Премиерът Бойко Борисов се появи изненадващо на брифинга на Националния оперативен щаб, по време на който контраатакува президента Румен Радев по повод датата на парламентарните избори и обвързването му с ДПС и Делян Пеевски. 

"Когато държавният глава говори, не мога да ги подмина. На 7 декември 2020 г. той (Румен Радев, б.р.) определя дата за избори 28 март. Същото нещо в "Седмицата" на Дарик го повтаря на 19 декември. Към тази дата имаме в болниците 7000 души (болни от Covid-19, б.р.), на 19 декември - 6500 души, днес имаме 4262 души. След като два пъти е споменал 28 март, той обяснява, че всички трябва да са готови за избори, колкото може по-бързо, ние се готвим за тогава. Много нечистоплътно е да искаш медицинските лица да дадат прогноза. И за времето на 28 март не може да се даде прогноза - сняг, слънце, дъжд. Май месец може и на открито да се направят секции, но ние се подготвяме за март", каза Борисов. 

От няколко дни Румен Радев води консултации, след които предстои официално да издаде указ за датата, на която ще се проведе гласуването за нови народни представители. Първата серия от разговори бяха със здравния министър Костадин Ангелов и с Ангел Кунчев, които няколко пъти посочиха пред Радев, че не могат да бъдат сигурни дали пандемията ще бъде под контрол в края на март, но че готвят протоколи за осигуряване на правото на глас на всеки избирател - вкл. карантинирани лица. 

След упреци от страна на Борисов, че Радев "търси оправдание" да отложи изборите за по-късен етап, в сряда президентът обяви, че прави консултациите заради начина на провеждането на гласуването, а не заради датата на провеждането им. 

В изявлението си на 6 януари той нарече Борисов "доверено лице на турския президент Ердоган" и коментира отказа на ДПС да го подкрепи на президентските избори като следствие от това, че "Борисов и Пеевски са ортаци в бизнеса и политиката". 

"Бях упрекнат в орташки връзки с Пеевски. Клюкарска тема. Те когато се отчаят, вадят тази тема. ДПС си е партия, която си има почетен председател и председател. И етническата карта е нещо, с което никой не трябва да си играе, особено едновременно с ДПС и Ердоган заедно. Който не е добре запознат с историята, Възродителния процес, просто моля да бъде по-внимателен в изказа си. Аз съм започнал да печеля изборите мажоритарно сам в София, чисто сам, без партия. Ердоган не знам какъв е бил тогава, за да кажат, че съм му бил протежето. С най-големия ни съсед ние водим най-добрата политика и дипломация", беше коментарът на Борисов в четвъртък по време на брифинга на НОЩ. 

Той определи като "вътрешномахленски" спора си с Румен Радев. 

"Аз мога да му кажа, че е ортак с Черепа. Какво общо имам аз с Пеевски? ДПС е подкрепяла управлението в няколко момента - покупката на Ф-16, евроатлантическите решения, Истанбулската конвенция, толкоз. В нито едно друго нещо. Години сигурно не съм го виждал. Откъде накъде?", каза той. 

Появата на Борисов на брифинга на НОЩ е един от все по-редките случаи, в които премиерът говори пред журналисти през последните месеци. 

Изявлението му обаче премина в монологична форма - след края му той каза само "Благодаря" и си тръгна от залата за пресконференции, без да приеме въпроси. 

Малко по-късно споменатият по прякора "Черепа" обвиняем бизнесмен Васил Божков реши да отговори задочно на Борисов с публикация във Facebook профила си. 

Радев: Логично е Пеевски да подкрепи Борисов, те са ортаци в бизнеса и политиката


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина