Снимка: © Getty Images

"Моментът е критично важен, надпреварваме се с пандемията". С тези думи здравният министър на Израел Ницан Хоровиц поставя началото на новата кампания за имунизиране срещу Covid-19 в страната - поставянето на трета доза от иРНК-ваксините за подсилване на имунитета срещу инфекциозното заболяване.

Израел е първата държава, която официално предлага бустерна доза на населението си, като гражданите над 50-годишна възраст вече имат право да се включат в програмата.

Правителството има основание да действа със спешни мерки. Израел е сред световните лидери по обхват на имунизираното население - 78% от гражданите над 12-годишна възраст вече са напълно ваксинирани, повечето от тях са ползвали препарата на Pfizer/BioNTech.

В момента обаче страната регистрира ново увеличение на броя на новите дневни случаи на коронавирусна инфекция. На 16 август са отчетени 8698 новозаразени, което е най-високото ниво от началото на февруари досега. Броят на пациентите, които се лекуват в болница, също нараства постепенно от месец юли насам.

Брой на новозаразените на дневна база - сравнение между България и Израел между 1 януари и 18 август 2021

Случващото се на фона на масовата ранна имунизационна кампания в Израел се наблюдава от множество учени по цял свят.

Данните потвърждават хипотезите, че Делта-вариантът на SARS-Cov2 би могъл да пробие защитата на ваксините, но рискът от тежко протичане на болестта или смърт заради Covid-19 засега е много по-висок при неимунизираните хора, особено при най-възрастните.

Според данни на здравното министерство от последната седмица - пациентите със сериозно протичане на заболяването са най-висок дял от съответната група при неваксинираните израелци над 60 г. (171,5 на 100 000). При ваксинираните възрастни хора този дял е 20,7 на 100 000, а при пенсионерите с непълен имунизационен курс - 45,2 на 100 000.

В момента обаче се вижда ръст и при напълно имунизираните, и при неимунизираните, които се лекуват заради сериозни усложнения от Covid-19 в Израел.

С население от малко над 9 млн. души и с много добре структурирана система на здравеопазване Израел дава възможност на всички държави да "сверяват часовниците" в управлението на Covid-пандемията. Здравните служби предоставят много подробна и надеждна информация за действието на ваксините в реални условия, пише сп. "Science".

Брой на починалите пациенти с Covid-19 на седмична база - сравнение между България и Израел между 1 януари и 18 август 2021. Съпоставката на двете таблици показва, че макар в България да са отчетени официално значително по-малък брой инфекции в пиковите моменти, смъртността от пандемията е в пъти по-висока от тази в Израел.

Първите признаци за предполагаемо намаляване на имунната сила на ваксините започват да се проявяват сред онези граждани на Израел, които са се ваксинирали в първите месеци на кампанията - според предварителните данни в изследване от лекаря Тал Паталон и изследователския център на Здравната служба на Макаби.

Докладът показва, че защитата срещу инфекция със SARS-Cov2 през юни-юли спада пропорционално на продължителността на периода, който е изминал от имунизацията насам.

Изследваните хора, които са се имунизирали още през януари 2021 г., имат 2,26 пъти по-висок риск от заразяване в сравнение с хората, които са се имунизирали през април 2021.

Едно от възможните обяснения за този феномен е, че първите големи групи от граждани, подлежащи на имунизиране в Израел, бяха най-възрастните хора, при които имунната система е по-слаба от масовото население.

Първият случай на Делта-варианта е засечен в Израел в началото на месец април. Няколко седмици по-късно започва и нова вълна на масово разпространение на заразата. Все още не е сигурно каква част от новите заболявания се дължат на отслабваща имунна защита на ваксините и каква част - на способността на Делта да се разпространява много по-бързо в сравнение с по-ранните варианти.

Тези данни са причината, поради която Израел бърза да се презастрахова срещу евентуално повторение на кризата.

На 30 юли страната започна да поставя бустерни дози от ваксините на хората над 60 г., а от 13 август разшири обхвата на кампанията, включвайки и тези межуд 50 и 59 г.

Към 16 август 1 милион граждани на Израел вече са имунизирани и с трета доза, според данни на Министерството на здравеопазването.

Предварителни данни на здравните служби са показали, че хората над 60 г. с трета ваксинационна доза са наполовина по-малко застрашени от хоспитализация в сравнение с връстниците си, които имат 2 дози.

88% от извадка с 4500 души, получили бустерни ваксинации, казват, че не са изпитали странични ефекти или ако са имали такива, те не са били по-неприятни от тези след получаването на втората доза.

Решението на правителството предизвика критики от страна на СЗО, тъй като голяма част от населението на държавите в развиващия се свят все още няма никакъв достъп до ваксини.

Според Science - научните изследвания дават основания да се смята, че бустерните дози може да бъдат от голяма полза заради бързото повишаване на антителата, които са необходими за защита против инфекция.

Сами по себе си те няма да са достатъчни, за да предотвратят вълната на разпространение на Делта-варианта, но ще спечелят още малко време на болничната система.

Най-важното занапред е да се ваксинират колкото може повече от хората, които нямат никакъв имунитет срещу Covid-19, а междувременно част от мерките за социална дистанция да се възстановят, казва Двир Аран, изследовател по биомедицина в Израелския институт по технологиите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

21 офиса на Еконт в страната ще работят и в неделните дни

В рамките на 24 часа, всеки потребител на Еконт в районите на тези 21 офиса, ще има възможност да вземе пратката си.

Дагестан отказва на Кремъл да изпраща мъжете си като пушечно месо в Украйна

Втори ден на протести в Махачкала срещу войната

Kaufland изгради парк с над 300 нови дървета в кв. „Горубляне“

Избрани са видове, които пречистват повече въздуха

Урсула фон дер Лайен идва в България за откриването на интерконектора с Гърция

Това е второто посещение в България на председателя на ЕК за тази година

Русия изпрати въоръжена охрана на границата с Грузия заради бягащите резервисти

Почти 5000 автомобила чакат на пункта "Верхний Ларс", за да напуснат Русия

Шофьорът, предизвикал катастрофата на Околовръстното, е бил дрогиран и пиян

В кръвта на 39-годишния шофьор са открити кокаин и 1,7 промила алкохол

32-годишната жена на Берлускони стана депутат от Сицилия, без да e стъпвала на острова

Коя е Марта Фашина - най-новата любов на Силвио Берлускони и депутат от "Forza Italia"

Риана ще е звездата на музикалното шоу за Супербоул през 2023 г.

Поп иконата Риана ще е част от музикалното шоу на най-гледаното телевизионно събитие в САЩ