Какво представлява лекарството за отслабване, което затвърди Novo Nordisk като най-ценна компания в Европа Снимка: © Getty Images

Датската фармацевтична компания, която стои зад лекарствата за диабет и отслабване (Ozempic и Wegovy) затвърди позициите си като най-ценната фирма в Европа, детронирайки френския луксозен конгломерат LVMH.

Първоначлно това се случи за кратко в петък, но акциите на Novo Nordisk отново се повишиха в понеделник, след като датският фармацевтичен гигант Novo Nordisk пусна лекарството си за отлабване "Wegovy" в Обединеното кралство.

В края на деня, фирмата имаше пазарна оценка от 428 милиарда долара.

Лекарството вече е достъпно в системата на общественото здравеопазване във Великобритания, а също и на частния пазар.

Какво представлява Wegovy?

Съставката в лекарството за отслабване "семаглутид" е същата като тази в медикаментa, одобрен за лечение на диабет тип 2 - Ozempic, но в по-висока доза.

Wegovy се приема веднъж седмично и кара хората да се чувстват сити, така че в крайна сметка приемат по-малко храна и в резултат губят тегло.

Двете лекарства Wegovy и Ozempic, често се описват като "чудодейни" в борбата с килограмите, особено след като известни личности като Илон Мъск са сред потребителите им.

Експертите обаче предупреждават, че това не е точно така – за да има ефект, лечението трябва да бъде съпроводено от упражнения и ограничаване на сладките храни.

Проучванията показват, след спиране на инжекциите потребителите често връщат свалените килограми. Друг недостатък на борбата с килограмите, чрез въпросните инжекции е цената, както и недостатъчните количества на пазара. .

Заради повишеното търсене и глобалния недостиг, Novo Nordisk заяви, че ще продължи да ограничава световните доставки, докато работи за увеличаване на производството.

Лекарството вече е достъпно в Обединеното кралство, съобщи BBC.

Достъпът обаче е ограничен - според насоките на местните здравни власти, пациентите, които имат право на достъп до Wegovy, трябва да имат значително наднормено тегло, както и да и имат здравословни проблеми, свързани със затлъстяването.

Проучване от преди месец показва, че Wegovy намалява риска сърдечносъдови инциденти и инфаркт. Данните не са окончателни, но експертите са съгласни, че резултатите са потенциално значими.

Производителят на Ozempic изпревари LVMH като най-ценната компания в Европа


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024