Снимка: © Getty Images

Не можеш да управляваш нещо, което не можеш да измериш - това правило се отнася и за Covid-кризата. 

При това положение Израел е държавата, която би трябвало да разбира най-добре как се управлява коронавирусната пандемия. Няма друга страна по света, която да разполага с по-подробна, надеждна и публично достъпна статистика за разпространението на болестта и ваксинационната програма. 

Оттам дойдоха първите положителни данни за ефективността и безопасността на иРНК-ваксините на Pfizer/BioNTech през пролетта. Оттам обаче идват и първите предупреждения, че защитната сила има ограничения, като с времето намалява при най-възрастните хора. 

Мнозина скептици дават Израел като пример за "провал" на надеждите за постигане на колективен имунитет чрез масова ваксинация. Данните обаче съвсем не очертават отчайващата картина, която някои се опитват да внушат.  

Вярно е, че 9-милионен Израел беше лидер по брой на ваксинациите през пролетта, което даде възможност на правителството да вдигне локдауна във времето, в което САЩ и ЕС още се мъчеха да ускорят доставките на дози.

Само в първите три месеца на годината в страната бяха имунизирани близо 5 млн. души. 

Това, което се промени от май 2021 г. до септември 2021 г., е, че кампанията стагнира.

Част от хората приеха, че опасността за рисковите групи е отминала и че ваксина няма да им трябва. 

Tочно тогава дойде вълната на "Делта"-варианта, a към края на август и началото на септември броят на новите случаи достигна до средно 8000-9000 на ден. Здравните власти започнаха да засичат данни за това, че заразяването с този вариант на SARS-Cov2 вече засяга и немалко от напълно имунизираните граждани. 

Онези, които правят преки сравнения с България заради размера на населението, би трябвало да знаят, че капацитетът за тестване на Израел е в пъти по-висок от българския. 

През последните седмици в Израел се правят средно по около 135 000 теста на ден. В България те са около 22-24 000. Процентът на позитивните проби е относително сходен, но базата, сред която се откриват заразените, е значително по-мащабна в Израел, отколкото в България. 

Дори в пика на третата вълна при многократно по-високо отчитане на нови положителни проби в Израел, смъртните случаи там са по-малко, отколкто в България. 

За цялата 2021 г. са установени 3965 смъртни случая от Covid-19 в Израел. За същия период в България бяха изгубени над 11 000 пациенти с коронавирусна инфекция (без да включваме починалите заразени хора, които не са попаднали в официалната статистика, но се виждат по данните за извънредната смъртност на НСИ).

Съотношението на новите позитивни случаи сред пациентите над 60 г. спрямо по-младите в Израел е близо 1:10. Според данни на здравното министерство, половината от дневния брой положителни проби на 9 септември са били сред деца в училищна възраст (учебната година в страната започва на 1 септември).  

Делът на неваксинираните стари хора, които се заразяват, е доста по-нисък спрямо ваксинираните, тъй като имунизационното покритие с поне 2 дози е над 85% в цялата възрастова група 60+. Възрастните хора в Израел бяха приоритет при имунизационната им кампания.

Най-новите данни от изследванията все пак показват, че тежкото протичане и смъртността създават опасност и при ваксинираните хора над 65-годишна възраст. Рискът се увеличава с отдалечаването от момента на поставяне на ваксините.

Това накара здравните власти да предприемат спешен ход - масова програма за поставянето на бустерна ваксина. От 1 юли досега 2,8 милиона души вече са получили третата си доза в Израел.

За сравнение с България - за 9 месеца у нас са сложени общо 2,4 млн. дози (първа и втора), а изцяло ваксинираното население е малко над 1,2 млн. души. 

Данните от Израел показват, че макар неваксинираните хора над 60 г. да са малък дял от дневните позитивни проби, те прекарват болестта по-тежко и броят на сериозно заболелите сред тях става все по-висок

И обратното, ваксините при хората под 60-годишна възраст показват очаквания резултат, независимо от понижаващата се ефикасност спрямо "делта".

Броят на по-младите неваксинирани пациенти в тежко състояние е почти 4 пъти по-висок от броя на тези, които вече са имунизирани. 

Израел вече отминава върха на третата вълна от Covid-пандемията с надеждата, че разпространението на вируса започва да отслабва (базовото репродуктивно число вече е под 1).  Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед