Какво символизира Peach Fuzz - цветът на Pantone за 2024 г. Снимка: © Pantone

Цветът на Pantone* за 2024 г. е PANTONE 13-1023 Peach Fuzz. Той е нежен и подхранващ нюанс на прасковения цвят, който служи като „напомняне да намалим темпото и да се грижим за себе си и един за друг". Peach Fuzz е избран на фона на глобалните конфликти и безкрайните източници на стрес.

Името на романтичния цвят отразява осезаемата чувственост, свързана с нюанса - праскови, меки пера и гладки платове като сатен и коприна. За всичко това бихме могли да се сетим, когато мислим за комбинацията от розово и оранжево.

Какво символизира Peach Fuzz - цветът на Pantone за 2024 г.

„Peach Fuzz е подходящ цвят за момента, в който живеем, отражение на основните човешки нужди и желания, които мнозина може да изпитват в разгара на тези предизвикателни времена.", смята Леатрис Айземан, изпълнителен директор на Pantone Color Institute.

„С навлизането в 2024 г. концепцията за начина ни на живот придобива ново значение. Живеем във време на смут и в резултат на това нашата нужда от грижа, съпричастност и състрадание продължава да става все по-силна, докато си представяме по-мирно бъдеще.“, казва Айземан.

Тя посочва, че деликатният нюанс призовава зрителите към човешкото изживяване, с акцент върху важността на здравето и благосъстоянието за ума, тялото и душата. От топлите цветове на изгрев или залез до уюта на пухкаво одеяло, цветът утвърждава моментите на вътрешно спокойствие с дълбоката нужда от общност, събиране и връзка.

Напомни ни се, че жизненоважна част от това да живееш добър и пълноценен живот е да имаш добро здраве, издръжливост и силата да му се наслаждаваш. В свят, който често набляга на производителността и външните постижения, е важно да осъзнаем необходимостта да насърчаваме вътрешното си аз и да намираме моменти за почивка, творчество и човешка връзка.“, коментира Айземан.

За Лори Пресман, вицепрезидент на Pantone Color Institute, изборът на цветове тази година е особено важен, като се има предвид, че това е 25-ата годишнина на програмата на Pantone за цвят на годината. За Пресман поддържането на цвят, който е синоним на човешка връзка, е символично не само за тази година, но и за общата цел на самата програма.

„С тазгодишния цвят на Pantone за 2024 г. виждаме повишен фокус върху общността и хората по света. Те преформулират начина, по който искат да живеят и оценяват кое е важно – това е комфортът да бъдем близо до тези, които обичаме.", пише Пресман.


* Pantone е американска компания, позната най-вече с Pantone Matching System (PMS) - система за съвпадение на цветовете или стандартна система за възпроизвеждане на цветове. От 2000 г. насам институтът на Pantone обявява „Цвят на годината“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за нов генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024