Какво следва за Русия и "Вагнер" след предполагаемата смърт на Пригожин? Снимка: © Twitter

За бивш затворник Евгений Пригожин е изминал дълъг път - контролира златни мини в Централноафриканската република, петролни и газови проекти в Сирия, фабрика за тролове в Санкт Петербург и ръководи хиляди наемници на няколко континента. Руската страна вкара милиарди в неговата наемническа групировка "Вагнер" и Пригожин я използваше, за да върши мръсните дела на Кремъл - било то чрез намеса в американските избори или опустошаване на украински градове.

На 23 август самолет на "Вагнер" се разби в Русия, а Пригожин беше в списъка с пътници на борда. Предположението е, че е загинал, заедно с всички други 10 души от полета. Според списъка сред тях са били и други ключови фигури в ръководството на "Вагнер", включително един от нейните основатели Дмитрий Уткин. Ако смъртта им се потвърди, това повдига множество въпроси за това какво ще стане с бойците на наемническата група?

И кой ще върши "мръсната работа" на президента Владимир Путин в бъдеще?

Немското издание "Шпигел" поставя тези въпроси в свой анализ около последните събития. То припомня, че предполагаемото покушение срещу Пригожин е само една от серия стъпки, предприети от Кремъл срещу наемническите сили. Малко след проваления въоръжен бунт на Пригожин през юни руското правителство се зае с разформирането на групата. То даде избор на бойците ѝ - да отидат в Беларус или да останат в Русия и да подпишат договор с Министерството на отбраната.

"Доколкото ни е известно, тази кампания е до голяма степен успешна. Много бойци подписаха договори с Министерството на отбраната", казва експертът Александър Габуев от Центъра за Русия и Евразия "Карнеги" в Берлин.

Само част от наемническата войска е заминала за Беларус или е била прехвърлена в Африка. От повече от 1000 наемници на "Вагнер", които първоначално са били разположени в Беларус, около една четвърт са напуснали страната. Много от бойците вероятно са били недоволни от заплащането, което там е било по-ниско, отколкото в Украйна.

Други наемнически войски са в готовност

Все пак Кремъл разчита особено много на наемническа военна сила и не може лесно да се откаже от нея. За Путин използването на такива бойни части винаги е било предимство, тъй като те действат в интерес на Кремъл, но не са част от редовната армия. По този начин Москва успява да отрече, че разполагала "свои" войски в африканските страни.

След неразбирателството с "Вагнер", руското военно министерство работи от месеци, за да затегне контрола на други подобни групи. Сред тях е и частната армия "Редут", която се бие в Украйна от месеци.

Според съобщения в руските медии групировката е започнала дейността си от Сирия и е финансирана от олигарха Генадий Тимченко, който поддържа тесни връзки с Кремъл.

Според рускоезичното издание "Новая газета" щабът на "Редут" се намира в Кубинка - град в Московска област, близо до базата на бригада специални части от руски парашутисти. "Редут" в момента набира наемници през публикации в социалните медии, като предимство се дава на мъже с вече завършено военно обучение. Групировката вече се опитва да привлече и бойци от "Вагнер" за операции в Африка, съобщава базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW).

Какво следва в Африка?

"Вагнер" действа в Африка от 2017 г. През последните години Пригожин и хората му успяха да изградят малка империя на континента. Те се превърнаха в един вид доставчик на универсални услуги за автократите, предлагайки дезинформация, наемническа сила и прокарване на непрозрачни бизнес интереси, пише "Шпигел".

Досега присъствието на Русия на континента се основаваше на личните контакти, които Пригожин и неговите сътрудници бяха завързали там през годините. Особено интересно е обаче, че дори в месеците след бунта, Кремъл не е прекратил операциите на "Вагнер" в Африка, посочва изследователката Джулия Станиард от Обсерваторията за организирана престъпност на Глобалната инициатива за Източна и Южна Африка.

"Вагнер" продължи да действа на континента под собствената си търговска марка и със собствени командни структури. Така че това навежда на мисълта, че руската държава или не е била в състояние, или не е искала да ги отстрани от там", посочва тя.

Сега Москва вероятно ще се стреми да запази присъствието си страните, в които е била силно зависима от "Вагнер", казва Станиард. Въпросът обаче е под каква форма ще стане това и под чие ръководство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024