Радев: Логично е Пеевски да подкрепи Борисов, те са ортаци в бизнеса и политиката Снимка: © Булевард България

„Логично е партията на г-н Пеевски да подкрепи г-н Борисов за президентските избори, те са ортаци (б.а. - съдружници) в бизнеса и политиката“ – по този начин държавният глава Румен Радев отговори на коментара на ДПС, че движението ще подкрепи кандидат за президент, който е „истински обединител на нацията, а не партиен говорител“.

Държавният глава добави, че Борисов е „довереното лице на турския президент Ердоган, който поздрави ДПС на тяхната конференция“.

ДПС реформира ръководството си и поиска "обединител" за нов президент

По думите му – избирателите на ДПС са свободни български граждани, а младежите от партията видяха през лятото Сараите и ще се замислят за какво отиват гласовете им.

Радев обърна внимание и на важната тема за провеждане на парламентарните избори. Той ги насрочи на 28 март, а във вторник проведе консултации със здравния министър и с експерти, за да се подготви безопасното провеждане на вота в условията на пандемия. Борисов и председателят на парламента Цвета Караянчева обаче разтълкуваха този ход по друг начин – че президентът иска да се отметне от думите си и да отложи изборите.

Избори по време на Covid: Самостоятелни секции и временно прекъсване на карантината

„Половин година хиляди българи протестираха за предсрочни и честни избори. Министър-председателят се криеше и протакаше, за да може той да организира изборите. Сега говори, че някой друг искал да ги отлага. Това е безочие“, обяви Радев. „Явно шеметните предизборни обиколки на премиера му пречат да се ориентира в същността на консултациите".

Президентът добави, че разговорите, които провежда със здравните експерти, не засягат датата на изборите, а начина на тяхното провеждане, който в ще се определи от Министерския съвет и парламентарното мнозинство. Държавният глава обеща, че указът му, в който ще бъде определена датата, ще излезе до края на януари.

Вчера бяха обсъдени няколко идеи за провеждане на безопасни избори - организиране на самостоятелни избирателни секции за преболедували от Covid-19, временно премахване на карантината за хората, поставени в задължителна изолация, гласуване по списъци на карантинираните лица.

Днес Радев участва и в церемонията на традиционния Богоявленски водосвет на бойните знамена на Българската армия. Той се проведе пред паметника на Незнайния воин, като там бяха още министърът на отбраната Красимир Каракачанов, кметът на София Йорданка Фандъкова и народни представители. Водосветът бе отслужен от Митрополит Антоний, в присъствието на Патриарх Неофит.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024