Кои са филмите и сериалите, с които българите прекарват свободното си време?

Ако съдим по заглавията, които попадат в Топ 20 в EON Видеотека, изборът покрива всички жанрове по вкуса на едно семейство - от анимациите за децата до тежките екшъни с Джейсън Стейтъм за по-големите.

Данните от ТВ платформата на Vivacom за гледаемостта от 1 февруари до 16 април показват интересни тенденции.

Желанието на зрителите да гледат български филми и сериали съвсем не е изчезнало - напротив.

В Топ 20 за периода влизат много родни заглавия от собствения каталог на Vivacom – Arena Play.

Сред тях е сериалът "Дяволското гърло" с Теодора Духовникова и Владо Карамазов в ролите на разузнавач и полицай, които заедно разкриват серия от свързани престъпления в Смолян.

Историческият "Дякон Левски" на режисьора Максим Генчев провокира доста полярни мнения при появата си през 2015 г., но девет години по-късно продължава да е сред най-търсените заглавия във видеотеката. Годишнината от смъртта на Апостола и националният празник Трети март съвпаднаха с периода на засичане на данните, което може да обясни и интереса на зрителите към филма.

Топ 20 включва и още едно заглавие с българска "следа" - криминалният екшън "Черен лотос", заснет в Нидерландия, но под режисурата на Тодор Чапкънов.

Криминалната драма „Комбина“ от 1982 г. с големия актьор Иван Иванов също е сред фаворитите в ЕON Видеотека.

Детските и семейните филми обаче са гледани повече от всеки друг жанр в ТВ платформата.

Тук заглавията включват холивудски блокбъстъри като "Angry Birds"(HBO On Demand) или "Бебе бос"(HBO On Demand), но и две руски анимации - "Снежната кралица и принцесата 5"(Arena Play) и „Тайният свят на Финик“ (Arena Play).

В списъка с най-гледани филми за деца се включват още "Мармадюк", "100% вълк", както и "Червената обувчица и седемте джуджета" (Arena Play).

Епосът на Дени Вилньов "Дюн" e вторият най-гледан филм в топ 20 на видеотеката, и е най-търсеното заглавие при феновете на HBO On Demand.

Първата част от адаптацията на Вилньов по романа на Франк Хърбърт е събрала голям интерес около премиерата на продължението "Дюн:Част 2", което излезе по кината през март. След няколко месеца ще можем да видим и сериала за ордена Бин Джезърит, който се готви да излезе през есента.

Филмите за супергерои и анимациите са това, което зрителите най-често гледат от HBO On Demand - в тази група влизат "Аквамен и изгубеното кралство" с Джейсън Момоа и комиксовият "Спайдър-мен: През Спайди-вселената".

Джейсън Стейтъм и Дензъл Уошингтън са звездите, които "раздават шамарите" в класацията на EON Видеотека. "Жокерът" в Arena Play e четвъртият най-гледан филм в списъка, а "Закрилникът 3: Последна част" в HBO On Demand го следва по зрителски интерес в жанра "Екшън".

Ако филмовите заглавия доминират в топ 20, то криминални сюжети и адаптациите по класически романи са водещите при най-гледаните сериали.

Сред най-гледаните поредици са "Агата Кристи: Да се убива е лесно" в Pickbox NOW и най-новата версия на "Том Джоунс" по романа на Чарлз Дикенс с Хана Уадингам и Джеймс Флийт в Epic Drama On Demand.

"Северният бряг" (Pickbox NOW), който е номер 19 в класацията, също заслужава да се види като микс между семейна драма, политически трилър и крими, чието действие се развива в Австралия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Полицията в Пловдив издирва шофьорка, блъснала ученичка и избягала

Шофьорката казала на детето да не споделя с никого за катастрофата

20:35 - 21.10.2024
Важно днес

Молдова каза "да" на членството към ЕС след обрат от чужбина в последния момент

При 99,9% обработени протоколи мнозинството молдовци подкрепят членството към ЕС

18:45 - 21.10.2024
Живот

И други знаменитости са замесени в дело срещу "Пъф Деди" за изнасилване на дете

Един от исковете твърди, че рапърът е изнасилил 13-годишно момиче заедно с известен мъж, а популярна жена е наблюдавала

17:50 - 21.10.2024
Кино и сериали

„Бийтълджус Бийтълджус“ е част от А1 Видеотека

Американският игрален филм е продължение на култовата история за семейство Дийтс и пакостливия призрак Бийтълджус, с чиято лудост никой не може да се справи.

16:28 - 21.10.2024
Текстове от партньори

tbi bank добави регулярно захранване към гъвкавата спестовна сметка “Касичка”

Всеки може да създаде до пет „Касички“ за различни спестовни цели, да ги озаглави както пожелае и да зададе крайна цел (дата и нужна сума)

16:02 - 21.10.2024
Важно днес

И Франция връща граничния контрол

Страната е информирала ЕК, че от 1 ноември 2024 г. до края на април 2025 г. ще възстанови проверките по всички свои граници

15:56 - 21.10.2024