Какво е "skiplagging" - хакът за по-евтини пътувания, който ядоса авиокомпаниите Снимка: © Unsplash

Пътуването до желани далечни дестинации невинаги е лесно и евтино, но социалните мрежи родиха нова хитрина, с която все повече пътуващи спестяват разходи, като просто "пропуснат престоя".

Стратегията е известна с термина skiplagging (в превод: пропусни престоя) и работи по следния начин: пътниците резервират самолетен билет за дълъг полет с прекачване, градът на междинното кацане обаче е всъщност планираната от тях дестинация и впоследствие те се отказват да довършат целия планиран курс на пътуването.

Оказва се, че така те могат да спестят пари до стотици долари. Причината, поради която толкова много хора използват този хак, е, че за някои дестинации е по-евтино да се резервира полет с междинно кацане, отколкото директен такъв.

Британският вестник "Independent" дава пример. Директен полет от Ню Йорк до Орландо може да струва около 250 долара, но много по-изгодно е, ако се запази пътуване от Ню Йорк до Далас с междинно кацане в Орландо - тази тарифа струва само 130 долара. Така, когато пътникът пристигне в Орландо той просто ще остане там.

Всъщност трендът придобива все по-голяма популярност, като дори вече се предлага като туристическа услуга. Специален сайт, посветен на т.нар. skiplagging, дава оферти на своите клиенти за "пропуски в ценообразуването на самолетните билети" и им помага да спестят.

Подобни предложения обаче се отнасят за конкретни дестинации и изискват изключително голяма подготовка и проучване. Въпреки че тази стратегия изглежда от голяма полза за финансите на пътуващите, авиокомпаниите я ненавиждат и изобщо не са доволни.

В меморандум до служителите си от януари 2021 г. авиокомпанията American Airlines обяви, че се бори с тази практика и въвежда нови инструменти, с които да сигнализира на агенциите за потенциални резервации тип skiplagging.

"Винаги сме били против този тип практики за резервации", казва тогава компанията.

През 2014 г. United Airlines и уебсайтът за пътувания Orbitz завеждат дори дело срещу главния изпълнителен директор на специализирания сайт за skiplagging оферти. Те го обвиняват в "нелоялна конкуренция" и "измамно поведение", като твърдят, че заради услугите му двете компании са пропуснали приходи от близо 75 хил. долара. Делото е заведено в Илинойс, но е отхвърлено, тъй като съдът е извън компетентността на съда там.

Някои предприемат и по-драстични мерки. Преди години Lufthansa съди пътник, който не се е качил на последния етап от пътуването си, за който е имал изваден билет. Използвайки стратегията за "skiplagging", пътникът си купил двупосочен билет за бизнес класа от Осло през Франкфурт до Сиатъл за около 600 британски паунда, но така и не достига крайната си точка.

Немската авиокомпания твърди, че в този случай пътуването е трябвало да струва на клиента 2769 британски паунда и поиска от него да заплати разликата между тази цена и платения от него билет. Съдебното дело обаче беше решено в полза на пътника.

Макар че хакът изглежда като лесен начин за по-бюджетно пътуване, той крие много рискове, тъй като през последните години авиокомпаниите са ограничили тази практика. NerdWallet съобщава, че пътуващите по този начин могат да бъдат изправени пред последствия, като например да изгубят точки за лоялни клиенти или да бъдат накарани да платят последния етап от пътуването си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Футбол и политика в стил "Орбан": "Газпром" преговаря да е спонсор на "Ференцварош"

Сделката не е официално обявена, но според унгарски медии е в напреднал етап

13:22 - 23.04.2024
Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024