"Какво общо имам аз с Пеевски?": Борисов реагира на обвинението за "орташки връзки" с ДПС

Премиерът Бойко Борисов се появи изненадващо на брифинга на Националния оперативен щаб, по време на който контраатакува президента Румен Радев по повод датата на парламентарните избори и обвързването му с ДПС и Делян Пеевски.

"Когато държавният глава говори, не мога да ги подмина. На 7 декември 2020 г. той (Румен Радев, б.р.) определя дата за избори 28 март. Същото нещо в "Седмицата" на Дарик го повтаря на 19 декември. Към тази дата имаме в болниците 7000 души (болни от Covid-19, б.р.), на 19 декември - 6500 души, днес имаме 4262 души. След като два пъти е споменал 28 март, той обяснява, че всички трябва да са готови за избори, колкото може по-бързо, ние се готвим за тогава. Много нечистоплътно е да искаш медицинските лица да дадат прогноза. И за времето на 28 март не може да се даде прогноза - сняг, слънце, дъжд. Май месец може и на открито да се направят секции, но ние се подготвяме за март", каза Борисов.

От няколко дни Румен Радев води консултации, след които предстои официално да издаде указ за датата, на която ще се проведе гласуването за нови народни представители. Първата серия от разговори бяха със здравния министър Костадин Ангелов и с Ангел Кунчев, които няколко пъти посочиха пред Радев, че не могат да бъдат сигурни дали пандемията ще бъде под контрол в края на март, но че готвят протоколи за осигуряване на правото на глас на всеки избирател - вкл. карантинирани лица.

След упреци от страна на Борисов, че Радев "търси оправдание" да отложи изборите за по-късен етап, в сряда президентът обяви, че прави консултациите заради начина на провеждането на гласуването, а не заради датата на провеждането им.

В изявлението си на 6 януари той нарече Борисов "доверено лице на турския президент Ердоган" и коментира отказа на ДПС да го подкрепи на президентските избори като следствие от това, че "Борисов и Пеевски са ортаци в бизнеса и политиката".

"Бях упрекнат в орташки връзки с Пеевски. Клюкарска тема. Те когато се отчаят, вадят тази тема. ДПС си е партия, която си има почетен председател и председател. И етническата карта е нещо, с което никой не трябва да си играе, особено едновременно с ДПС и Ердоган заедно. Който не е добре запознат с историята, Възродителния процес, просто моля да бъде по-внимателен в изказа си. Аз съм започнал да печеля изборите мажоритарно сам в София, чисто сам, без партия. Ердоган не знам какъв е бил тогава, за да кажат, че съм му бил протежето. С най-големия ни съсед ние водим най-добрата политика и дипломация", беше коментарът на Борисов в четвъртък по време на брифинга на НОЩ.

Той определи като "вътрешномахленски" спора си с Румен Радев.

"Аз мога да му кажа, че е ортак с Черепа. Какво общо имам аз с Пеевски? ДПС е подкрепяла управлението в няколко момента - покупката на Ф-16, евроатлантическите решения, Истанбулската конвенция, толкоз. В нито едно друго нещо. Години сигурно не съм го виждал. Откъде накъде?", каза той.

Появата на Борисов на брифинга на НОЩ е един от все по-редките случаи, в които премиерът говори пред журналисти през последните месеци.

Изявлението му обаче премина в монологична форма - след края му той каза само "Благодаря" и си тръгна от залата за пресконференции, без да приеме въпроси.

Малко по-късно споменатият по прякора "Черепа" обвиняем бизнесмен Васил Божков реши да отговори задочно на Борисов с публикация във Facebook профила си.

Радев: Логично е Пеевски да подкрепи Борисов, те са ортаци в бизнеса и политиката


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Филмът "Анатомия на едно падане" триумфира на "френските Оскари"

Сандра Хюлер грабна приза за най-добра актриса

18:09 - 24.02.2024
Важно днес

Съдът пусна на свобода актьора Христо Шопов. Заплашил съседката си не с пистолет, а с ключове

Христо Шопов излиза от ареста срещу подписка

17:12 - 24.02.2024
Политика

България е все по-близо до еврозоната. Василев очаква и последният критерий да бъде изпълнен тази година

Финансовият министър вярва, че и еврозоната, и ротацията ще се случат

15:55 - 24.02.2024
Европейски дневници

Сухопътният Шенген и други български мечти. Илхан Кючюк отговаря на Gen Z

Евродепутатът Илхан Кючюк за полурадостта от Шенген

15:07 - 24.02.2024
Важно днес

Европейските лидери са в Киев. Обещаха подкрепа за Украйна, докато тя не стане "окончателно свободна"

Зеленски вярва, че Украйна е 730 дни по-близо до победата

15:06 - 24.02.2024
Важно днес

Протоколът от срещата в "Пирогов" е подправен, махнати са скандалните реплики срещу близките на Даная

Официалният документ описва срещата от скандалния запис в "Пирогов", но изпуска важни детайли

14:03 - 24.02.2024
Важно днес

Борисов видя Петков като "брилянтен стратег" и поиска властта да се подели 50:50

Той иска равно представителство в министерствата и останалите агенции

11:31 - 24.02.2024
Важно днес

Радев с нови критики към управляващите: "Ту се обичат, ту се изобличават взаимно"

Радев продължава с нападките си към управляващото мнозинство

10:26 - 24.02.2024
GEN Z дневници

Vol.10: Никой не гледа "Ергенът", от Disney до Харвард, истината за Tinder

И тази година никой не гледа "Ергенът" - но всички говорят за него

10:00 - 24.02.2024