Apple пуска новата версия на операционната система iOS за своя iPhone в понеделник. С iOS 18 идват подобрения, както и нови функции.

Новата версия ще добави опции за персонализиране на началния екран, контролния център и екрана при заключване, както и възможност за насрочване на съобщения.

Сред новите допълнения обаче не е Apple Intelligence - инструментите с изкуствен интелект на Apple. Те ще бъдат пуснати на по-късен етап в друг ъпдейт.

Какви са новите функции с iOS 18?

Apple най-накрая ще позволи на потребителите си да могат да поставят и подреждат иконите на приложенията си по собствен начин. Те вече могат да се уголемяват и да се оцветяват в съответствие с тъмния режим или в друг цвят, избран от потребителя. Иконите могат да бъдат поставяни навсякъде по началния екран, включително в дъното или отстрани.

Контролният център също е преработен и позволява да се добавя голям набор от бързи настройки с допълнителни страници. Например страница с настройки, посветени само на музиката, която слушате на устройството, или настройки за управлението на вашия смарт дом.

Бързите контроли на екрана при заключване също вече ще могат да се променят съгласно предпочитанията на потребителя.

Приложението "Снимки" ще бъде преобразено, за да се улесни управлението на големи албуми от изображения и да се избегне показването на нежелано от потребителя съдържание, като например скрийншоти. То ще бъде и с нов дизайн. Направени са подобрения в това автоматично да създава колекции от снимки въз основа на определени теми - например пътувания, конкретни хора или домашни любимци.

Съобщенията също ще бъдат по-персонализирани. Вече има възможност за насрочване на съобщение за публикуване на конкретна дата, както и добавяне на анимирани текстови ефекти в iMessage.

Приложението "Бележки" (Notes App) вече може да записва аудио и да създава транскрипции в реално време, които могат да бъдат търсени или комбинирани с други документи. То вече може да решава и математически изчисления.

В Apple Maps потребителите ще могат да запазват топографски карти офлайн и да създаваш персонализирани маршрути за разходки и преходи.

Апликацията за имейлите организира електронната поща в категории като например "Транзакции", "Актуализации и "Промоции". Това сортиране цели да помогне на хората да се съсредоточат върху по-важните съобщения и да управляват по-ефективно входящата си поща.

В "Настройки" вече ще се показва известие, ако устройството се зарежда с по-бавно зарядно.

Конкретни приложения ще могат да се заключват, така че при отварянето им да се изисква Face ID или Touch ID.

Всички нови фунцкии можете да видите тук.

Къде е Apple Intelligence?

Функциите с изкуствен интелект на Apple, които бяха представени за първи път през юни, ще се появят, но в в бета-форма и само на английски език в САЩ. Новите възможности включват помощ при писане, резюмиране и редактиране на текстове или дори снимки на базата на изкуствен интелект.

Други функции, включително апликацията за генериране на изображения Image Playground и генерирането на емотикони с AI се очакват в друг ъпдейт преди края на годината. Доакто други ще бъдат въведени чак през 2025 г.

Кои устройства ще получат iOS 18?

Всички смартфони на Apple от iPhone XS от 2018 г. или по-нови могат да инсталират iOS 18. Това включва следните модели:

  • всички модели от най-новата серия на iPhone 16
  • iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max,
  • iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max,
  • iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max,
  • iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max,
  • iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max,
  • iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone SE (второ поколение или по-ново)

Как мога да го изтегля?

Актуализацията ще бъде достъпна за потребители в понеделник, като от Apple не са предоставили точен час за пускането ѝ. Когато тя е налична потребителите могат да последват следните стъпки за изпълнение:

  • Отворете приложението Settings в iPhone, след което отидете на General > Software Update.
  • Изберете Инсталиране, ако е налично, за да изтеглите ъпдейта

Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024