на камуфлаж, тъй като от разстояние дизайнът ѝ се смесва с гледките от шотландските низини.

Трябва да мине много време, докато пепитът си пробие път и към висшето общество. През 30-те години на миналия век моделът е адаптиран от богатите, за да разнообразят стила си. През 1950 г. той става любим на Кристиан Диор. Дизайнерът обича символиката на шарката толкова много, че опаковката на първия му аромат Miss Dior е с нея.

Макар и във вариация на шотландско каре, мъжът от етикета на Madrí Excepcional си е чист испанец. Просто с повече стил, каквито между другото са и хората от Мадрид.

Името Чулапо и червените врати не са случайни. Всички пътища водят към Мадрид.

Разбираме, че вдъхновението на екипа зад Madrí са именно испанската столица и нейните местни жители. Още от 19 век "чулапо" се наричат хората на модерен Мадрид . По-специално тези, които са се гордеели със своя град и са били известни с живия си, изтънчен стил на обличане и дръзко отношение.

Тази страст е въплатена и в Чулапо от бутилките и кеновете на Madrí. Колкото до името, така се произнася Мадрид от местните.

Историята

Бирата Madrí Excepcional е създадена през 2020 г., като за първи път излиза на пазара във Великобритания под шапката на Molson Coors.

Пивоварната, с която брандът си сътрудничи, се нарича La Sagra и е основана от Карлос Гарсия - първо поколение пивовар, роден в Мадрид. Той прави La Sagra през 2011 г. в района Толедо, който е известен като историческа пресечена точка на 3 различни култури в Мадрид.

La Sagra няма стотици години пивоварна история, нито дълга семейна традиция в правенето на бира. Тя обаче обединява дългогодишно пивоварно наследство с иновативни технологии.

Когато Madrí излиза на британския пазар, пускането ѝ става най-успешното в ресторантьорската индустрия за последните 16 години, по данни на CGA.

Вкусът на Madrí

На пръв поглед Madrí Excepcional е светъл лагер, но с доста по-силен вкус.

В аромата на бирата се долавя нотка на карамел и сладък малц. Вкусът сам по себе си е добре балансиран от горчивината на хмела и леките нотки на бисквита и мая.

Madrí и Чулапо са особено фотогенични както за още едно Instagram стори, така и за Instagram предизвикателство с капачките - просто все още не е попаднала в ръцете на някой, който би направил първия вайръл видеоклип с тях.

Madrí Excepcional вече е в магазинната мрежа в страната, така че ако искате да си измайсторите хаундстут бижу с капачките, да я снимате или просто да я опитате, Чулапо е насреща.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024