Какво е Октоберфест - и защо всъщност е през септември Снимка: © Getty

Всяка година милиони празнуващи се спускат към една осеяна с палатки поляна в Мюнхен, за да отпразнуват заедно любовта на отдавнашни баварски кралски особи на празник, известен като Октоберфест.

Шегичка. В наши дни, разбира се, хората се тълпят на Октоберфест в Мюнхен с надеждата да изпият литри бира, да се насладят на немските деликатеси като братвурст и гигантски геврек и да покажат най-добрите си корсажи (за жените), и най-яките бричове (за мъжете).

Ежегодното събитие, което се провежда в Германия, е най-големият фолклорен фестивал в света, а също и най-големият фестивал на бирата, като празнуващите консумират приблизително 6 милиона литра бира всяка година.

В шатрите на Октоберфест можете да се налеете с бира до пръсвне, да танцувате на немска народна музика и дори да отидете на карнавални разходки.

Знаете ли обаче, че 16-дневният фестивал обаче всъщност се провежда предимно през септември? Защо е така - и защо празнуваме Октоберфест на първо място?

Ето какво трябва да знаете:

Кога е първият Октоберфест?

Първият Октоберфест всъщност се провежда през октомври - на 17 октомври 1810 г., в чест на сватбата на баварския престолонаследник Лудвиг и принцеса Тереза ​​от Саксония-Хилдбургхаузен. Легендата разказва, че член на националната гвардия е блеснал с идеята за фестивал за обикновените хора, но през годините редица изследователи хвърлят съмненията си върху тези твърдения.

Това, което знаем е, че по онова време Бавария е чисто ново кралство: след години като електорат на Свещената Римска империя, германската държава наскоро е издигната в резултат на съюза на крал Максимилиан I с Наполеон.

В допълнение към празнуването на брака на сина му, фестивалът, проведен в столицата, е също така възможност за насърчаване и демонстриране на новооткритото чувство на национална гордост.

Първият Октоберфест е бил нещо като седмица на игрите, фокусирани най-вече върху конните надбягвания: особено обичана традиция в Мюнхен тогава. Въпреки че повечето от характерните на съвременния Октоберфест неща все още не са били част от събитието (отстъпките за бира започват през 1815 г.) - той се смята за значителен успех. Поляната, на която се провежда (и все още се провежда днес), оттогава е наречена "Терезиенвизе" в чест на булката.

Какво се случва с фестивала по-нататък?

Бързо става ясно, че баварците искат още от същото. Но без кралска сватба, която да плати сметката, някой друг трябвa да поеме планирането на събитието. На следващата година се намеси Баварската селскостопанска асоциация - местен играч във време, в което селското стопанство управлява Бавария.

В допълнение към надбягванията, те провеждат пазари за добитък и изложби на наградени животни.

След 1819 г. обаче Мюнхен поема управлението и през десетилетията започва да се оформя модерният Октоберфест: въртележки, виенски колела и печене на пиле.

Докато официалният Октоберфест все още се провежда на същата поляна в Мюнхен, сега има събития в рамките на фестивала, които се провеждат в цялата страна като празник на германското наследство.

А какво да кажем за бирата?

Е, бирата доста бързо се превръща в неотдена част от празненствата. През 1835 г. историкът Джефри Гааб пише, че празнуващите са изпили 250 000 литра бира, а през 1895 г. пивоварните започват да строят временни бирени зали за настаняване на посетители.

Защо през септември?

Отговорът е прост: времето. Още през 1828 г. посетителите на фестивала започват да се оплакват от октомврийския дъжд в Бавария, пише Моузес Волф в своя справочник за Октоберфест „Запознай се с мен в Мюнхен“. Те настояват да преместят празникът да се премсти във време от годината с по-гостоприемен климат - предимно неуспешно, тъй като градът не желае да наруши сезона на прибиране на реколтата.

До 1890 г. обаче градските власти започват да се съобразяват с тези изисквания, като от време на време местят датата - и до 1905 г. изглежда, че фестивалът официално е определен за края на септември.

Днес, той почти винаги завършва първата неделя на октомври.

Как се празнува Октоберфест сега?

През годините Октоберфест е бил отменян само 26 пъти, за Наполеоновите войни през 1813 г., заради различни епидемии от холера, заради двете световни войни и наскоро заради пандемията от COVID.

Днешният Октоберфест изглежда доста по-различно от празненствата от началото на 19 век.

От една страна, конните надбягвания вече не са част от събитието, освен в юбилейни години в чест на произхода му. Количеството консумирана бира на Октоберфест също е нараснало значително заедно с броя на посетителите.

Октоберфест вече е глобален феномен. Той е посещаван не само от отделни посетители от цял ​​свят, които пият бира в традиционни немски костюми, но вече и цели общности по света организират свои собствени празненства на Октоберфест.

Те може и да не помнят баварските кралски особи, които са вдъхновили събитието, но със сигурност вдигат по някой и друг бирен тост за тяхно здраве.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024