Снимка: © Getty Images

Присъственото обучение и образователната система ще са приоритет пред всички останали сфери при прилагането на новия план за справяне с Covid-пандемията. 

Това заяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков на пресконференция в Министерски съвет по повод новата политика на здравните власти с кризата. 

Денков предупреди, че се създават сериозни проблеми в училищната среда заради продължаващите трета поредна учебна година ограничения в нормалния процес на преподаване. 

"Проблемът не е само в това, че обучението не е достатъчно качествено - има още два проблема. Единият е изострянето на противопоставянето сред родителите за това дали трябва да е присъствено или неприсъствено обучението. Това е рана, която ще отнеме време, за да заздравим. Вторият проблем е загубата на мотивация на част от учениците да се върнат обратно в училище", каза той. 

Мерките за карантинирането на заболели ученици няма да бъдат променяни, остава и правото на родителите да изберат дали децата им да учат присъствено или онлайн, ако смятат, че рискът за здравето им е прекалено висок. 

Това, което се променя, е въвеждането на четирите етапа за определяне на нивото на пандемията на базата на заетите интензивни легла по региони. 

Етап 1 - 50% заетост на интензивните отделения: 

- Ще се засилва контролът по отношение на спазване на известните мерки - носят ли се маските, използват ли се дезинфиктантите както трябва. "Ще опитаме да дисциплинираме нашата система", каза Денков. 

- Ще се спират организираните посещения, екскурзии, зелени училища заради риска от събиране на деца от различни групи

- Олимпиадите и състезанията ще бъдат присъствени на този първи етап при осигурена дистанция, наличие на зелен сертификат или осигурена система за тестване на място

- Индивидуалните часове, консултации, изпитвания за текуща оценка и изпити ще могат да се проведат присъствено на място и без изследване или зелен сертификат, ако се провеждат извън времето на редовните занятия. 

Броят на заетите легла за интензивно лечение ще е водещият фактор за Covid-мерките

Етап 2 - 60% заетост на интензивните легла: 

- Ще се спират заниманията по интереси и ще се ограничава събирането на деца от различни паралелки освен тези в занималните с целодневна работа.

- Групови дейности за обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие ще се провеждат само ако съответното тестване на децата е проведено. Няма да се изследват децата със зелени сертификати или тези, които вече са тествани за по-ранните присъствени занятия.

Етап 3 - 70% заетост на интензивните легла: 

- 1-4 клас остават присъствено, 5-12 клас излизат в режим на ротация, който продължава с период от една седмица. Няма да има по-дълги периоди на ротация на присъствено и онлайн обучение, както досега, защото практиката показва, че те водят до загуба на мотивация в децата. 

- По възможност без ротация и с тестване ще се учи в специалните училища за деца със сензорни увреждания и в центровете за деца със специална образователна подкрепа. При тях режимът е по-различен, защото има по-малък брой деца. 

4 етап - 80% заетост на интензивните легла и повече: 

Децата от 5-12 клас се изтеглят от училищната мрежа. За децата от 1-4 ще се решава в зависимост от това каква е заболяемостта и доколко са налични легла за интензивна грижа, които да са специализирани за децата. Трябва да сме сигурни, че ако се случи нещо, децата трябва да могат да получат максимално адекватна медицинска помощ, каза Денков. 

- Ако децата от 1 до 4 клас учат в малки населени места, в които заболяемостта е по-малка от средното ниво в общината/областта, те ще бъдат оставени да ходят на училище независимо от това в какъв етап се намира пандемията. 

"Досега използвахме заболяемостта на ниво община, но трябва да изоставим този подход, тъй като омикрон е много различен като поведение. Ако в малките населени места в общината заболяемостта е два пъти по-малка от тази в областта, какъвто много често е случаят, и има легла, тогава децата от първи до четвърти клас могат да останат в образователната система дори и да се намираме в четвърти етап", каза той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българско селфи

Един нов пророк ми казва да пия белина. Тя вреди на дрехите, но помага за здравето

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната

Huawei FreeBuds Lipstick - един много дизайнерски продукт

Безспорно са най-секси слушалките на пазара 

Срокът на "зелените сертификати" в България няма да се променя

За пътуване в ЕС обаче има специални правила от 1 февруари

Има ли България министър на външните работи

Теодора Генчовска остава неизвестна величина и в Брюксел, и в София