Какво означава убийството на лидера на "Хамас" за войната в Газа Снимка: © Getty Images

Убийството на Яхия Синуар е най-голямата победа на Израел досега във войната ѝ срещу "Хамас". Смъртта на лидера на терористичната групировка е сериозен удар за "Хамас", но тойможе да има трайно въздействие и върху съдбата на израелските заложници и разрастващия се конфликт в Близкия изток.

След едногодишно издирване с участието на най-новите технологии, най-добрите израелски специални сили и американска помощ, Яхия Синуар беше убит съвсем случайно. Обикновени войници, които се обучавали да станат командири на взвод, се натъкват на трима палестински бойци. Първоначално те дори не знаят по кого стрелят.

Действията им не са част от някаква специална операция. Разбират коя е една от жертвите едва след като се вглеждат по-внимателно в лицето му и намират документи за самоличност.

От тялото му е отрязан пръст, за да се направи ДНК проба, а също така е разпоредено да се сравнят зъбите и пръстовите отпечатъци. В четвъртък вечерта официално беше потвърдено - младите войници са убили Яхия Синуар - най-издирвания терорист и политически лидер на "Хамас", избран през август за поста. Той е смятан и за мозъка зад най-тежката терористична атака срещу Израел, осъществена от "Хамас" на 7 октомври 2023 г.

С новината за смъртта на Синуар веднага възникна очевидния въпрос - идва ли краят на войната в Газа? На това се надяват страдащите цивилни граждани в палестинския анклав, както и роднините на около стотината израелски заложници, които все още са в плен.

Отговорът на този въпрос обаче ще зависи от няколко неизвестни. Като това кой ще замени Синуар начело на "Хамас" и колко голям ще бъде натискът върху израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Засега той няма намерения да приключи с военна инвазия. В изявление в четвъртък Нетаняху даде да се разбере, че колкото и голяма да е победата, тя не е краят на войната.

"Днес за пореден път показахме ясно какво се случва с тези, които ни вредят. Днес за пореден път показахме на света победата на доброто над злото... Но войната, скъпи мои, все още не е приключила. Тя е трудна и ни струва скъпо. Пред нас все още стоят големи предизвикателства", каза той.

Анализ на немскоезичното издание "Spiegel" посочва, че държавният глава все още е зависим от подкрепата на десните екстремисти в своята коалиция. Те открито пропагандират подновяването на еврейската колонизация на ивицата Газа и продължават да блокират всякакви предложения за прекратяването на огъня.

Министърът на финансите Безалел Смотрич, един от най-радикалните членове на кабинета, заяви след смъртта на Синуар: "След десетилетия ние доказваме, че има военно решение срещу тероризма".

Израелкият лидер многократно е повтарял целите на войната - унищожаване на "Хамас" като военна и политическа сила и връщане на заложниците у дома. Нито едното, нито другото не е постигнато, въпреки продължаващата вече повече от година война. В нея са загинали най-малко 42 хил. палестинци - по данни на местните власти, които не могат да бъдат независимо проверени, а голяма част от Газа е опустошена.

Убийството на Синуар е победата, която Израел искаше. Но докато Нетаняху не може да отметне и другите цели на войната, тя най-вероятно ще продължи.

От базирания в САЩ Център за стратегии и международни науки посочват, че войната преминава в нова фаза. "Хамас" ще бъде раздробена като бойна сила, а някои групи вътре вероятно ще искат да си отмъстят.

Какво следва за "Хамас"?

Майкъл Милщайн от университета в Тел Авив смята, че смъртта на терориста е "най-важното постижение на Израел". Дори по-важно от ликвидирането на ръководителя на "Хизбула" Хасан Насрала преди месец.

То е "не само символично, но и функционално" важно, тъй като Синуар също е блокирал призивите за прекратяването на огъня и сделката за заложниците, посочва Милщайн пред "Spiegel". Според него сега няма да има и толкова кандидати, поне в Газа, които да искат да го наследят на поста.

"Неговият брат - Мохамед Синуар, който вероятно все още е жив, не е популярен политически лидер, а само военен", казва експертът.

Възможни опции са бившият ръководител на "Хамас" Халед Машал и Халил ал-Хая -зам.-председател на политическото бюро на групировката. Ако един от тях поеме поста, може да се появи възможност за споразумение.

В момента те са в изгнание в Катар, където могат да бъдат подложени на много по-голям натиск от страна на домакините си и да направят компромиси. Едва ли обаче биха се отказали от основните си искания, а именно Израел да прекрати войната и да се изтегли от Газа.

Милщайн казва, че най-важното сега е да се види какъв ефект ще има смъртта на Синуар върху вътрешната политика в Израел. Дали там ще се формира лагер, който ще изисква още по-решително споразумение за приключване на конфликта.

Нетаняху вече разполага със "снимка на победата", която може да използва, за да оправдае стъпките за прекратяване на войната. Въпреки това натискът от страна на коалиционните му партньори може да се окаже по-важен.

На международната сцена

Президентът на САЩ Джо Байдън сравни убийството на Синуар с това на Осама бин Ладен и го определи като "добър ден" за света. В изявление от Белия дом той заяви:

"За моите израелски приятели това несъмнено е ден на облекчение и спомени, подобно на сцените, които наблюдавахме в Съединените щати, след като президентът Обама нареди да бъде убит Осама бен Ладен през 2011 г.",

Байдън и вицепрезидентката му Камала Харис добавиха, че Израел трябва да използва момента на убийството на Синуар, за да договори връщането на останалите заложници от Газа и да прекрати войната "веднъж завинаги".

Лидерите на Великобритания, Франция и Германия публично призоваха Тел Авив да работи в тази посока.

От другата страна, Иран заяви, че убийството само ще засили "духа на съпротивата" и Синуар ще бъде разглеждан като "модел за младежите и децата, които ще продължат неговия път към освобождението на Палестина". В отговор "Хизбула" обяви "преминаването към нова и ескалираща фаза в конфронтацията с Израел".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

АПИ саботира пускането на движението по моста на бул. "България"

Това се случи само няколко часа, след като кметът Васил Терзиев обяви, че участъкът отново ще бъде пуснат в движение

17:10 - 18.10.2024
Важно днес

Румъния ще бъде част от сухопътния Шенген тази година, убеден е премиерът Чолаку

Румънският премиер обяви въпроса със сухопътния Шенген за решен

17:05 - 18.10.2024
Важно днес

Габриел Вълков: Младите от левицата сме алтернативата на старите муцуни – Борисов и Пеевски

Политиците от левицата представят и нова програма, написана от млади за млади хора

16:44 - 18.10.2024
Технологии

От зелената трева до дивите пътеки: Watch Ultimate в действие

Иновации на китката за голф ентусиастите

16:37 - 18.10.2024
Важно днес

Разследване разкри как заможен възрастен мъж задлъжнява с 1,5 млн. лв. дни преди смъртта си

Разследване на имотна измама като от филм разказа Nova тв

12:04 - 18.10.2024
Важно днес

Българските Военноморски сили получиха американски подводни дронове

Подводните апарати могат да се използват както за научни цели, така и за отбрана

11:48 - 18.10.2024