Производителят на Ozempic изпревари LVMH като най-ценната компания в Европа

Луксозният гигант LVMH отстъпи за кратко първенството си като най-скъпо струващата компания в Европа, след като фармацевтичната компания Novo Nordisk го изпревари по пазарна капитализация.

Датският производител на лекарства стои зад медикаментите за диабетици Ozempic и Wegovy, които през последната година се оказаха масово изкупувани от хора с наднормено тегло заради отслабващия им ефект.

Търсенето в цяла Европа е толкова голямо, че води до сериозни проблеми с доставките за основната им целева група - пациентите с диабет - които имат нужда от редовна и непрекъсваема терапия.

Пазарната капитализация на Novo Nordisk стигна до 421 млрд. долара рано сутринта на 1 септември, като по същото време LVMH, управлявана от Бернар Арно, се оценяваше на 420,97 млрд. долара. Няколко часа по-късно луксозният конгломерат отново си върна първото място, но Novo Nordisk остава с много близки резултати.

Най-големият скорошен пик в цената на акциите на фармацевтичната компания се получи след публикуването на данни от клинични изпитания, показващи, че медикаментът Wegovy намалява с 20% риска от сериозни сърдечно-съдови проблеми и смъртни случаи, свързани със сърдечно-съдови заболявания.

Цената на акциите на Novo Nordisk се увеличи с 66% през последните 12 месеца, като вече е тройно по-висока в сравнение с периода преди три години.

Успехът на фармацевтичната индустрия се отрази и върху прогнозата на Дания за годишния ръст на БВП, който вече се оценява на 1,2%, вместо на по-ранните очаквания за 0,6%.

LVMH също се възползва от пазарната обстановка след Covid-пандемията, която не само не попречи на търговията с луксозни стоки, но и помогна за разрастването ѝ. Главният изпълнителен директор на групата Бернар Арно в момента е един от най-богатите хора в света благодарение на успеха на брандовете си.

В последните седмици ентусиазмът към акциите на LVMH се охлажда заради отражението върху бизнеса им от страна на китайската икономика, където прогнозите за възстановяване в секторите на пътуванията и потреблението не се оправдаха.

Превръща ли се Китай от двигател в проблем на световната икономика


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024