Какво ново идва с iOS 17? Снимка: © Грег Джосвиак / Twitter

Новата версия на операционната система на iPhone* вече е тук и притежателите на телефони от Apple могат да актуализират устройствата си. С iOS17. идва набор от нови функции.

Apple за първи път представи iOS17 в началото на юни на ежегодната си световна конференция за разработчиците. Въ зможно е мнозина да са пропуснали някои от подробностите, тъй като в същия ден технологичният гигант демонстрира и дългоочакваните си устройства със смесена реалност Vision Pro.

Актуализацията към новата операционна система от следващо поколение става лесно от менюто на телефона - Settings > General > Software Update.

Някои хора изчакват да излезе втората версия (вероятно през следващите седмици) - от страх, че в първия вариант може да има неизчистени грешки.

Ето някои от най-новите функции, които пристигат с iOS17.

Гласова поща на живо и видео съобщения FaceTime

Една от най-нашумелите нови функции, наречена Гласова поща на живо (Live Voicemail), транскрибира съобщението на обаждащия се в реално време. Човек решава дали да игнорира обаждането или да го приеме, докато другият човек все още е на линия и говорът му се превръща в текст.

Позвъняванията от непознати номера например ще отиват директно към гласовата поща на живо, ако е включена настройката „Заглушаване на неизвестни обаждащи се“.

FaceTime вече ще дава възможност на хората да оставят видео съобщения, ако желаният събеседник не приеме видео разговор.

С iOS17 разговорите с Facetime ще станат по-изразителни – с реакции като сърца, балони, фойерверки и други ефекти, които могат да се активират чрез прости жестове.

„Хей, Siri“, без „Хей“

Друга актуализация, която може да изисква малко време за свикване, е да кажете само „Siri“, за да активирате гласовия асистент на Apple.

Отпадането на „Хей“ от фразата за повикване на Siri има за цел направи призоваването на помощника по-естествено. Освен това Siri ще може да обработва по-добре последователни заявки.

Например, вместо да питате: „Хей, Siri, колко е висок Шакил О’Нийл?“ и „Хей, Siri, на колко години е Шакил О’Нийл?“, ще можете да разберете със „Siri, колко висок е Шакил О’Нийл?“, последвано от ,,А на колко години е?"

Функцията NameDrop - споделянето на информация за контакт е по-лесно от всякога

Новата функция NameDrop в iOS17 улеснява значително обмена на информация за контакт с нов познат. Притежателите на iPhone просто могат да доближат устройствата, както биха направили при споделянето на файл чрез AirDrop, за да споделят имена и снимка за контакт.

Частта със снимките е и част от актуализацията на т.нар. Contact Poster - друга нова функция, от която собствениците на iPhone се вълнуват. Тя им позволява да проектират персонализирано изображение, което да се показва при извършване на разговори. Настоящата актуализация позволява на хората да избират своя собствена снимка за идентификация на обаждащия.

Тези, които все пак не искат тяхната снимка да се вижда, ще могат да персонализират информацията си чрез използване на мемоджи (персонализираните емоджита на iOS).

Значително подобрение на autocorrect-а

Autocorrect също получава цялостно обновление. Това става чрез „най-съвременен езиков модел за машинно обучение на устройството за предсказване на думи“, както казват от Apple.

Освеженият дизайн трябва да поддържа по-добре писането и да предлага корекции на ниво изречение, които да могат да коригират повече видове граматически грешки. Собствениците на iPhone вече ще виждат препоръки за предсказуем текст, докато пишат. Това прави ,,добавянето на цели думи или завършването на изречения толкова лесно, колкото докосването на интервала".

Новата клавиатура на iOS също така обещава да научи вашите навици с течение на времето - ще коригира думи, които често грешите, и ще се научи да оставя тези, които умишлено сте въвели.

Тези актуализации вероятно са далеч от българския език, но със сигурност звучат привлекателно. Мнозина, които общуват на английски, могат да се възползват от подобренията.

Нов StandBy режим, приложение Journal и много други

StandBy е нов режим на цял екран. Той превръща iPhone-а в стойка с видима информация, предназначена да се гледа от разстояние, когато смартфонът е далеч или се зарежда. Например, когато оставите устройството на нощното шкафче или на бюрото, можете да персонализирате дисплея с часовник, любими снимки или най-използваните widgets.

По-късно тази година се очаква и новото приложение Journal ("Дневник). Приложението ще бъде криптирано - така че дори служителите на Apple да нямат достъп до всекидневните записки.

Други актуализации включват споделен геймплей чрез допирането на телефоните, споделяне на конкретни пароли чрез работни и лични контакти, намиране на рецепта от снимка на дадено ястие и още.

Всички нови функции, идващи с iOS 17, може да видите тук.


* Актуализацията важи за моделите iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max, iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max, iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max, iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone SE (второ поколение).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024